Vlad Plahotniuc a avut astăzi o întrevedere cu Steven Rader

publicat în Guvern pe 16 Mai 2012, 16:07

Prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, a avut astăzi o întrevedere cu Steven Rader, directorul de program al Institutului Republican Internaţional din Moldova (IRI), cu privire la procesul de reformare a clasei politice – o preocupare comună a celor doi.

 Prim-vicepreşedintele Parlamentului şi-a exprimat determinarea de a realiza o schimbare în ceea ce priveşte calitatea actului politic din Republica Moldova, iar IRI are, printre obiectivele sale în ţara noastră tocmai susţinerea unor astfel de demersuri.
“Eu am propus o reformă mai amplă a clasei politice, inclusiv prin proiectul introducerii votului uninominal pentru alegerea deputaţilor. În America, întregul sistem electoral se bazează pe performanța omului politic, iar eu un astfel de sistem doresc să promovez în Republica Moldova. Pe mine ideea aceasta, de promovare pe criterii de performanță, mă reprezintă”, a declarat Vlad Plahotniuc. Prim-vicepreședintele Parlamentului a precizat, în acest context, că propunerea sa privind votul uninominal a fost primită cu “oarecare temere” de clasa politică, dar s-a declarat determinat să schimbe, din interior, actualul sistem care se autoprotejează: “Odată cu votul uninominal, vor fi mai vizibile rezultatele politicienilor sau lipsa acestor rezultate. Acest aspect îi deranjează pe unii, dar sunt optimist în privinţa finalităţii acestui exerciţiu, de schimbare a codului electoral”.

Precizând că unul dintre obiectivele IRI în Moldova este promovarea reformelor, menite să îmbunătăţească eficacitatea şi caracterul democratic al partidelor politice, reprezentantul IRI în Moldova, Steven Rader, a confirmat preocuparea Institutului pentru modernizarea actului politic. “Apreciez şi sunt de acord cu multe dintre principiile dumneavoastră, domnule Plahotniuc, în ceea ce priveşte reforma politică, pentru că un partid de succes este unul care funcţionează bine la nivel local, care încurajează implicarea liderilor politici şi atrage valori în structurile sale”, a declarat Steven Rader.

Menţionăm că IRI este o organizaţie non-profit, fondată încă din 1983 în Statele Unite ale Americii, care are printre obiectivele sale în Republica Moldova consolidarea activităţilor politice democratice.

D.C.