Ultima oră

Vasile Bumacov: „Încă nu avem o criză a grâului alimentar”

Ministrul declara anterior că decizia dată va preîntâmpina scumpirea pâinii. „În cazul în care stocurile de grâu vor fi epuizate, va fi necesar să importăm grâu mai scump pentru brutării. Dar culmea este că nu avem de unde importa din regiunea în care ne aflăm. Va trebui să aducem grâu, probabil, din SUA. Şi atunci acesta va fi foarte scump, în plus va veni cu întârziere şi putem să avem o mare problemă” , a declarat pentru presă ministrul Bumacov.

Premierul Vlad Filat a cerut publicarea imediată a acestei decizii în „Monitorul Oficial”. „Să nu ne trezim peste noapte cu bani în cont şi cu contracte pentru toată cantitatea de grâu rămasă în ţară”, a menţionat Filat.

Agenţii economici, însă, nu acceptă interdicţia. „Acest blocaj va duce la creşterea preţurilor la cereale. Noi nu avem nevoie de grâu, ci de făină”, au declarat aceştia, luni, la o conferinţă de presă. „Dacă va fi impus acest blocaj, cine va mai produce cereale la noi?”, se întreabă exportatorii.

Ministrul Agriculturii a afirmat, ieri, că agenţii economici nu vor suferi pierderi, pentru că preţul la grâu pe piaţa internă este bun. Grâul se vinde cu 2,9 lei pentru un kilogram pe piaţa de acasă, iar preţul de export este de 3,1 lei.

Potrivit ministrului, interdicţia exportului de grâu va dura până când „rezultatul monitorizării va demonstra că nu mai este nevoie de aceasta”. Întrebat de MOLDPRES dacă putem evita scumpirea pâinii în situaţia în care în 2010 preţul grâului la producător a crescut în nouă luni cu 78,6%, iar pâinea s-a scumpit cu doar 4,4%, Vasile Bumacov a declarat următoarele: „Nu e tocmai aşa. Ponderea costului făinii în preţul de cost al pâinii e ceva mai mult de jumătate, aşa că nu ar fi corect să spunem că, în cazul în care preţul la grâu s-a dublat, vom avea o creştere de două ori a preţului la pâine. În al doilea rând, producătorii de pâine au căutat rezerve, au optimizat cheltuielile şi administrarea şi au menţinut preţurile. Deşi, atunci când preţurile sunt majorate argumentat, noi nu avem dreptul să intervenim. Nu putem să ruinăm businessul”.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *