IT&C

Un dar pentru romnii de pretutindeni

Pe 27 martie 2008, toata romanimea sarbatorea 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Patria-mama. La Chisinau, in cadrul unei adunari solemne, in aula magna a Academiei de Studii Economice (institutie fondata de catre unul dintre cei mai de seama romani de la sfarsitul sec. XX – inceputul sec. XXI, regretatul prof. univ. Paul Bran) s-au intrunit oameni de stiinta, cultura si arta din Basarabia, precum si din alte provincii istorice ale romanimii, pentru a consemna acest eveniment epocal pentru istoria noastra.

In cadrul acestei festivitati, am lansat un album-monografie intitulat ROMANII DIN JURUL ROMANIEI IN IMAGINI, la care am lucrat cinci ani si pe care doream foarte mult, anume in acea zi istorica, sa-l daruiesc tuturor romanilor, din partea Basarabiei instrainate si comuniste la acea ora…

In perioada urmatoare am continuat intensiv calatoriile in jurul Romaniei, si chiar mai departe de tara. Pe langa cei 100 mii de kilometri parcursi pana in anul 2007, am mai calatorit inca 50 de mii – de la Caucazul de Nord si Cotul Donului pana la marile Adriatica si Ionica, si de la Carpatii Nordici, ?ara Bolohovenilor, Lutk si Lvov pana la aromanii din Aminciul grecesc si Korcea albaneza, aventurandu-ma sa ajung chiar in Boianul canadian din provincia Alberta, plus cele mai romanesti orase canadiene – Montreal, Winnipeg si Toronto…

Adunand multe alte informatii despre romanii din acele locuri si, pentru ca tirajul modest al albumului cu al sau mesaj unificator nu putea ajunge la milioanele de romani din intreaga lume, am hotarat sa merg mai departe… in pas cu stiinta ultramoderna a informaticii: sa elaborez un SITE-web (www.romaniidinjurulromaniei.ro) cu acelasi subiect, dar cu mult mai multe posibilitati. Am avut norocul sa gasesc si omul potrivit cu care sa realizez acest proiect insolit si complicat – tanarul Ion Vartic, fiul regretatului patriot roman basarabean Andrei Vartic.

… In sfarsit, azi, 1 decembrie 2009, am posibilitatea sa lansez acest nou proiect al meu, pe care il pun la dispozitia tuturor romanilor din tara si din afara ei, transmitandu-le totodata sincere felicitari cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, urari de prosperare si de consolidare a intregii natiuni romane.

Cu mult drag, al dumneavoastra confrate intru simtire romaneasca,
Vasile Soimaru

1 decembrie 2009

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *