Ultima oră

Ucraina va arenda 14,4 hectare de pământ moldovenesc

 Proiectul include un acord între guvernele celor două state, care va asigura funcţionarea complexului hidroenergetic Nistrului, aprobat sprin semnarea părţii moldoveneşti.

Se preconizează ca cele două secţiuni cu o suprafaţă de 5 ha şi respectiv 9,4 ha, să fi transferate în posesia în Ucrainei, contra plată, prin intermediul unui contract de leasing pe cinci ani, cu posibilitatea unei eventuale prelungiri.

Contractul va intra în vigoarea cu condiţia Ucraina să plătească Moldovei despăgubiri pentru utilizarea neautorizată a secţiunilor de teren situate pe teritoriul Republicii Moldova, începând din perioada de independenţă – 27 august 1991 şi până la data semnării acordului.
În plus, scrie sursa, Ucraina are obligaţia de a compensa daunele anuale a stocurilor de peşte, ca urmare a funcţionrii complexului.

Părţile au convenit să efectueze monitorizări comune a calităţii apelor de suprafaţă în punctul de frontieră în apropierea satului Naslavcea pentru a preveni poluarea apei.

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Moldova Valeriu Lazăr, a declarat că acordul este avantajos, din punct de vedere economic, deoarece prin semnarea lui, ţara va fi în măsură să rezolve anumite probleme importante.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *