Actualitate

ONG-urile lui Rosca au intors datorii de milioane in plina campanie electorala

Pe parcursul acestei saptamani, TIMPUL a relatat despre deficitului acut de lichiditati cu care se confrunta BC „Investptivatbank” si despre nemultumirea exprimata de clientii bancii pentru ca nu-si pot ridica banii depusi pe cont. ?inand cont de faptul ca orice deficit de resurse financiare disponibile reprezinta expresia decalajului dintre intrarile si iesirile de lei, dolari sau euro pe si de pe conturile bancii, ne-am amintit ca in ultimii doi ani aceasta institutie era principalul creditor al lui Iurie Rosca si al ONG-urilor sale. Creditor, in circumstante greu de elucidat pana la capat…

Directorul „Investprivatbank”, Ion Chirpalov sustine ca Fundatia pentru Democratie Crestina (FDC) si Cartelul ?aranesc „Sf. Gheorghe”, organizatii dirijate de catre Iurie Rosca, au restituit bancii „Investprivatbank” creditele de peste 12 milioane de lei, pe care acestea le datorau la sfarsitul lui 2008. El mai asigura ca Fiodor Chebici, sofer la „Investprivatbank”, care gajase un imobil procurat de la Rosca pentru o suma de 23 mln. lei, nu e dator bancii cu niciun ban.
 

Anul trecut, lucrand la investigatia „Milionarul subteran”, am aflat despre trei imobile asupra carora a detinut sau mai detine controlul Iurie Rosca si care, in ultimii doi ani, au fost gajate pentru credite in suma de 42 de milioane 838 mii lei, dintre care 38.452.800 lei ramaneau a fi nerambursati. Prima e cladirea de pe str. Corobceanu, 15, care apartine organizatiei neguvernamentale „Fundatia pentru Democratie Crestina” si unde s-a aflat sediul redactiei „Flux”, a fost pusa in gaj in ajunul alegerilor din 2007 pentru un credit, deja stins, de 3,5 mln. lei, apoi pentru unul de peste 6,5 mln. A doua e cladirea de pe str. Lazo, 11, pe care Cartelul „Sf. Gheorghe” (un alt ONG condus de PPCD) il da in chirie Serviciului Stare Civila a Ministerului Dezvoltarii Informationale, a fost gajat de trei ori pentru credite de la „Investprivatbank”. In 2007, banca a acordat credite de 2 mln. si 2,5 mln., iar in anul trecut – de 5 mln. 630 de mii de lei. Al treilea imobil, de pe str. Parcalab, 43, ascunde cele mai mari mistere. Potrivit actului de vanzare-cumparare, inregistrat la Cadastru, respectiva cladire si terenul adiacent ei au fost cumparate in anul 2000 de catre Rosca de la Ghenadie Talmatchi, primul director al Tipografiei „Prag-3”.

Talmatchi, insa, sustine ca nu a vandut imobilul si da de inteles ca actul de instrainare este fals. In 2008, la numai o luna dupa ce Rosca ii vinde imobilul soferului de la „Investprivatbank”, Fiodor Chebici, cladirea e pusa in gaj la aceeasi banca pentru un credit de 7,6 mln. lei, iar peste alte cateva saptamani – pentru un alt credit de peste 15 mln. lei, suma totala ridicandu-se la circa 23 mln. lei.
 

Potrivit lui Ion Chirpalov, toate aceste datorii au fost achitate la inceputul lui 2009. Mai mult, Chirpalov afirma ca Fiodor Chebici n-a luat niciun credit de la banca la care lucreaza si ca datele Oficiului Teritorial Cadastral (OTC) Chisinau, cu care am operat noi, contin informatii gresite. El a adaugat ca soferul bancii doar si-a pus in gaj noua achizitie imobiliara pentru o firma de transporturi, care pana azi si-a achitat datoriile. Directorul „Investprivatbank” a mai lasat sa se inteleaga ca alte credite nerambursate, pentru care a fost gajata cladirea in cauza, au ramas, probabil, de la vechii proprietari, dar ca si acestea au fost lichidate. „Cred ca ati obtinut informatia de la Cadastru, insa datele lor sunt gresite. Dl Chebici n-a cerut credite, ci doar a pus casa in gaj pentru o firma. Sau, aceste credite au ramas de la alti stapani”, a specificat Chirpalov. Precizam ca fostul proprietar al acestei cladiri a fost, timp de opt ani, Iurie Rosca. Daca admitem ca OTC Chisinau intr-adevar greseste, iar Rosca a luat si alte credite neinregistrate, rezulta ca milioanele se apropie de miliard… Dar, chiar si in cazul in care e vorba de cel putin 12 mln., pare prea ciudat faptul ca Rosca a intors atata banet in plina campanie electorala, in conditiile in care termenul de rambursare a acestor restante expira tocmai in 2010.
 

Amintim ca seful PPCD a inceput sa solicite credite bancare impunatoare prin gajarea unor imobile dupa 4 aprilie 2005, cand s-a aliat la guvernare cu comunistii. Astazi, Rosca iti mentine controlul asupra a cel putin sapte imobile din Chisinau. Majoritatea acestora i-au apartinut personal, dar in 2004, dupa ce parlamentul a pornit o ancheta cu privire la proprietatile sale, Rosca le-a „vandut” in aceeasi zi Fundatiei pentru Democratie Crestina, al carei fondator este.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *