Moldova

Mihai Ghimpu: Problema vinurilor a apărut din cauza alegerilor din toamnă

Preşedintele interimar spune că va face mai multe vizite la fabricile de vinuri pentru a stabili care sunt problemele vinificatorilor moldoveni.

„Aceasta este prima mea vizită, urmează să am altele, după care îmi voi expune punctul de vedere asupra problemei”, a spus Mihai Ghimpu.

Totodată, preşedintele interimar, dar şi directorul vinăriei Purcari, Victor Bostan afirmat că în Republica Moldova nu există o cultură a vinului şi că este necesară lărgirea consumului de vinuri moldoveneşti pe piaţa internă.

„Noi nu ştim să folosim piaţa internă, în majoritatea statelor consumul intern este de 70%, iar în România chiar de peste 90 la sută”, a spus Mihai Ghimpu.

Victor Bostan a declarat că îşi doreşte ca în Republica Moldova să se dubleze sau chiar să se tripleze consumul de vinuri de calitate. Directorul vinăriei Purcari a spus că în prezent este încurajat consumul de băuturi tari, cum ar fi vodca, din motiv că accizele la aceste băuturi tari sunt joase.

Victor Bostan a mai spus că în prezent pe teritoriul Republicii Moldova se comercializează circa 4 milioane de sticle de vin anual, iar exportului sunt destinate peste 100 milioane de sticle.

„Ne dorim ca acest raport să fie minimum de 50 la 50, iar pentru aceasta avem nevoie de ajutorul statului”, a spus directorul vinăriei Purcari.

Vinăria Purcari produce circa un milion de sticle anual. Potrivit lui Victor Bostan cele mai multe sticle sunt exportate în România, Polonia şi Germania, dar şi în ţările asiatice. În Rusia exportă în prezent circa 30 la sută din producţie, în timp ce până în 2006 cota era de peste 90%.

Problema exporturilor vinului moldovenesc pe piaţa rusă a apărut în această vară după ce Serviciul Sanitar Rus a declarat că vinurile din Republica din Republica Moldova nu corespund standardelor de calitate ale pieţei ruse.

Info-Prim Neo

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *