Cultură

La Căuşeni au demarat Zilele Mateevici

Zilele Mateevici au demarat astăzi, în cadrul unei festivităţi derulate la bustul poetului din oraşul Căuşeni, cu ocazia împlinirii a 129 de ani din ziua naşterii autorului Imnului R. Moldova. Zeci de oameni s-au adunat pentru a omagia poetul care este o carte de vizită a raionului.

„Zilele Mateevici au devenit o tradiţie frumoasă pentru Căuşeni. Venim în fiecare an să-i aducem omagiu celui care este considerat drept unul dintre cei mai reprezentativi scriitori români din Basarabia”, a declarat la ceremonie primarul oraşului Căuşeni, Grigore Repeşciuc.

Programul Zilelor Mateevici, care au ajuns în acest an la cea de-a 25-a ediţie, include mai multe evenimente cultural-artistice. Pînă la finele lunii martie la Casele-muzeu „A. Mateevici” din oraşul Căinari şi satul Zaim vor fi organizate medalioane literare, concerte de muzică religioasă, iar în bibliotecile din raion vor avea loc expoziţii tematice de carte şi concursuri literare. De asemenea, sînt preconizate şedinţe festive ale Cenaclului literar „Steaua de vineri”, concursul tinerilor creatori „Comoara” ş.a.

Alexei Mateevici s-a născut la 16 martie 1888 în localitatea Căinari şi a copilărit în satul Zaim, actualmente raionul Căuşeni. A decedat la 24 august 1917, dar a reuşit să lase o operă literară valoroasă, printre care şi poezia „Limba Noastră” care este textul Imnului Republicii Moldova.

Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *