Timpul Local

Fraudele depistate în raionul Drochia costă 3 milioane de lei

Şeful Secţiei investigare a fraudelor, Valeriu Cojocaru, a declarat că urmărirea penală e în plină desfăşurare. „Este un volum foarte mare de lucru, avem 28 de primării şi toate persoanele trebuie verificate. Încă nu avem un număr concret de persoane suspectate”, a spus ofiţerul, menţionând că la această etapă sunt verificate listele beneficiarilor de ajutoare materiale şi sunt identificate persoanele care au primit sau n-au primit bani. „Până la finele lunii vom clarifica lucrurile şi vom interoga persoanele din listele pe care le-am ridicat de la Direcţia generală asistenţă socială şi protecţie a familiei”, a adăugat Cojocaru. Potrivit lui, Natalia Magaleas, fosta şefă a Direcţiei asistenţă socială şi secretară a Consiliului de administrare a ajutoarelor materiale, are statut de bănuită, iar preşedintele Consiliului de administrare, Ion Nicora, nu este cercetat în acest caz. „După ce vom finisa verificarea primăriilor, vor apărea şi persoane cu statut de învinuit în cadrul urmăririi penale. Acum audiem persoanele implicate, efectuăm revizii documentare şi expertize grafologice, verificăm autenticitatea ştampilelor etc.”, a menţionat Valeriu Cojocaru. 

Andrei Marian, şeful interimar al Direcţiei generale asistenţă socială şi protecţie a familiei, subdiviziune subordonată Consiliului raional Drochia, a declarat că forţele de ordine au intentat 28 de dosare în cazul sustragerii banilor din Fondul de susţinere al populaţiei. „Dosarele sunt pe cale de finalizare, 70% din volumul de muncă în aceste dosare penale a fost deja efectuat şi s-a stabilit că prejudiciul atinge cota de 3 milioane de lei”, a afirmat Marian, menţionând că, în urma şedinţei din 11 aprilie a Consiliului raional Drochia, Magaleas a fost eliberată din funcţie. 

Andrei Marian a spus că foarte multe persoane se adresează la Direcţie şi spun că au fost audiate de către colaboratorii poliţiei în privinţa ajutoarelor care le reveneau, dar nu le-au primit. „Ei mă întreabă de ce nu şi-au putut ridica banii. Le spun că poliţiştii anchetează cazul, dar că banii care au fost daţi rudelor persoanelor moarte nu mai pot fi întorşi. Dacă va fi stabilit prejudiciul şi vor fi găsite vinovate anumite persoane, atunci ar fi firesc ca ele să întoarcă aceste sume în Fondul de susţinere a populaţiei, iar de aceşti bani vor beneficia alte persoane nevoiaşe”, a conchis Marian. 

Consiliul de administrare a ajutoarelor materiale nu a demarat nicio anchetă internă. În privinţa factorilor de decizie ai Direcţiei generale asistenţă socială şi protecţie a familiei din raionul Drochia au fost iniţiate nouă cauze penale în baza art. 191 şi 332 Cod Penal al R. Moldova „Delapidarea averii străine” şi „Falsul în acte publice”. Funcţionarii riscă pedeapsă cu închisoarea de la opt la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *