Afaceri

Dosarul avionul de la Briceni: pilotul a fugit în Ucraina

Procuratura de Transport a stabilit că avionul  AN-2 a decolat din s. Antonovka, regiunea Hmelniţk, Ucraina. Anterior, aparatul de zbor a fost cumpărat de o persoană din regiunea Cernăuţi de la o companie ucraineană. Contractul de vânzare-cumpărae prevedea transportarea avionului într-un loc ales în apropierea localităţii Chelmeneţ, regiunea Cernăuţi. Cu toate acestea, în loc să se îndrepte spre locul indicat, pilotul a survolat în mod ilegal spaţiul aerian al R. Moldova şi a aterizat pe un câmp la 7 km de oraşul Berlinţi, raionul Briceni. Ulterior, pilotul a abandonat nava şi a părăsit teritoriul ţării. 

Întrebat cum de a putut pilotul să fugă neobservat din R. Moldova, procurorul Gheorghe Nugai a spus că acest lucru va fi deja stabilit de colegii din Ucraina:
"Credeţi că el a trecut frontiera pe la vamă? Nu ştim cum şi pe unde a ieşit din ţară. Avem multe întrebări", a spus Gh. Nugai.
 
Deoarece pilotul se află pe teritoriul Ucrainei, procurorii moldoveni nu mai pot continua cauza penală, fapt pentru care au transmis dosarul autorităţilor ucrainene. 

Amintim că pe 19 august 2010, un avion de mici dimensiuni AN-2 a pătruns în spaţiul aerian al R. Moldova fără a fi observat de radare şi a aterizat pe un câmp între satele Coteala şi Berlinţi din raionul Briceni. Preşedintele interimar de atunci, Mihai Ghimpu, afirmase că aparatul de zbor a fost folosit pentru contrabandă cu ţigări. Potrivit lui Gh. Nugai, Procuratura nu a stabilita careva circumstanţe care ar demonstra implicarea avionului în transportul de mărfuri.

În prezent, avionul AN-2 se află sigilat la Bălţi, în unul din hangarele companiei Aeroservice. Procurorul Gheorghe Nugai a spus că în cazul în care va fi solicitat de Procuratura Generală de la Kiev, avionul va transmis în Ucraina în calitate de corp delict la dosar. 

Timpul.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *