Ultima oră

Curtea Constituţională anulează o condamnare la 80 de ani de închisoare

Curtea Constituţională din Guatemala a anulat luni sentinţa de 80 de ani de închisoare pronunţată în data de 10 mai împotriva fostului dictator Rios Montt pentru genocid şi crime de război şi a dispus rejudecarea procesului, relatează agenţiile Associated Press şi EFE.

El fusese condamnat pentru rolul jucat în masacrarea a 1.771 indieni de etnie maya (ixil) în perioada războiului civil din Guatemala, dar Curtea a admis recursul în anulare înaintat de avocaţii lui Montt, care au pretins că tribunalul de primă instanţă nu a soluţionat cererea de recuzare formulată de apărare împotriva a doi judecători.

Rejudecarea procesului îl va obliga pe fostul general José Rodríguez, fostul şef al serviciilor de informaţii ale armatei şi achitat în acelaşi dosar, să revină în banca acuzaţilor.

Aceasta a fost prima condamnare a unui fost dictator din America Latină şi prima recunoaştere a genocidului din timpul războiului civil dintre anii 1960 şi 1996, soldat cu peste 200.000 de victime, genocid negat chiar şi de actualul preşedinte, generalul Otto Perez Molina.

Dictatorul Rios Montt, acum în vârstă de 86 de ani, a ajuns la putere în luna martie 1982 în urma unei lovituri de stat şi a fost înlăturat de ministrul apărării în august 1983. Acţiunile sale împotriva indienilor ixil au fost determinate de teama că aceştia susţineau gherila de stânga.

Agerpress

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *