Actualitate

Comisia de anchetă: „Nimeni nu a cerut informaţii de la operatorii de telefonie”

Despre aceasta a declarat preşedintele Comisiei parlamentare pentru elucidarea circumstanţelor incidentului de la Făleşti, Anatolie Zagorodnîi, după audieri la care a participat şi procurorul general interimar, Andrei Pântea, transmite Info-Prim Neo.

Preşedintele comisiei a spus că declaraţiile făcute de către persoanele participante la vânătoare au fost asemănătoare cu ale celor audiaţi în teritoriu, adică „trase la indigo”, a menţionat Anatolie Zagorodnîi. Potrivit lui, audierile au arătat că lista persoanelor audiate trebuie să fie lărgită, în ea fiind incluşi suplimentar Alexandru Jizdan, ofiţer de la Ministerul Afacerilor Interne, şi Dorin Damir, şeful companiei „Arguz”. De asemenea, vor fi audiaţi şi doi medici de la „Aviasan”, care l-au operat pe tânărul împușcat la vânătoare.

„Nu anunțăm ministrul pentru toți morții”

Sâmbătă au fost audiaţi operatorii de telefonie mobilă pe subiectul posibilelor convorbiri telefonice cu implicarea participanţilor vânătorii din Pădurea Domnească. Niciun organ abilitat nu a cerut informaţii de la operatorii de telefonie despre apeluri efectuate de pe telefoanele sau spre numerele de telefon ale participanților la vânătoarea din Pădurea Domnească. Declarația a fost făcută presei, sâmbătă după audieri, de către deputatul Anatolie Zagorodnîi, preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea administrării de către organele abilitate a incidentului din 23 decembrie, transmite Info-Prim Neo. Anatolie Zagorodnîi a mai declarat că doar organele competente pot solicita asemenea informaţii. Comisia parlamentară nu este abilitată să o facă. După audierile de sâmbătă, 2 februarie, viceministrul Sănătăţii, Gheorghe Țurcanu, a relatat presei că a aflat despre incident de la procurorul general, pe atunci Valeriu Zubco, care a cerut ca un pacient să fie spitalizat în instituţiile republicane. Gheorghe Țurcanu a declarat că, după ce s-a informat despre caz, a constatat că acesta nu poate fi transportat, ci doar să i se facă o intervenţie chirurgicală pe loc. Viceministrul a mai spus jurnaliştilor că nu a ştiut despre circumstanţele în care a fost rănit tânărul, de aceea nu a fost de obligaţia sa să-l anunţe pe ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi. „Zilnic, circa 120 de persoane mor şi despre fiecare caz nu este anunţat ministrul”, a explicat Țurcanu. După audieri, ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, a spus jurnaliştilor că a aflat despre incident pe 6 ianuarie.

Azi va fi audiat ex-procurorul general Valeriu Zubco. El nu s-a prezentat la audieri vineri, invocând motive de sănătate. Marţi, 5 februarie, vor fi audiate primele persoane în stat, inclusiv premierul Vlad Filat, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, liderul PL, Mihai Ghimpu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *