Ultima oră

America, divizată de 11 septembrie

Au trecut nouă ani de la atentatele din New York care au schimbat faţa Americii. De atunci SUA au purtat două războaie, în Afganistan şi Irak, au fost lovite de criza economică, dar prejudecăţile dintre lumea musulmană şi cea creştină nu s-au atenuat, ba chiar s-au adâncit.

Ceremonia organizată, ieri, la New York, pentru pomenirea celor morţi în atacurile din 11 septembrie 2001, a început cu intonarea imnului Statelor Unite, urmată de o scurtă alocuţiune a primarului Michael Bloomberg.

La ora locală 8,46 (12,46 GMT), când în urmă cu nouă ani primul avion deturnat a lovit turnul de nord al „gemenilor" de la World Trade Center, oficialităţi, rude ale victimelor, dar şi cetăţeni obişnuiţi, au ţinut un minut de reculegere.

Pomenire şi proteste

Circa 3.000 de persoane au murit în timpul atacurilor din 2001, când au fost deturnate patru avioane. Două dintre ele au intrat în Turnurile Gemene din New York, unul în Pentagon, iar al patrulea a căzut pe un câmp din Pennsylvania, aparent după ce pasagerii s-au răsculat împotriva teroriştilor.

Anul acesta, după încheierea ceremoniilor oficiale, au urmat manifestaţii pro şi contra planului de construire a unui centru islamic şi unei moschei în apropiere de Ground Zero. Ambele părţi au considerat că emoţia acestei zile le va pune în valoare cauzele, notează BBC.

Unele rude ale victimelor din 11 septembrie consideră că este lipsit de respect ca o clădire care aminteşte de islam să existe în apropiere de locul unde au murit atât de multe persoane, ucise de islamişti, însă alte familii consideră proiectul o dovadă a angajamentului SUA faţă de libertatea de religie.

Sunt şi persoane care spun că această zi nu trebuie folosită pentru politică. Sute de poliţişti au fost desfăşuraţi în Manhattan, pentru a veghea ca nu cumva manifestaţiile pro şi contra să degenereze în violenţe. Autorităţile americane au răsuflat totuşi uşurate după ce pastorul american Terry Jones a anunţat, ieri, că a decis să renunţe la planurile de a arde mai multe exemplare ale Coranului, după ce iniţiativa sa a declanşat proteste în întreaga lume.

Foşti responsabili ai Comisiei însărcinate cu studierea atentatelor din 2001 au atras atenţia asupra unei radicalizări a musulmanilor care trăiesc în SUA. Ei spun că ameninţarea vine acum din interior, de la musulmani imigranţi sau autohtoni, dar şi de la americani convertiţi la islam.

Obama face apel la unitate

Preşedintele Barack Obama a depus o jerbă la sediul Pentagonului, în amintirea celor care şi-au pierdut viaţa în atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 şi a îndemnat populaţia să respecte toate religiile, dând asigurări că SUA nu sunt şi nu vor fi niciodată în război împotriva islamului.

„Pot să încerce să provoace conflicte între credinţele noastre, dar, în calitate de americani, nu suntem şi nu vom fi niciodată în război împotriva islamului. Nu a fost o religie cea care ne-a atacat în acea zi de septembrie. A fost al-Qaida. Un grup de oameni care pervertesc religia", a supus Obama.

Sursa: Adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *