Politică

Ambasadorul Rusiei: Nici Moscova, nici Bucureştiul nu au spus că România vrea să înghită R. Moldova

Trimisul rus iî România a fost întrebat dacă este doar o coincidenţă că Rusia a impus limitari de importuri din Moldova şi Ucraina, după anunţul că prima ţară se pregateşte să parafeze un parteneriat cu Uniunea Europeana, iar cea de-a doua să semneze o astfel de înţelegere.

"Ştim, de exemplu, că vinul moldovenesc este un vin de calitate. Dar poate nu tot vinul este de cea mai bună calitate. Aici este diferenţa. Şi după cum am spus, nu totul este conform standardelor convenite. La fel cu anumite produse din Ucraina. Acesta este o zona foarte competitiva. Uneori este foarte important să spui din timp că da, este o presiune. Negocierea este calea prin care se poate lucra. Consultarile care au loc între Moldova şi Federatia Rusa sau între Ucraina şi Federatia Rusă, între alte tari nu sunt lucruri noi. (…) Sunt lucruri care se intamplă. Avem probleme de acest gen şi cu alte ţări. Cu China, de exemplu. Produsele noastre au uneori aceeaşi problemă. Discutăm aceste lucruri. De ce să politizăm acest gen de lucruri? Aş spune ca nu este ceva decent", a explicat ambasadorul rus.

La observaţia că exista probleme între Romania si Rusia, legate de Republica Moldova, dupa ce vicepremierul rus Dmitri Rogozin a spus că România susţine eforturile de aderare ale Moldovei la UE, pentru a anexa această ţară, Malginov a raspuns: "Din câte ştiu eu, conform legilor noastre, poziţia oficială a Federatiei Ruse este exprimată de presedinte, de prim-ministru şi de ministrul Afacerilor Externe. Niciunul dintre ei nu a exprimat aceasta părere ca România incearcă să înghită Moldova".

"Noi avem relatii extinse cu Republica Moldova. Şi Republica Moldova este un membru cu drepturi depline şi egale al Natiunilor Unite, al OECD, al Consiliului Europei, al Federatiei Statelor Independente, are un numar mare de tratate semnate cu multe ţări, cu Federatia Rusă, cu România. Din partea autoritatilor române, a Guvernului român, nu am vazut niciodata declaraţii oficiale care să susţină că ar fi planuri ‘să înghită’ oficial Moldova", a spus ambasadorul Rusiei.

Anterior vicepremierul rus Dmitri Rogozin a scris pe Twitter despre "calul Traian", care "a pregatit pentru Republica Moldova doua etape: initial, ‘integrarea în Uniunea Europeana’, apoi Anschlussul (anexarea) ei de caăre România".

În replică, preşedintele Traian Basescu l-a ironizat pe oficialul rus: "El cum se trezeste face o declaratie la adresa României, dupa care banuiesc că îşi bea ceaiul. Sau, mă rog, ceva".

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *