Actualitate

A început clonarea comuniştilor

„PCRM utilizează simbolurile comuniste în scopuri speculative”, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, secretarul executiv al PCM, Igor Cucer, menţionând că noua formaţiune va restabili vechiul partid comunist al RSSM, interzis după puciul din august 1991. Potrivit lui, la baza activităţii noului partid stă ideea socialismului. Referindu-se la activitatea „comuniştilor falşi”, Cucer a spus că, în două decenii, circa 8% din populaţie au privatizat 90 la sută din proprietatea statului, iar un milion de cetăţeni a plecat la munci peste hotare. Regimul lui Voronin a făcut din săraci mai săraci, iar din bogaţi mai bogaţi. La această afirmaţie, TIMPUL a întrebat ce are de gând să facă noul partid, la care Cucer a răspuns că „adevăraţii” comunişti vor naţionaliza totul ce a fost privatizat în mod ilicit. Unul dintre membrii grupului de iniţiativă, Grigore Petrenco (tizul celui din partidul lui Voronin), a declarat că circa 25 la sută din membrii PCRM sunt gata să adere la noul partid. PCM îl va susţine în campania alegerilor locale pe liderul Mişcării „Ravnopravie”, Valeri Klimenko, deoarece acesta, anul trecut, în lupta pentru interesele populaţiei multietnice, a pregătit un proiect de hotărâre privind discriminarea alolingvilor în R. Moldova.

Congresul de constituire a formaţiunii a avut loc în februarie 2005, dar abia acum are de gând să se înregistreze, asta fiind imposibil pe timpul regimului Voronin, când „adevăraţii comunişti” erau persecutaţi, concediaţi, arestaţi. Igor Cucer a precizat că, în martie 2005, domiciliul său a fost percheziţionat, i-au fost ridicate documente, materiale, inclusiv 50 de exemplare ale ziarului „Comunistul adevărat”. „Acum, toţi ies din partidul lui Voronin, inclusiv membri de rând, deputaţi sau miniştri…”, a mai spus Cucer. Liderul PCM a criticat dur şi Alianţa pentru Integrare Europeană, în special, PLDM care, în opinia sa, nu se deosebeşte mult de PCRM, mai cu seamă după ce din ultimul mulţi au trecut la partidul lui Vlad Filat. 

Deputatul PCRM, Iurie Muntean:
PCM este constituit doar din câţiva oameni, care încearcă să rupă voturi de la electoratul Partidului Comuniştilor. Este un proiect lansat de actualul prim-ministru, Vlad Filat, în spatele căruia stă Petru Chirilovici Lucinschi, care, cu ideea fondării unui partid comunist de alternativă, lansată încă prin anii 2002-2003, are ca scop să rupă din electoratul comuniştilor. Înregistrarea acestei grupări este ilegală, contravine Codului Civil şi Legii cu privire la partide.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *