Analize

Provocarea doamnei Catherine Ashton

Numita Inalt Reprezentant al UE pentru Politica Externa, Catherine Ashton a devenit peste noapte una dintre femeile cele mai puternice din lume. Dar rolul ei, considerat chiar si mai prestigios decat cel al presedintelui UE, nu e lipsit de capcane. Reprezentand continentul pe scena mondiala si actionand in calitate de voce a celor 27 de tari membre, ea va deveni mostenitoarea lui Javier Solana in calitate de Secretar General al Consiliului si, in acelasi timp, va prelua portofoliul de Comisar de Externe al UE.

Nimeni n-a avut vreodata un loc in ambele institutii. Pentru a indeplini aceasta misiune, o administratie puternica va fi pusa la dispozitia dnei Ashton – o structura care promite sa fie in acelasi timp enorma si scumpa. Noul Serviciu european pentru actiune externa ar putea ajunge la un personal de 6000-7000 de eurocrati. Deci, UE ar castiga inca o crestere a birocratiei – fara a elimina macar o singura pozitie permanenta in ministerele de Externe ale celor 27 de state membre.

Dar cel mai rau e ca au fost puse limite stricte pe autonomia dnei Ashton, cum se mentioneaza intr-un document de zece pagini aprobat la Summitul UE in octombrie. In timpul consultarilor regulate ale UE cu liderii din Rusia, China sau SUA, doar presedintii Consiliului si Comisiei vor putea negocia. Ministrul de Externe joaca „un rol de sprijin”, cum se zice la Bruxelles. In afara de faptul de a fi tinut scurt in lesa la astfel de summituri, sefului diplomatiei europene nu i se permite nici sa se aventureze dincolo de limite strict definite atunci cand se ocupa de politica cotidiana.

Ea poate discuta cu guvernul turc despre relatiile sale cu Irakul, dar ii va fi interzis sa discute cu Ankara despre premisele posibilei aderari la UE, cum ar fi libertatea presei si respectul drepturilor omului. In viitor, problema aderarii Turciei va fi in continuare rezervata Comisiei. In Balcani, dna Ashton poate vorbi despre orice sub soare – in afara de posibilul ajutor financiar de la Bruxelles. Tot ceea ce are de-a face cu procesul de extindere al Uniunii intra in sfera de competenta a Comisiei. Ea va trebui, de asemenea, sa se tina departe de domenii-cheie cum ar fi de ajutorul strain si comertul international.

Enorma turma de colaboratori ai Inaltului Reprezentant ar putea crea o confuzie suplimentara. Se cere ca o treime din personal sa fie ales astfel incat acestia sa reprezinte in mod corespunzator geografia Europei, dar si sa asigure un echilibru al sexelor. Mai mult, se cere ca angajatii sa fie inlocuiti la fiecare patru ani si sa roteasca locurile de munca in timpul termenului lor.

Dupa „Der Spiegel”
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *