Actualitate

Vlad Filat: Republica Moldova, quo vadis? „Timpul nu mai are răbdare cu noi”

Anunțul Franței și Germaniei despre pregătirea unui pachet de salvgardare, dar și de repornire a Uniunii Europene în valoare de 500 de miliarde de euro vine la pachet și cu un nou concept menit să întărească rezistența, competitivitatea și forța de actor global al blocului comunitar: suveranitatea europeană.

Așa cum la sfîrșitul anilor 40 începutul anilor 50 țările europene au pus în comun industriile cărbunelui și oțelului, cele două elemente ce alimentaseră mașinăria de război în ce de-a doua conflagrație mondială, tot așa, astăzi, nucleul dur al Uniunii Europene a decis să facă încă un pas spre crearea Statelor Unite ale Europei, chiar ne enunțând acest concept, dar introducând noul concept de suveranitate europeană.

Domeniile ce vor face parte din suveranitatea europeană sunt: sănătatea, digitalizarea și noile tehnologii, mai ales cele din domeniul energiilor regenerabile. Ele ar putea deveni în timp politici comune cum este cea agricolă, concurența, cercetarea ori dezvoltare regională. Că vom avea cedare de suveranitate sau o partajare a suveranității pe aceste domenii vom vedea în urma negocierilor. Important că deja vorbim de suveranitate europeană ca soluție la noile provocări globale.

Pe lîngă domeniile mai sus enunțate, susținerea economiilor țărilor membre care să nu permită trecerea de la recesiune economică la depresiune economică va permite pe termen scurt Uniunii Europene să rămână un actor global relevant, iar pe termen lung și să-și crească profilul. Așadar, reziliența, convergența și menținerea competitivității sunt țintele unei Uniuni ce a tras foarte repede învățăminte din criza pandemică și a decis, contrar unora care cântau deja prohodul UE, că doar împreună vor rezista.

Luați de valul luptelor interne, neatenți la ce se întîmplă în jurul nostru, așa cum ne este firea, Republica Moldova riscă să se sectizeze, să fie absolut decuplată de reașezările care au loc în jurul nostru accentuând astfel imaginea, dacă nu de stat eșuat cel puțin de stat problemă unde țîfna și rânza înlocuiesc mintea.

În perioada cînd am condus guvernul Republicii Moldova, dincolo de stabilitatea economică internă, prioritățile executivului au fost racordarea ireversibilă la spațiul economic și valoric european, accesul la noile tehnologii prin atragerea investițiilor cu valoare adăugată ridicată și crearea unor instituții funcționale și durabile. Pe unele am reușit să le ducem la îndeplinire, altele au eșuat, și mi le asum, iar altele au fost deturnate de terți, inclusiv de unii parteneri de coaliție.

Suntem europeni prin istorie, cultură, identitate și trebuie să înțelegem că putem fi ajutați dacă știm ce vrem, dar mai ales unde vrem să fim. Republica Moldova are nevoie de o nouă redefinire ca stat, de la o linie geopolitică clară pînă la un proiect de țară multi-sectorial care să nu ne lase din nou în periferia lumii dezvoltate. Profesionalizarea politicii și redefinirea intersului național este nu doar o necesitate, dar ține de însăși existența și viitorul acestui stat în noua reașezare geopolitică și, mai ales, geoeconomică. Vremea jocurilor și a norocului a trecut. Timpul nu mai are răbdare cu noi.

Vlad Filat / https://www.facebook.com 
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *