Media

Un ziarist rus provoacă Kremlinul cu o scrisoare anti-Putin

Cinci luni mai târziu Soljenițîn a fost expulzat din Uniunea Sovietică, după publicarea în Occident a cărții sale Arhipelagul Gulag. Scrisoarea lui către Brejnev, un manifest politic intitulat Scrisoare către liderii sovietici, a fost publicată la scurt timp după exilul lui forțat. Brejnev n-a răspuns niciodată. 

Patru decenii mai târziu, proeminentul jurnalist rus Oleg Kașin a invocat titlul și spiritul celebrei scrisori a lui Soljenițîn într-o critică aspră a președintelui rus Vladimir Putin care a făcut valuri printre elitele ruse.

Sarcasmul din textul intitulat Scrisoare către liderii Federației Ruse (vezi traducerea noastră din limba rusă – n.red.), adresat lui Putin și premierului Dmitry Medvedev, este motivat mai ales de ceea ce Kașin consideră a fi încercarea autorităților de a bloca investigarea bătăii crunte pe care a primit-o el în urmă cu patru ani. Obiectivul criticii se extinde însă, devenind o condamnare a ceea ce Kașin numește regimul corupt al lui Putin sau „catastrofa morală monumentală a generației noastre”.

„Oricine vine la putere după voi va trebui să re-creeze Rusia de la zero”, scrie Kașin în misiva publicată pe site-ul său la 3 octombrie. „Atâta ați reușit să faceți în cei 15 ani”. O variantă englezească a textului a fost publicată de site-ul Globalvoices.org.

Textul a stârnit dezbateri ample pe rețelele sociale în limba rusă, în tabăra anti-guvernamentală. Admiratorii, de exemplu comentatorul politic Maxim Trudoliubov, consideră scrisoarea un potențial document istoric al epocii Putin.

Trudoliubov a scris în ziarul la care este editor, „Vedomosti”, că asemenea scrisorii lui Soljenițîn către Brejnev, textul lui Kașin ar putea anticipa „ieșirea societății ruse din torpoare conformistă”.

Criticii lui Kașin, ca internautul veteran anti-Kremlin Anton Nossik, spun că este naiv să crezi că scrisoarea va avea vreun efect asupra lui Putin sau Medvedev, care vor fi cel mult „amuzați” de litanie.

„Un drum lung”

Ce anume – în afara talentului polemic indiscutabil al lui Kașin – a făcut ca scrisoarea să rezoneze atât de puternic printre rușii racordați politic? La urma urmei în Rusia nu este lipsă de critici acerbe lansate la adresa lui Putin de opozanți ca Aleksei Navalnîi, condamnat de două ori sub învinuiri pe care el le consideră motivate politic.

O explicație este propria biografie profesională a lui Kașin, anume faptul paradoxal că a scris pentru publicații loiale Kremlinului, de pildă ziarul Vzgliad.

Alexei Venediktov, redactor la radioul Eho Moskvy, a spus recent că Oleg Kașin „a slujit regimului”, iar criticile lui actuale la adresa Kremlinului vin „după un drum lung”, fiind chiar „periculoase” pentru el, pentru Kașin.

Altă explicație o constituie controversa legată de anchetarea bătăii pe care a primit-o Kașin în noiembrie 2010 în centrul Moscovei, de la niște indivizi înarmați cu bare de fier.

Kașin a avut picioarele rupte, degete contuzionate, răni la cap și multiple fracturi de maxilar. În urma atacului, Dmitri Medvedev, pe atunci președintele rus, a jurat că autorii și organizatorii atacului vor fi prinși.

Dar deși niște suspecți au fost reținuți, nu există nici un semnal că autoritățile ar plănui să învinuiască un oficial de rang înalt despre care Kașin și prietenii lui spun că ar fi pus la cale bătaia, anume guvernatorul din Pskov, Andrei Turceak, un aliat al lui Putin care avusese un schimb aprins de replici cu jurnalistul înaintea bătăii.

Unul din suspecți, Danila Veselov, le-a spus anchetatorilor că s-a întâlnit cu Turceak înaintea incidentului. Guvernatorul, pretinde Veselov, ar fi spus că ar fi bine ca mâinile lui Kașin să fie rănite, asfel ca să nu mai poată scrie „atâtea calomnii”.

În ajunul publicării scrisorii lui Kașin, televiziunea independentă rusă Dojd a transmis o înregistrare video a mărturiei lui Veselov. În scrisoarea lui deschisă, Kașin a scris: „Vă place să vă considerați urmașii celor două imperii, țarist și sovietic. Dar țarii trimiteau criminalii la spânzurătoare, nu-i făceau guvernatori”.

„Un nivel ușor diferit”

Kașin a declarat Serviciului rusesc al Europei Libere că a hotărât să publice scrisoarea după ce toate demersurile sale de a-l aduce pe guvernator în fața justiției au eșuat.

„Am decis să duc conversația la un nivel ușor diferit”, a spus Kașin. El a adăugat că speră sincer ca „după ce vor fi citit textul, atât Putin, cât și Medvedev să aibă anumite sentimente”.

Kașin a spus site-ului Fontanka.ru la 5 octombrie, într-un interviu, că aluzia la celebrul text al lui Soljenițîn a fost intenționată.

„Cred sincer că astăzi, în 2015, metodele lui Soljenițîn de a interacționa cu conducerea țării merită să fie analizate și repetate”, a spus ziaristul.

Semnalele inițiale sugerează însă că asemenea scrisorii lui Soljenițîn, litania lui Kașin va rămâne fără răspuns.

Purtătorul de cuvânt a lui Putin, Dmitri Peskov, a fost citat de agenția de stat TASS cu afirmația că scrisoarea deschisă a lui Kașin a fost citită la Kremlin, dar că „judecând după text, autorul nu contează pe vreun răspuns”.

Sursa: Radio Europa Libera

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *