Justiție

Stoianoglo către cei care contestă legalitatea sechestrului pe bunurile Victoriabank: „Să se clarifice cu managerii care au negociat procurarea pachetului toxic”

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a anunțat, joi, despre finalizarea urmăririi penale în dosarul privind implicarea Victoriabank în „furtul miliardului”. Rechizitoriul vizează atât instituția bancară, în calitate de persoană juridică învinuită de spălare de bani, cât și fosta președintă a Comitetului de Conducere al acestei bănci, Natalia Politov-Cangaș, acuzată de escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani în interesul unei organizații criminale.

„Instanța de judecată a autorizat acum trei săptămâni punerea sub sechestru a bunurilor Victoriabank în valoare 1,9 miliarde de lei, și anume: 54 de autoturisme, 24 de imobile și patru autospeciale în valoare de 58 milioane de lei, precum și 114 valori mobiliare de stat în valoare de 1,85 miliarde de lei. Prin aplicarea sechestrului, procurorii urmăresc scopul reparării prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunilor cu eventuala confiscare specială a acestora în folosul statului. Sechestrele aplicate nu vor influența activitatea cotidiană a instituției bancare”, a subliniat procurorul general.

În ce privește fosta președintă a Comitetului de Conducere al băncii, Natalia Politov-Cangaș, aceasta este cercetată în stare de libertate, a precizat el, după ce magistrații au respins în martie curent demersurile procurorilor de arestare preventivă.

După aplicarea sechestrului pe bunurile Victoriabank, Ruben Atoyan, șeful misiunii FMI în Moldova, a semnalat că o anchetă și urmărire penală independentă și cuprinzătoare este de o importanță critică în acest caz.

La rândul său, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acuzațiile Procuraturii Anticorupție împotriva Victoriabank și recentul mandat al instanței care autorizează punerea sub sechestru a activelor Victoriabank în dosarul privind frauda bancară.

De partea cealaltă, Stoianoglo a menționat că cei care consideră că au fost afectate interesele noilor acționari ai băncii să se clarifice cu managerii ce au negociat procurarea pachetului toxic de acțiuni și să împărtășească această informație cu Procuratura, chiar dacă nu e în interesul lor.

„Noi nu executăm comenzi și nu avem nimic [în comun] nici cu acționarii și nici cu investitorii acestei bănci. Procuratura investighează activitatea instituției bancare și a gestionarilor ei de atunci care se prezumă să fie implicați în sustragerea banilor statului în valoare de 2,3 miliarde de lei”, a spus el.

https://anticoruptie.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *