Externe

Semne de conflict diplomatic între România şi Franţa, scrie presa internaţională

 "Îmi exprim îngrijorarea în legătură cu riscurile unui derapaj populist şi de generare a anumitor reacţii xenofobe pe fondul crizei economice", a afirmat Teodor Baconschi, la Radio France International.

"Trebuie să ne păstrăm luciditatea şi să vedem ce putem face împreună, atât în Franţa, cât şi în România, precum şi la nivel european, să găsim şcoli, spitale, dar şi o mentalitate deschisă şi nu xenofobă faţă de reprezentanţii acestei populaţii rome. Dacă facem schimb de acuzaţii sau incriminăm cu titlu colectiv grupuri etnice, vom răscoli amintiri dintre cele mai puţin plăcute. Şi în loc să găsim soluţii, generăm tensiuni", a subliniat ministrul român.

Atât postul francez de televiziune TF1, cât şi cotidianul britanic The Guardian văd în aceste declaraţii un avertisment transmis Parisului de către Bucureşti. “Într-un prim semn de tensiune diplomatică între cele două ţări ca urmare a deciziei preşedintelui (Nicolas Sarkozy – n.red.) de a-i expulza pe romii cetăţeni străini care trăiesc în Franţa fără forme legale, Teodor Baconschi a avertizat autorităţile franceze că exacerbează prejudecăţile existente”, scrie The Guardian.

The Guardian descoperă în afirmaţiile lui Baconschi şi o împunsătură la adresa preşedintelui francez. “Într-o referinţă tacită la ambiţia lui Sarkozy de-a fi reales în 2012”, scrie publicaţia britanică, Baconschi a spus că măsurile faţă de romi trebuie luate fără “febrilitate electorală”. The Guardian aminteşte că organizaţiile neguvernamentale şi opoziţia din Franţa acuză guvernul că apelează la măsuri dure invocând siguranţa naţională ca să ridice popularitatea dreptei politice într-un moment când până şi cotele de aprobare ale preşedintelui sunt deosebit de scăzute.

Spunând că "speră că în cazul fiecăreia dintre aceste expulzări legea a fost respectată", Teodor Baconschi pledează pentru o abordare franco-română concertată, fără "febră electoralistă artificială" şi nici ameninţări privind intrarea României în spaţiul Schengen, după cum sugera secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, informează şi TF1.

Doi secretari de stat români, aminteşte televiziunea franceză, urmează să vină la Paris la 30 august pentru a discuta despre integrarea romilor (a căror populaţie este estimată la 530.000 până la două milioane şi jumătate de persoane în România) şi despre cum pot preveni infracţiunile. La rândul lor, Eric Besson (ministrul imigraţiei – n.r.) şi Pierre Lellouche urmează să ajungă în la Bucureşti în septembrie.

Criticilor guvernului român, mai spune TF1, li se alătură cele exprimate şi de apărătorii drepturilor omului din Bulgaria, unde numărul romilor este estimat la 800.000 de persoane. Filiala bulgară a Comitetului Helsinki, un ONG de apărare a drepturilor omului, se declară astfel "îngrijorată de faptul că măsura vizează un grup etnic". Ilona Tomova, cercetătoare specializată în problema romilor la Academia bulgară de Ştiinţe, spune că este "întristată că Franţa, ţară-simbol a democraţiei (…), contribuie la stigmatizarea romilor".

Cotidianul de opoziţie Sega denunţă politica de "deportare" a romilor şi subliniază că Sofia şi Bucureştiul nu au la dispoziţie nici un mijloc de a împiedica libera circulaţie în Europa, cu excepţia "unei reîntoarceri la comunism, prin instituirea vizei de ieşire".

Cum însă sondajele de opinie arată că opinia publică este de acord cu evacuările şi expulzările, guvernul de la Paris continuă nestingherit aplicarea măsurilor dure la adresa romilor, conchide The Guardian.

Realitatea

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *