Politică

Secretarul de Stat al Departamentului pentru Relaţia cu R. Moldova din Guvernul României, Ana Guţu, a prezentat Parlamentului României priorităţile pentru anul 2021

Secretarul de stat Ana Guţu spune că este nevoie şi de urgentarea procedurii de recunoaştere a diplomelor de medic, eliberate de Universitatea de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Chişinău.

ANA GUŢU, secretar de stat, Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova: "La ora actuală la Ministerul Sănătăţii din România stau pe masă circa 700 de dosare prin care medicii din Republica Moldova solicită să le fie echivalate diplomele de doctor aici, în România, şi există anumite probleme în acest sens, deoarece Hotărârea de Guvern din 2017 este şi ea una foarte rigidă şi fie că trebuie ameliorată sau de intervenit pe problema de proceduri referitoare la organizarea examenelor de evaluare a competenţelor medicilor".

Ana Guţu susţine că presa în limba română are nevoie de sprijin pentru a se crea un spaţiu comunicaţional comun România-Republica Moldova.

ANA GUŢU, secretar de stat, DRRM: "O problemă pe care am avut-o în vizor pe parcursul multor ani atât timp cât am fost în politica din Republica Moldova, dar care nu a fost soluţionată, inclusiv din cauza lipsei voinţei politice, iar România face eforturi susţinute în vederea creării acestui spaţiu comunicaţional, dar cred că mai e nevoie şi de bani, care ar face parte, de exemplu, dintr-un fond special pentru presă, pentru presa de limbă română din Republica Moldova".

Ana Guţu îşi doreşte impementarea mai multor proiecte de dezvoltare şi chiar a solicitat alocarea mai multor fonduri.

ANA GUŢU, secretar de stat, DRRM: "Unele detalii referitor la bugetul DRRM în 2020. Am avut 130 de cereri de finanţare non-rambursabilă, dar au fost finanţate doar 42 de proiecte şi bugetul pentru aceste proiecte s-a inclus în suma de 1 milion 800 de mii de lei româneşti, dar suma totală solicitată de către toţi potenţialii beneficiari depăşea 26 de milioane de lei româneşti. Iată de ce pentru anul 2021 am solicitat un buget mult mai mare. Există unele probleme cu legislaţia care reglementează finanţarea acestor proiecte, legislaţia a rămas cea veche şi este foarte rigidă, de aceea am solicitat deputaţilor şi senatorilor – prin a facilita accesul la finanţare".

Secretarul de stat Ana Guţu a precizat că printre subiectele importante pentru relaţia de cooperare strategică România-Republica Moldova se numără construcţia podului de la Ungheni dar şi promovarea proiectului de realizare a unei căi de legătură rapidă între Bucureşti şi Chişinău prin intermediul unui tren rapid, cu ecartament european. Ea speră că toate aceste proiecte să fie relansate la nivel legislativ pentru a avea o continuitate, la nivel guvernamental, în România.
 
http://tvrmoldova.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *