Astăzi 21 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 22:45
Abonamente

Actualitate 2 Septembrie 2019, ora 12:17

Revista presei internaţionale, 2 septembrie

Marime Font

 

La 80 de ani de la începutul celui de-Al doilea război mondial, presa străină scrie despre manifestările care au marcat evenimentul. Lideri din Germania, Polonia, Ucraina şi alte ţări „i s-au alăturat vicepreşedintelui SUA la ceremoniile de comemorare”, însă preşedintele „Putin al Rusiei nu a fost invitat ca urmare a tensiunilor cu liderii polonezi”, evidenţiază Washington Post într-un articol intitulat „Pence elogiază curajul polonezilor”.

De la Varşovia, ziarul Rzeczpospolita apreciază cuvintele preşedintelui Poloniei care „a amintit că astăzi, la 80 de ani de la cel mai groaznic război din istoria lumii, există încă forţe care sunt gata să folosească forţa pentru a schimba graniţele”. În schimb jurnalul polonez îl critică pe vicepreşedintele american care „nu a menţionat Ucraina şi nici întărirea prezenţei SUA în Europa Centrală şi de Est, în contextul ameninţării venite dinspre est”.


Cotidianul german Die Welt se opreşte asupra cuvintelor preşedintelui Steinmeier care „a cerut iertare Poloniei pentru teroarea germană”, subliniind că „germanii au comis o crimă împotriva umanităţii”.

Iar The Guardian notează că vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, prezent şi el la ceremoniile de comemorare a 80 de ani de la începutul celei de-a doua conflagraţii mondiale, „a spus că cea mai bună modalitate de a cinsti memoria victimelor războiului este de a ‘lucra pentru toleranţă, a lucra pentru respectul reciproc, a lucra pentru eliminarea factorilor care dau apă la moară celor care propun intoleranţa'”. Ziarul britanic aminteşte că „Timmermans este un critic vocal al actualului guvern polonez”.

Presa din Regatul Unit este însă mai interesată de actualitatea internă. The Telegraph scrie că premierul Boris Johnson „se gândeşte la epurarea rebelilor şi convocarea de alegeri anticipate” în condiţiile în care negociatorul UE „refuză să renunţe la aşa-numitul ‘backstop'”.

Financial Times calculează implicaţiile planului de naţionalizări al liderului Partidului Laburist, care ar „constitui o redistribuire fundamentală a veniturilor şi puterii în Regatul Unit” şi ar „costa companiile 300 de miliarde de lire sterline”. În acelaşi timp, Financial Times constată că „investitorii retrag miliarde de lire sterline din Regatul Unit în perspectiva unui Brexit fără acord”.

Cu sau fără acord, The Guardian informează că guvernul de la Londra se pregăteşte intens pentru divorţul de Bruxelles, inclusiv prin lansarea unei ample campanii publicitare, sub titlul „Get ready for Brexit”. O campanie care ar urma să coste 100 de milioane de lire sterline şi care va dura doar două luni, precizează The Guardian. Iar The Sunday Times relatează că Boris Johnson i-a avertizat pe parlamentarii conservatori că „săptămâna aceasta se vor confrunta cu o alegere istorică – fie îl vor susţine pe el pentru a înfăptui Brexitul şi promisiunea generoasă de a cheltui 3,5 miliarde de lire sterline pentru serviciile publice, fie vor fi martorii preluării puterii de către (şeful Partidului Laburist Jeremy) Corbyn care ‘va arunca ţara în haos'”. În aceste condiţii, de la Bruxelles, EUobserver asigură că „în încercarea de a evita o ieşire fără acord ‘de coşmar’, de două ori pe săptămână vor avea loc discuţii pe tema Brexit”.

Presa internaţională se arată preocupată şi de războiul comercial care opune în ultima vreme Statele Unite şi China. „Statele Unite aplică noile tarife” pentru îmbrăcăminte şi alte mărfuri importate din China, scrie Wall Street Journal cu menţiunea că este de aşteptat ca aceste măsuri „să-i lovească pe consumatori”. Apreciind că cele mai mari economii ale lumii „se îndepărtează şi mai mult, fără perspectiva unui final”, New York Times conchide că „înfruntarea răstoarnă relaţiile” dintre China şi SUA. Într-un comentariu, agenţia de presă chineză Xinhua apreciază că Washingtonul „trebuie să înveţe patru lecţii de pe urma războiului comercial cu China”. Prima ar fi că „tactica presiunii maxime” nu va face Beijingul să cedeze. A doua că „economia chineză este suficient de puternică pentru a rezista presiunii”. A treia lecţie pentru administraţia americană ar fi că „trebuie să înceteze să nege că războiul său comercial aduce prejudicii populaţiei şi afacerilor” din SUA. Şi „în fine, dar nu în ultimul rând”, „SUA ar trebui să înveţe cum să se poarte ca o putere globală responsabilă şi să înceteze să acţioneze ca un ‘school bully'”. „Numai aşa va putea redeveni America măreaţă”, punctează Xinhua.

Iar Le Monde evidenţiază că „în faţa ameninţării pe care o reprezintă China şi Rusia”, preşedintele american a confirmat crearea unui „comandament militar al spaţiului, care va asigura dominaţia Statelor Unite pe acest nou teatru de război”.

Despre ţara noastră, Le Figaro relatează că „prim-ministrul social-democrat român a anunțat sâmbătă că va depune plângere împotriva președintelui Republicii, de centru dreapta, care a denunțat guvernul ca fiind “corupt” și refuză numirea de noi miniștri”. Ziarul francez precizează că „după ce a suferit o înfrângere la ultimele alegeri europene, PSD este slăbit şi în urma condamnării definitive la trei ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie a fostului lider al partidului, Liviu Dragnea”.

Iar Le Soir îl citează pe Papa Francisc, care „îi invită pe ‘toţi membrii familiei umane’ să-şi schimbe modul de viaţă” pentru „a aduce sub control schimbarea climatică şi să exercite presiuni asupra conducătorilor lumii pentru a acţiona ‘înainte de a fi prea târziu'”.

 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 22:11

O nouă răfuială în Donbas. A fost ucis comandantul ”spetsnaz-ului” DNR

O nouă răfuială în Donbas. A fost ucis comandantul ”spetsnaz-ului” DNR

În orașul Donețk a fost asasinat adjunctul comandantului regimentului forțelor speciale al așa-numitei „Republici Populare Donețk” (”DNR”) Alexei Krivulia, cunoscut printre separatiști drept „Grin”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 22:04

Premierul Mihail Mișustin și-a prezentat guvernul / Lavrov și Șoigu își mențin posturile. Kozak lipsește.

Premierul Mihail Mișustin și-a prezentat guvernul / Lavrov și Șoigu își mențin posturile. Kozak lipsește.

Noul premier rus Mihail Mișustin a afirmat marți, odată cu prezentarea noului guvern, că dorește accelerarea planului de investiții anunțat de Vladimir Putin la începutul lui 2018, un program fără precedent, care urmărește modernizarea unei Rusii a cărei economie se confruntă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 21:43

„Milenialii” se tem mai mult de şomaj, sărăcie şi corupţie decât de schimbările climatice (sondaj)

„Milenialii” se tem mai mult de şomaj, sărăcie şi corupţie decât de schimbările climatice (sondaj)

Problemele sociale şi conflictele, nu schimbările climatice, sunt cele mai mari temeri ale generaţiei care s-a născut la sfârşitul mileniului trecut, aşa-zişii „millennials”, arată un studiu întocmit de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC) şi prezentat...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 21 Ianuarie 2020, ora: 21:36 de Mihaela Culcinschi

Anatol Țăranu: „Putin selectează acum figura care îi va fi fidelă totalmente”

Anatol Țăranu: „Putin selectează acum figura care îi va fi fidelă totalmente”

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a propus implementarea unui șir de schimbări în Constituția Rusiei, printre care: acordarea pentru Duma de Stat a dreptului de a numi prim-ministrul, înăsprirea condițiilor alegerii președintelui, astfel ca orice...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 18:50 de Silviu Tănase

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Tunul de lemn este o producție Moldova-Film, realizată la apusul Imperiului Sovietic. Filmul prezintă povestea unui bătrân, liniștea căruia a fost tulburată de apariția unui avion nemțesc care le-a ucis pe rând găinile, apoi oaia. Bătrânul găsește un tun pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 14:06

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

 Chipul lui Vladimir Putin poate fi gasit pe icoanele care se vand in Rusia. Despre asta a scris un internaut pe retelele de socializare, care spune ca a surprins icoana in aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:44

Valeriu Pasat Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

 Este binecunoscut faptul că în procesul de instituire, ameliorare şi dezvoltare a relaţiilor reciproce dintre state un rol deosebit îl joacă, de obicei, personalităţi notorii ale diplomaţiei. În România interbelică, o astfel de personalitate diplomatică,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:34

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

 Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău montează pe scena Naţionalului bucureştean, miercuri 22 ianuarie 2020, în Sala Mare, ora 19,00, piesa „Dosarele Siberiei”, în regia lui Petru Hadârcă.

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Ianuarie 2020, ora: 13:11

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

Anul 2020 va fi plin de noutăți în ceea ce privește industria cinematografică, inclusiv de noi filme românești de care să te bucuri. Anul 2020 va veni cu titluri mari. Pentru cei pasionați de filmele din universul DC, aceștia vor putea urmării continuarea poveștii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:05

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a pregătit denunțul pe care intenționează să-l depună la Procuratura Generală împotriva șefului statului pentru îmbogățire ilicită. Anunțul a fost făcut de prim-vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:58

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Tabletele au fost procurate încă în luna decembrie 2019, conform Agenției Achiziții Publice, informează jurnal.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:53

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Un moldovean de 45 de ani din Nisporeni a ascuns mai multe produse alimentare fără acte în rezervorul unei stropitori, crezând că nu vor fi găsite, însă nu i-a mers.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:46

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți Foto: simbol

1. Am considerat oportun să reacționez la acest articol pentru că, dincolo de orice, vorbim de interfața statului român cu care interacționează românii din Republica Moldova și de imaginea noastră ca stat. În plus, de fiecare dată când vorbim de situații în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 10:01

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

În perioada 1 decembrie – 15 ianuarie, Loteria Națională a oferit câștiguri în valoare de 14 575 000 de lei. Dintre acestea, 19 norocoși au descoperit premii mari în bilete de loterie în sumă de 5 619 439 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 09:15

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

Ex-deputatul Valeriu Saharneanu, reprezentant al Partidului Popular Românesc, a dezvăluit cum a ajuns fostul președinte al formațiunii, Vlad Țurcanu, să conducă partidul, dar și cum, ulterior, nu s-a mai implicat în activități.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 09:04

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

Minorul de 14 ani care a ucis cu sânge rece un alt minor de 12 ani a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce ieri a fost reținut pentru 24 de ore. Băiatul este suspectat că ar fi omorât un băiat de 12 ani, iar cadavrul l-a ascuns într-o clădire nefinisată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost depistat în această după-amiază într-o fântână de canalizare de pe strada Alecu Russo, din sectorul Ciocana al capitalei. Solicitată telefonic, Natalai Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:25

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

 Ieri, 20 ianuarie, a avut loc „Gala Cineaștilor 2020”. Evenimentul a fost organizat în premieră de către Uniunea Cineaștilor din Moldova în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Laureații Galei...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Ianuarie 2020, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

Horoscopul zilei de 21 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 06:33

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Mai mult de trei sferturi (79%) din infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice din Europa era controlată de companiile de utilităţi şi petroliere.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 21 Ianuarie 2020, ora: 05:49

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie Din editia print

În prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)