Actualitate

Presa italiană: „Moldovenii pătrund şi traversează Spaţiul Schengen fără să stea în carantină şi merg la Roma, Milano, Padova, Treviso şi Belluno şi îi infectează pe italieni”

La Repubblica, Il Giornale şi alte publicaţii prestigioase din Italia au scris că „vameşii de la frontiera Giurgiuleşti – Galaţi, dintre România şi R. Moldova, iau mită de la moldovenii care vor să ajungă în Italia”. „În ciuda interdicţiilor actuale care împiedică toţi cei care provin din Republica Moldova, o zonă extra-Schengen din Europa de Est inclusă printre locurile cu risc din cauza nu mărului mare de infecţii din Covid-19, să ajungă în Italia, situaţia scapă controlului”, scrie Il Giornale citat de gazetaromânească.com.

Il Giornale citează din cotidianul La Repubblica o persoană care descrie traseul parcurs, povesteşte faptul că se dă mită la vameşi, fără să indice numele şoferului sau pe cel al sursei citate. Jurnalista Arianna di Cori sugerează că, din cauza corupţiei vameşilor români, cetăţenii Republicii Moldova pătrund şi traversează Spaţiul Schengen fără să stea în carantină şi merg la Roma, Milano, Padova, Treviso şi Belluno şi îi infectează pe italieni.

Radu Cupcea, cercetător la Institutul de Ştiinţe Politce şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu” şi doctorand al Universităţii din Bucureşti, demontează această campanie denigratoare la adresa României, amintind că cetăţenilor Republicii Moldova le este interzis accesul în România până în data de 17 august 2020. Conform Guvernului României, cetăţenii Republicii Moldova nu pot, deocamdată, să meargă în România, dacă nu au rude, dacă nu deţin paşaport diplomatic, contracte de muncă, urgenţe medicale sau permis de şedere. Cei care se încadrează în una din categoriile de mai sus, vor trebui să stea în izolare timp de 14 zile. Excepţie fac elevii/studenţii înmatriculaţi în unităţile/instituţiile de învăţământ de pe teritoriul României, care au de susţinut probe sau examene la încheierea ciclurilor de învăţământ gimnazial/liceal/învăţământ superior.

„Să admitem totuşi că cetăţenii Republicii Moldova ar trece de „vameşii corupţi” ai României, aşa cum scriu jurnaliştii italieni. Însă până în Italia mai sunt câteva filtre pe care aceştia nu vor să le vadă. Rămâne incert cum reuşesc locuitorii Republicii Moldova, cu paşaportul moldovenesc, să treacă de vameşii din Ungaria, când şi acest stat le interzice accesul din cauza răspândirii SARS-CoV-2? (…) Povestea italienilor nu are sens şi din cauza faptului că România nu face parte din Spaţiul Schengen, iar de verificare la intrarea în Schengen se ocupă Ungaria”, arată Cupcea într-o analiză publicată pe larics.ro.

Menționăm că, în luna iulie curent, dar și la începutul lunii august, Centrul Național Anticorupție de la Chișinău a anunțat că a reținut mai mulți transportatori internaţionali de călători și polițiști de frontieră, implicați într-o schemă de trecere frauduloasă a frontierei de către cetățenii R. Moldova.

Mai exact, transportatorii ar fi pretins mită în valoare de 100 de euro de la pasageri pentru a le asigura ieşirea, fără obstacole, din ţară şi revenirea în Republica Moldova, fără a fi plasați în carantina obligatorie de 14 zile.

Potrivit CNA, bănuiţii ar fi susţinut că au influenţă asupra grănicerilor şi că îi pot determina să permită traversarea frontierei cu paşaport biometric, iar la revenire să nu indice în fişa epidemiologică obligativitatea autoizolării.

De asemenea, transportatorii sunt suspectaţi de complicitate la falsificarea certificatelor cu rezultat negativ la COVID-19 şi a contractelor de muncă pentru Italia.

https://www.ziarulnational.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *