- Ce făcea Andrei Sangheli pe data de 27 august 1991?
- Eram prim-viceprim-ministru şi mă aflam la guvern în acea zi. (Am lucrat şi cu Mircea Druc, care nu demult a împlinit 70 de ani. I-am trimis un email, am şi telefoanele lui, dar nicidecum nu l-am putut găsi.) Sigur, era o situaţie imprevizibilă, pentru că masa ceea care era în Piaţă şi atmosferă ca atunci în parlament cred că n-o să mai fie niciodată. Şi nu dă Doamne să fie. Însă a fost frumos când au ridicat drapelul. Eram în Piaţă şi am muncit mai departe. S-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat şi principalul e că s-a întâmplat. E o sărbătoare frumoasă şi datoria noastră este s-o sărbătorim cu demnitate şi cu întreg poporul, indiferent de conjunctura politică. Felul în care vom sărbători-o vorbeşte despre noi, ca naţiune.
- De ce aţi ales modelul de privatizare prin bonuri patrimoniale, care a concentrat întreprinderi importante în mâinile unor anume persoane?
- Fără doar şi poate că cineva s-a folosit de aceasta. Însă atunci nu aveam altă cale pentru a păstra industria, care nu era naţională, ci una a complexului militar sovietic. Şi n-a fost ideea mea, dar a fost discutată la cel mai înalt nivel. Nici opoziţia nu a propus altceva. Nimeni nu învăţase pe atunci cum se face privatizarea. Nici astăzi nimeni nu ştie cum se face. Toţi vorbesc de economia de piaţă, dar credeţi că ştiam noi ce înseamnă asta?
- Şi cine e de vină?
- Ştiu eu? Noii acţionari ai întreprinderilor n-au fost capabili să le dirijeze. Ei vor dividende, dar n-au putut ţine în mână unităţile privatizate. În industria prelucrătoare, pe care statul n-o putea finanţa, am mers pe ideea ideală şi le-am dat producătorilor acţiunile uzinelor, iar statul a luat simvolic o acţiune, două, trei. Dar ei au vândut, împărţit acţiunile, conservele, ce mai era acolo şi uzina s-a pierdut. Producătorul a rămas cu nimic, iar cineva a devenit monopolist.
- Mihai Ghimpu spune că mafia în RM începe din acea perioadă, de unde ni s-au şi tras milionarii...
- Poate că el are date despre milionari, dar eu nu-i văd. Unde-s milionarii? Cineva, probabil, poate doi, trei, patru au câştigat din asta, fiindcă efectul reformei nu a fost cel planificat. Dar Ghimpu era atunci în parlament şi făcea parte din opoziţie. De ce nu ne-a arătat atunci mafia? Politica e politică şi bravo lui că spune ceva... Dar când el era şef al parlamentului, nu mai era mafie? Asta e mafie sau nu-i mafie?
- El spune că şi acum e mafie.
- E tot mafie? Sigur că a fost ceva...
- Cum s-o facem?
- Păi, să ne unim. Noi am avut un algoritm, o alianţă, da? Ce ar trebui să facem? Lecţia s-o învăţăm şi să mergem mai departe. O venit mai puternică alianţă, da? Cine poate să spună ce va fi mai departe?
- E adevărat că aţi fost premierul dorit de Moscova în cadrul guvernului de conciliere, prevăzut de convenţia „Elţin-Snegur”?
- Pe mine m-a ales parlamentul. Ia să-mi spuneţi: ce nu s-a vorbit despre Sangheli? Că are sonde, case, maşini, trenuri ş.a.m.d. Se spunea că şi rutele de microbuz sunt ale mele, dar în toate erau afişate fotografiile lui Snegur. Aşa-i lumea - cineva trebuie să spună ceva şi undeva. Într-adevăr, am condus un guvern de conciliere, în care aveam şi miniştri din opoziţie. Dar că m-au propus în cadrul Convenţiei sunt poveşti interpretate de cineva, care trebuie să spună ceva.
- Înainte de a fi numit în fruntea Executivului, conduceaţi şi o comisie pentru soluţionarea diferendului transnistrean. Chiar nu s-a putut rezolva diferendul din start?
- Conflictul a putut fi evitat în 1989, când transnistrenii cereau statut de zonă economică liberă. Dacă parlamentul ar fi acceptat, cred că nu se ajungea la toate astea. Dar o crăpat în altă parte... Când o crăpat Pribaltica, unde s-au retras forţele de acolo? Aici, la noi. Nu vreau să spun că n-am fost capabili, dar n-am avut practica necesară. Cu atât mai mult, cu cât era armata rusă aici, era şi Găgăuzia - un focar poate şi mai periculos ca Transnistria la vremea aceea.
- Cine a trimis voluntarii la Comrat?
- Atunci Druc era prim-ministru.
- El spune că, dimpotrivă, a adus oamenii înapoi, iar dvs., fiind trimis în regiune din partea Guvernului, aţi fi plecat la odihnă în Egipt.
- (Râde) Ce să-i faci? Oamenii câteodată mai… uită de dânşii. Eu am fost trimis acolo cu misiunea de a opri voluntarii, ca să nu fie vărsare de sânge. În Egipt am fost cu mult înainte, într-o delegaţie guvernamentală. Însă noi trebuie să rezolvăm problema.
- Vă referiţi la „memorandumul Kozak”? Trebuia Voronin să-l semneze?
- Eu am auzit ce spuneţi dvs., ce spune altcineva, însă „contractul Kozak” a putut fi pus pe masă şi discutat. Voronin trebuia să se scoale şi să zică: „Oameni buni, uite asta-i. Ce facem?”. Ceva luam, ceva adăugam, ca să hotărâm problema. Dar, la un moment dat, s-a rupt şi o spus că transnistrenii îs hoţi. Bine, ce facem mai departe?
- Negocierile nu au sorţi de izbândă deoarece partea transnistreană se vrea abordată pe picior egal, ca stat independent.
- Bine, luni om discuta despre colaborare, marţi - despre altă problemă. Am pus eu o întrebare şi tu o întrebare. Hai să le discutăm. Dar comuniştii, în loc să discute, spuneau că cei din Transnistria îs bandiţi, tâlhari, separatişti. Eu îs de acord că Smirnov îi rău, dar este altul cu care să ne aşezăm la masă? Putem să ne aşezăm cu Rusia, cu Merkel, dar ce-o să hotărâm cu ei? Ce-o să hotărâm cu Medvedev? Sau cu Băsescu? Nu poate hotărî nimeni problema, decât RM şi cei de acolo. Intermediarii să fie, cum se spune, dar numai noi putem hotărî.
- Totuşi, nu e doar interes politic. Prin regiune, sunt trecute mărfuri de contrabandă, pe aici fug din RM infractorii noştri, dar şi ne intră alţii, străini...
- O! Asta e a doua problemă. Şi bani se spală acolo: şi de la noi, şi de la Rusia, şi de la Ucraina.
- Dacă partea transnistreană ne-ar cere inclusiv să recunoaştem rusa ca limbă de stat, ar trebui să acceptăm?
- De ce nu? Ia intraţi în magazin, intraţi la piaţă, mai poţi vorbi în altă limbă decât în rusă? Cu părere de rău…
- Ceea ce ne arată că niciun guvern al RM nu a investit în studierea limbii de stat. Propuneţi ca, în loc să-i încurajăm pe ruşi să ne înveţe limba, ar fi mai bine să cedăm?
- Prin 1992-1994, programul Guvernului prevedea studierea limbii de stat. Chiar şi bani au fost daţi. De ce s-a renunţat? Vedeţi ce se întâmplă astăzi în Găgăuzia? Vor să dea diplome de bacalaureat fără limba română, da? Păi, ce să mai vorbim, da?
- Cum de spuneţi „română” - dvs., care aţi fost unul dintre cei mai înveteraţi promotori ai… limbii moldoveneşti?
- Dar de ce să nu spui română? Păi, aşa-i scris! Îmi place, nu-mi place…
- Intelectualii, inclusiv deputaţii Moşanu, Hadârcă, Matei, vă lămureau că n-aveţi dreptate. Nu i-aţi crezut?
- Bine, şi unde-i azi Matei? Unde-i azi Matei, luptătorul pentru limbă? Face business, da? Şi bine-l face! Şi ceilalţi, unde-s ei? De ce n-au mers până la capăt, dacă au avut o convingere?
- Matei nu are nici măcar o firmă. Dar unde-i Moţpan şi de ce el n-a mers până la capăt?
- Moţpan e la pensie... Nu ştiu eu de businessul lui Matei, dar trebuia să dovedească lumii ceea ce crede. Dacă parlamentul va schimba legea, atunci o vom îndeplini. Hai să primim legea!
- Cum explicaţi faptul că PDAM, partidul foştilor comunişti, a venit la putere după ce, în 1989-1990, sute de mii de oameni protestau contra imperiului sovietic comunist?
- Credeţi că în RM există comunişti adevăraţi? Credeţi că aceiaşi nomenclaturişti împărtăşeau tot ce promova sistemul? Credeţi că democraţii de astăzi împărtăşesc toate ideile partidelor lor? Cineva spunea că-i mai moldovean decât mam-sa, dar ideea era de a menţine ţara. PDAM a promovat ţara.
- Armamentul a fost cumpărat în timpul războiului de pe Nistru?
- Despre asta nu e cazul să vorbim.
- Dirija cineva din culise Frontul Popular din Moldova?
- Nu ştiu, dar aţi fost vreodată la Ambasada Rusiei, când îşi sărbătoresc independenţa? Ia să vedeţi cine-i acolo. Sangheli nu-i chemat, dar toată opoziţia, Frontul Popular - toţi sunt acolo. Roşca a fost faţă de mine într-o poziţie foarte dură şi incorectă, dar pentru cine a lucrat, nu ştiu.
- Guvernul Ciubuc, care v-a succedat, a dat în loc de pensii caloşi, crupe etc. Sunt consecinţele guvernării Sangheli?
- Şi valuta naţională s-a devalorizat. Probabil că guvernul următor n-a fost capabil să menţină situaţia în mâini.
- Dacă aţi fi rămas prim-ministru, nu avea să se întâmple aşa?
- Cred că nu. N-am analizat eu greşelile lui Ciubuc, însă… Cine era preşedinte atunci? Lucinschi. Probabil, au fost greşeli fatale care au dus la toate astea.
- Ce părere aveţi despre actuala guvernare a RM?
- Am o părere bună. Dar, cu părere de rău, e foarte greu ca ei să facă ceea ce vor, pentru că, nu ştiu de ce, nu este înţelegere între ei. Dar eu şi matale nu-i putem ajuta cu nimic.
- Credeţi că Filat a procedat corect când a scos sârma ghimpată de pe Prut?
- Sârma trebuia luată mai demult. De ce stătea acolo? V-aş sfătui să luaţi statistica şi vă veţi convinge că, din punct de vedere economic, cel mai aproape de România a fost guvernul Sangheli. Încă sub nicio guvernare nu au fost deschise atâtea firme moldo-române.
- De ce n-aţi scos dvs. sârma ghimpată?
- Nu era copt timpul. Dar astăzi ea nu-i mai trebuia nimănui. Europa nu-şi controlează hotarele prin sârmă.
- Sunteţi anticomunist?
- Eu n-am fost niciodată cu ăştia, care se socot comunişti, care, în zece ani, ne-au izolat de Europa şi au dat dividende Transnistriei. Bine, eu am fost un prim-ministru rău, da? De acord. Dar s-a sărbătorit de 20 de ori Ziua Independenţei şi nimeni nu s-a gândit la noi, foştii premieri. Cui îi mai trebuie Sangheli, Sturza sau Ciubuc?
- Ce-o să faceţi vineri?
- O să vin cu nepotul în Centru, ca să vedem parada. Iar împreună cu colegii, vom rezolva şi partea a doua.
Răspunsul lui Andrei Sangheli la întrebarea predecesorului său,Valeriu Muravschi: „Cum se poate de reparat greşelile comise în reformarea sectorului agricol?”
- Toată agricultura în lume este bazată pe proprietatea privată, ceea ce am făcut şi noi. Însă dezvoltarea de mai departe depinde de mai mulţi factori, inclusiv de investiţii, promovare, protejare şi, nu în ultimul timp, de suportul statului.
Întrebarea lui Andrei Sangheli pentru succesorul său, Ion Ciubuc:
De ce n-aţi dat în exploatare Portul Giurgiuleşti?
|
Zeci de persoane au fost arestate, sâmbătă, în Rusia, cu ocazia manifestaţiilor organizate în întreaga ţară la apelul susţinătorilor lui Alexeï Navalnîi pentru a cere eliberarea acestuia.
( ) Citeşte tot articolulJurnalistul american de televiziune Larry King a murit la 23 ianuarie 2021, la vârsta de 87 de ani. Larry Kimg se afla spitalizat în Los Angeles, fiind diagnosticat cu COVID-19. A decedat la Cedars Sinai Medical Center, potrivit anunţului publicat pe Twitter de Ora Media,...
( ) Citeşte tot articolulPolițistul din cadrul INSP, care a lovit mortal o femeie și a părăsit locul faptei, se afla în stare de ebrietate la volan. Asta arată rezultatul probelor biologice, care a arătat că avea în sânge o concentrație a alcoolului de 0,68 g/l. Informația a fost...
( ) Citeşte tot articolulPoliţia rusă a reţinut-o sâmbătă pe Iulia Navalnîia - soţia principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, aflat în detenţie - la un protest care are loc la Moscova, după cum a anunţat chiar ea pe contul ei de Instagram, dintr-o dubă a poliţiei,...
( ) Citeşte tot articolulPe 23 ianuarie, la 14:00, ora Moscovei (11:00 GMT) ieşiţi pe principalele străzi ale oraşelor voastre”, îndeamnă Iarmîş în apelul său transmis pe Twitter, în contextul în care mai mulţi reprezentanţi-cheie ai echipei lui Navalnîi la Moscova...
( ) Citeşte tot articolulRetete de ciorbe si supe. Ciorbele si supele se afla printre preparatele preferate ale romanilor. Sunt savuroase si sanatoase si fac deliciul unei mese la care se asaza intreaga familie.
( ) Citeşte tot articolulIstoria națională cuprinde multe pagini de vitejie ale poporului român, încă prea multe necunoscute suficient de public. Una dintre aceste pagini o constituie victoria strălucită a trupelor române conduse de Mihai Viteazul, la Șerpătești pe 23 ianuarie 1595.
( ) Citeşte tot articolulBanii se numără printre nevoile primordiale ale omului. Ne ajută să ne îndeplinim dorințele, să ne satisfacem necesitățile și, de ce nu, să trăim în lux. La fel de importantă este și gestionarea finanțelor, însă uneori deciziile legate de bani pot deveni stresante...
( ) Citeşte tot articolulOrganismul italian de reglementare privind confidenţialitatea datelor a ordonat aplicaţiei video TikTok să blocheze conturile utilizatorilor din Italia pentru care nu a putut verifica vârsta, după ce o fată de 10 ani a murit în timp ce participa la o provocare pe platformă.
( ) Citeşte tot articolulÎn perioada sărbătorilor de iarnă cu toții punem câteva kilograme în plus. Perioada grea începe după finalul vacanței, când ne apucăm de slăbit.
( ) Citeşte tot articolulDoi frați din Republica Moldova de 34 și 36 de ani cu cetățenie rusă au fost împușcați la Moscova în timp ce unul dintre ei își juca nunta. Autoritățile ruse au pornit un dosar penal pe acest caz, scrie tv8.md.
( ) Citeşte tot articolulCu ce averi a venit în funcție, cu acelea a și plecat. Cel puțin potrivit declarației de avere. Este vorba despre fostul președinte, Igor Dodon, care conform documentelor depuse la ANI pe tot parcursul celor patru ani de mandat în fruntea țării a trăit din salariu și a...
( ) Citeşte tot articolulDietele de post sunt cele mai eficiente pentru cei care vor să slăbească fără să stea să numere neapărat calorii. Este vorba de două diete de post zilnic, cunoscute ca diete cu restricții de timp.
( ) Citeşte tot articolulDe fiecare dată când „punem de-o supă”, inevitabil ne lovim de următoarea problemă: cum facem să adunăm spuma formată, astfel încât supa să fie limpede și fără gust ciudat? Și ce este, de fapt, acea spumă, de ce se formează?
( ) Citeşte tot articolulUnsprezece din treisprezece candidați la funcția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din partea Republicii Moldova, au fost admiși în cea de-a doua etapă a concursului, transmite deschide.md.
( ) Citeşte tot articolulOpozantul rus, închis imediat după ce s-a întors în țară, a contraatacat marți prin publicarea unei vaste anchete anticorupție ce îl vizează pe președintele Vladimir Putin și „palatul” imens pe care și l-ar fi construit pe malul Mării Negre.
( ) Citeşte tot articolulNumărul anual de sinucideri a crescut cu 3,7% în Japonia în 2020, ajungând până la 20.919, aceasta fiind prima creştere după 11 ani. Creşterea cea mai dramatică a înregistrat-o numărul de sinucideri în rândul femeilor, pe fondul pandemiei de...
( ) Citeşte tot articolulHam-ham! Cum ar fi să latre usturoiul din farfurie, că, până la urmă, și el este un cățel, nu? Limba română conține o mulțime de expresii amuzante printre care se numără și „cățel de usturoi”.
( ) Citeşte tot articolulVisele au diverse semnificatii, iar fiecare element care ni se arata in somn se traduce intr-un fel unic in trairile pe care le are fiecare sau in viata de zi cu zi. De aceea, oniromantia ofera diverse explicatii pentru fiecare dintre vise. Astazi, iti vom spune ce inseamna cand visezi...
( ) Citeşte tot articolulRegrupări și mișcări de trupe pe scena politică. Alegerile parlamentare anticipate rămân incerte, dar unele partide dau semnale că au început să se pregătească de campanie: socialiștii fac apel la crearea unui bloc comun al partidelor de stânga, un cunoscut...
( ) Citeşte tot articolulAutorităţile ucrainene au anunţat vineri reţinerea a patru persoane după incendiul care s-a soldat joi cu 15 morţi într-un cămin de bătrâni nedeclarat, decretând zi de doliu naţional, relatează AFP.
( ) Citeşte tot articolulO persoană s-a aruncat în gol de la etajul cinci al Spitalului de Urgență. Potrivit ofițerului de presă al Poliției Capitalei, Svetlana Scripnic, în urma traumelor primite persoana a decedat pe loc, transmite publika.md.
( ) Citeşte tot articolulMeteorologii anunță pentru astăzi temperaturi de +6..+9 grade în nordul țării, +7..+10 grade în centru, iar în sudul țării sunt așteptate până la +11 grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab din sud. Presiunea atmosferică va fi...
( ) Citeşte tot articolulSfântul Sfinţit Mucenic Clement şi Sfântul Mucenic Agatanghel sunt prăznuiţi de Biserica Ortodoxă la 23 ianuarie.
( ) Citeşte tot articolul