Film

Personalitatea zilei. Victor Ciutac

A făcut studii la Institutul de Arte din Chișinău (1960-1964), fiind mai întâi actor la Teatrul Național Vasile Alecsandri din Bălți, apoi la Teatrul Pușkin din Chișinău. În 1994, când teatrului i s-a acordat numele lui Mihai Eminescu, Victor Ciutac era director al instituției.

În anii 70-80 a fost unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați actori din Moldova. În cariera sa de 45 de ani a jucat în numeroase roluri. Amintim spectacolele "Tata", "Abecedarul", "Pomul vieții" după piesele lui Dumitru Matcovschi, de asemenea "Io, Ștefan-Voievod", "Zbor deasupra unui cuib de cuci", "Asociația femeilor emancipate din Belgrad".

Victor Ciutac a realizat numeroase roluri în cinematografie. A debutat în "Poienile Roșii" în regia lui Emil Loteanu, film urmat de "Lăutarii", "Dimitrie Cantemir", "Bărbații încărunțesc de tineri", "Calul, pușca și nevasta", "Dansul efemer al dragostei", "Povestea lui Făt-Frumos".

A funcționat și în calitate de profesor la Insititutul de Arte, instruind o pleiadă întreagă de actori, nume mereu prezente pe scenele teatrale din Chișinău. Este deținător al unor importante premii, care atestă aprecierea înaltului său profesionalism.

Stabilit la Iași, împreună cu familia, Victor Ciutac, în ultimii ani ai vieții, s-a dedicat scrisului. Este autorul a doua volume "Exilați în umilință" și "Povestiri de-acasă" care radiografiază destinul unui om și al unui artist în căutarea identității. 

Sursa: Wikipedia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *