Regrupări și mișcări de trupe pe scena politică.
Alegerile parlamentare anticipate rămân incerte, dar unele partide dau semnale că au început să se pregătească de campanie: socialiștii fac apel la crearea unui bloc comun al partidelor de stânga, un cunoscut activist a anunțat că își va înființa un partid de centru, partidele unioniste spun că ar vrea să se coalizeze cu fostul bloc ACUM. Dar care sunt acele semnale?
Igor Dodon, liderul socialist, a spus vineri pe blogul său că legea privind statutul limbii ruse, anulată joi de curtea constituțională, va fi re-votată în parlament, iar susținătorii lui o vor apăra și prin proteste stradale, dacă Maia Sandu va refuza s-o promulge.
Votată de socialiști înainte de plecarea lui Igor Dodon de la președinție, legea obliga instituțiile statului să comunice și în rusă cu cetățenii, mai ales în scris, dar Curtea Constituțională a spus joi că în R. Moldova este o singură limbă de stat, româna, iar o astfel de egalare a rusei cu ea nu este permisă de constituție și a anulat-o. În timp ce socialiștii își strâng rândurile în apărarea legii, unii analiști sugerează că ei au anticipat că va fi oprită pentru că, altfel, ar fi solicitat un aviz al guvernului care va plăti pentru reeditarea în rusă a actelor publice, dar ar fi ales s-o promoveze pentru a crea prilej de discordie între susținătorii și contestatarii ideii, în ajun de anticipate.
Tot ca parte din pregătirile dinaintea anticipatelor este văzut și apelul către unitate a lui Igor Dodon formulat recent într-o apariție televizată și adresat forțelor politice de pe stânga. Liderul socialist a refuzat să numească vreo formațiune anume atunci când a vorbit despre nevoia unui bloc de partide care să se adune în jurul socialiștilor, dar analiștii, printre ei Victor Ciobanu, nu cred că e vorba de vreuna din formațiunile conduse de Usatâi sau Șor: „Probabil se referă la recent creatul tot de socialiști partiduț -spoiler “Наши” și deci acesta este doar un prilej mediatic de a spune că este o consolidare a forțelor pe stânga, pentru că Usatîi și, eventual Șor, sunt concurenții socialiștilor, iar Șor își are segmental lui bine structurat și pe care îl stăpânește destul de bine, deci nu cred că ar accepta ideea.”
Eu cred că PAS va merge de unul singur, contând pe victoria Maiei Sandu
Ce se întâmplă, însă, de partea cealaltă a spectrului politic, pe dreapta, acolo unde fostele aliate din blocul ACUM sunt acum separate, ca și formațiunile considerate tradițional unioniste, l-am întrebat pe Victor Ciobanu? „Eu cred că PAS va merge de unul singur, contând pe victoria Maiei Sandu și pe un scor ceva mai bun, dar insuficient pentru guvernare. Dacă ne uităm pe ultimele sondaje, avem socialiștii, Usatîi, Șor și PAS-ul care trec. Și atunci ne întrebăm cu ce e mai bun viitorul parlament din punctul de vedere al PAS-ului care vrea susținere pentru reforme, deci are nevoie de consolidarea puterii la polul Maiei Sandu și a PAS-ului? Acum acest lucru este imposibil, de aceea, am remarcat tezele lui Valeriu Munteanu despre consolidarea dorită pe segmental unionist, o consolidare în două variante – cu PAS-ul împreună, sau doar cu platforma DA, care așa cum s-a remarcat în ultima vreme și-a modificat mesajul în unul mai unionist. Și acesta ar putea fi un alt pol de atracție pentru celelalte partide care au scor mic, dar în bloc ar putea obține un scor trecător în legislativ.”
Pe centru, unde s-ar afla încă nehotărât un segment de electorat al democraților, un cunoscut activist, Ștefan Gligor, jurist de meserie, fost aspirant la funcția de procuror general la ultimul concurs, a vorbit recent de lansarea unei noi formațiuni politice: „Nu m-am implicat în politică până nu am înțeles că avem toate șansele să pierdem aceste alegeri”, a declarat Gligor, încă înainte de lansarea oficială a formațiunii, având în vedere forțele politice reformatoare.
L-am întrebat pe Victor Ciobanu cât de realiste i se par aceste aspirații: „Totul depinde de cum își va construi noul partid strategiile, tactica de comunicare și dacă va avfea suficient timp să preia voturile care parțial au plecat de la PD în indeciși.”
Alegerile parlamentare anticipate, pe care spun că și le doresc toate partidele, dar mai ales noua președintă, vor mai avea niște momente de cumpănă, de exemplu atunci când Sandu va propune sau nu un premier sau când socialiștii vor decide sau nu sa-l voteze. Nu este clar deloc când vor avea loc, dar se știe că Sandu și le dorește cât mai repede, ca să poată începe să guverneze, iar socialiștilor le-ar pica bine un scrutin mai spre toamnă, mizând pe o erodare a popularității lui Sandu.
|
Liderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulÎn majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolulCeaiul verde este recomandat în curele de slăbire, însă pe lângă rolul sau dietetic, această licoare previne o serie de alte afecţiuni sau ameliorează dureri nebănuite. Îţi spunem câteva lucruri pe care experţii în medicină naturistă nu ţi le-au...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulFiecare al doilea fumător care încearcă să renunțe la țigări se întoarce la vechiul obicei după o săptămână sau chiar mai puțin. Cel mai des fumătorii susțin că nu pot renunța la acest viciu din cauza lipsei de voință. Potrivit The Sun, 52 procente susțin că...
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulLiderul regimului de la Tiraspol minte în legătură cu cele 1800 de doze de vaccinuri pe care Chişinăul urmează să le trimită regiunii transnistrene. Cele 1800 de doze fac parte din lotul pe care Republica Moldova le-a primit drept donaţie din partea României, însă...
( ) Citeşte tot articolul