Actualitate

Organizaţii ale romilor critică Guvernul pentru inactivitate

Vasile Drangoi, preşedintele Coaliţiei „Vocea romilor”, a declarat în cadrul conferinţei că nimeni nu-şi îndeplineşte obligaţiunile ce ţin de dezvoltarea etniei rome. „Atunci când ajungem să vorbim despre romi, fie că nu au bani, fie că se prefac că nu cunosc nimic”.

Drangoi a declarat că platforma îşi doreşte o colaborare cu guvernarea: „Vrem ca această colaborare să aibă un succes, nu doar să rămână pe hârtie. Fără o colaborare cu guvernarea şi cu instituţiile finanţatoare, noi nu vom reuşi. Etnia romă este cea mai defavorizată. Majoritatea romilor se confruntă cu o sărăcie cruntă, copii neşcolarizaţi, care locuiesc prin subsoluri. Cadrul legislativ este foarte bun, dar nu avem mecanismele de implementare”, a spus preşedintele Coaliţiei „Vocea romilor”.

Robert Cerari, membru al Coaliţiei „Vocea romilor”, a declarat că se doreşte mai multă atenţie din partea statului. „Romii, la fel, sunt cetăţeni ai Republicii Moldova. Noi tot plătim impozite. Avem aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi”, a spus Cerari.

Marin Alla, secretarul Coaliţiei, a declarat în cadrul conferinţei de presă că Guvernul de la Chişinău s-a lăudat forurilor europene că în Republica Moldova activează 48 de mediatori comunitari, în realitate numărul lor fiind de 16, iar cinci dintre ei activează ca voluntari.

Alla a mai comunicat că potrivit unui recensământ al romilor din Republica Moldova, efectuat cu susţinerea financiară a fundaţiei „Elizaveta”, în ţară locuiesc 102 mii de romi, în timp ce statisticile oficiale arată că numărul lor este mai mic de 13 mii.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *