Sănătate

Minusurile alimentaţiei moderne

Toată această abundenţă nu înseamnă însă întotdeauna calitate.

În acest moment, în magazine oferta de alimente este foarte mare, uneori chiar excesivă, dar cu toate acestea ea are un cusur: cea mai mare parte a produselor de pe piaţă au o valoare nutritivă slabă, iar calitatea lor lasă de dorit. Diversitatea alimentară, doar o iluzie. Mulţi consumatori nu cunosc faptul că diversitatea produselor alimentare moderne este mai mult o aparenţă. În fapt, resursele alimentare de bază s-au redus, iar biodiversitatea, fauna şi flora au sărăcit. Multe specii de animale şi plante au dispărut. Acesta este unul dintre minusurile actuale, care se răsfrânge asupra consumatorului, în sensul că producătorul înlocuieşte unele produse naturale obţinute din natură cu cele de tip industrial. Ca urmare, magazinele ne pun la dispoziţie mai mult produse obţinute în urma procesării industriale, şi nu alimente naturale.

Alimentul este poluat. Creşterea plantelor şi a animalelor într-un mediu poluat, aşa cum este cel de astăzi, are mari repercusiuni asupra lor. Plantele şi animalele suferă din cauza poluării aerului, apei, solului şi subsolului. În lanţul alimentar suportăm cu toţii poluarea alimentară aproape generalizată. Cele mai sigure sunt produsele provenite din culturi biologice (organice) neafectate de poluare. Produse multe, dar prea puţin nutritive.

Cel mai mare minus al alimentaţiei moderne este dat de lipsa de valoare nutritivă a multor produse în a căror compoziţie se adaugă aditivi alimentari, arome artificiale, sare şi grăsimi în exces. Gusturile, texturile şi mirosurile sunt puternic nesănătoase. Alimentele sunt foarte sărace în nutrienţi şi nu asigură organismului necesarul de vitamine şi minerale. Materia primă de bază din care se obţin diverse preparate alimentare, cum ar fi, spre exemplu, carnea, brânza, legumele, fructele, suportă în cadrul procesului de producţie adaosul de ingrediente artificiale.

Cum te poţi proteja de minusurile alimentare?l Prepară mâncarea în propria bucătărie, din produse naturale, sănătoase. Preia controlul: spune NU produselor rafinate, cu E-uri şi cu alte adaosuri periculoase. Consumă produse cu inscripţia „natural” sau „bio”. Nu uita regula de bază a alimentaţiei corecte: cât mai multe fructe şi legume în stare proaspătă. Alimentele vii ne menţin sănătoşi.

Timpul Suplimentul Femeia
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *