Criza

Lecţii din istorie: Top 5 lideri europeni care au scos Europa din criză

Jurnaliştii de la Business Insider amintesc, însă, de cei care au reuşit să salveze Europa din cele mai grele momente ale trecutului.

Deşi conceptul de Uniune Europeană a apărut mult mai târziu, schimbările economice care au afectat întreaga lume au existat încă din primul secol al existenţei. Iată un top al celor mai buni 5 lideri europeni:

I. Napoleon al III-lea: În timpul domniei sale (1852 – 1870) Franţa a fost încătuşată de Tratatzul de Viena, va urmare a războaielor napoleoniene de la începutul secolului 19. Tratatul lăsa ţara în urmă cu mulţi paşi în procesul de industrializare.

Cum a ajutat economia: Napoleon al III-lea a pus temelia politicilor economice franceze eficiente prin sprijinirea comerţului liber. A reuşit să aduca fabricile aproape de cea mai uşor exploatabilă forţă de muncă potenţială şi să faciliteze migrarea populaţiei către cele mai apropiate centre de industrializare.

II. Sir Robert Peel: Conducător al Guvernului britanic între anii 1834-1835 şi 1841-1846 s-a luptat cu un deficit al trezoreriei de 7,5 milioane de lire sterline şi o cădere bruscă a comerţului mondial, alături de lipsa de încredere în instituţiile financiare.

Cum a ajutat economia: Prin introducerea taxelor pe venit, abrogarea Legii Grânelor (interzicerea importului de grâne) ca mişcare a liberalizării pieţei şi a stopării foametei din Irlanda.

III. Ferdinand II de Aragon şi Isabella I a Castiliei. Cei doi mari monarhi spanioli au reuşit, prin căsătorie să unească o Spanie divizată şi puternic afectată economic, cu o lipsă a unei autorităţi regale.

Cum au ajutat economia: Prin exploatare şi imperialism. Prin exploatarea Americii de Sua, Spania a devenit una dintre marile puteri economice ale Europei. Cei doi l-au desemnat pe Christopher Columb să-şi urmeze călătoria.

IV. Otto cel Mare. Împăratul care deşi nu avea ieşire din criza economică, a fost prima persoană care a obţinut titlul imperial al Imperiului Roman în 40 de ani.

Cum a ajutat economia: Prin volumul mare de metale preţioase care au fost găsite în Saxonia în 938. Otto a reuşit, printr-un mare noroc, să pună bazele regatului şi să înăbuşe revoltele

V. Cancelarul Gustav Stresemann: În 1923, Stresemann a reuşit să facă faţă celei mai dezastruase inflaţii a Germaniei, după ce Banca Centrală a tipărit prea multă monedă pentru a face faţă reparaţiilor de dupa Primul Război Mondial. Moneda Germaniei a devenit atât de lipsită de valoare încât oamenii le ardeau pentru a se încălzi.

Cum a ajutat economia: Cancelarul a intrpodua o monedă nouă pentru a putea reduce inflaţia extrem de mare din acea vreme. Ulterior, în ’24, a negociat planurile Dawes pentru a reduce reparaţiile ţării.

După: Realitatea.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *