Bună Dimineața

Kim-Vor-sin, succesorul lui Kim-Vor-papa la cârma PCRM

Numele Kim, precum ați ghicit, face trimitere la numele dinastiei de dictatori nord-coreieni. Astfel, numele Kim-Vor-sin este o aluzie la numele viitorului conducător al PCRM care poate fi fiul lui Vladimir Voronin, Oleg. 

Subiectul succesorului lui V. Voronin la cârma PCRM nu e nou. Speculații pe această temă se făceau încă în perioada când Voronin era în funcție de președinte al R. Moldova. Însuși Voronin niciodată nu s-a pronunțat cu claritate vizavi de succesorul său, în schimb a avut grijă să alimenteze din când în când imaginația ziariștilor, dar și a grupării din jurul său, ca subiectul să persiste. Recent în presa de la Chișinău au reapărut noi speculații, potrivit cărora Voronin va ceda conducerea PCRM fiului său, Oleg.

Există motive întemeiate ca această speculație de presă să fie luată în serios. După valul de trădări succesive din ultimii ani din partea celor mai apropiați ”ucenici” ai săi Voronin nu mai poate avea încredere în nici unul dintre acei care visează să-i ia locul. Niciunul dintre aceștia – mă refer în deosebi la cei din ”aripa tânără” (Mark Tkaciuk, Iuri Muntean, Grigore Petrenko) nu poate fi acceptat de Voronin. Motivele sunt diferite: M. Tkaciuk pentru că nu e moldovean, iar I. Muntean și G. Petrenko pentru că nu au stofă de lideri, ei sunt niște marginali buni să fie scoși în stradă să strige ”Jos Alianțul”, dar lor nu li se poate încredința conducerea unui partid… Singurul om în care Voronin are încredere este, evident, fiul său, Oleg. Faptul că acesta tot mai des apare alături de tatăl său la diferite manifestări publice poate fi o dovadă că chestiunea succesiunii la cârma PCRM este rezolvată, viitorul președinte al acestuia fiind Voronin Fiul…

Problemă e când se va întâmpla aceasta. Potrivit tradițiilor bolșevice liderii comuniști pleacă din funcție doar după moartea lor. Voronin nu pare să fie omul care să încalce cutumele comuniste. Aceasta înseamnă că gruparea din sânul conducerii PCRM, mă refer la cei trei menționați mai sus, au toate motivele să fie nervoși și supărați pe Voronin, care, deși ajuns la o vârstă onorabilă, nu are de gând să demisioneze. Ei înțeleg foarte bine că problema succesorului lui Voronin va fi discutată și rezolvată în Familie, nu la una din plenarele PCRM. La plenară cestiunea va fi doar …votată formal.

Când se va întâmpla însă aceasta doar unul Dumnezeu știe, fiindcă, Voronin se ține încă bine, nu dă semne critice de oboseală și sănătate zdruncinată… După cum vedem, zvonurile despre moartea PCRM au fost vădit exagerate, ca și promisiunile despre o ”Moldovă fără Voronin și fără comuniști”. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *