Un bărbat grav bolnav a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru producerea unor vătămări corporale neînsemnate
Pe 19 august 2020, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, l-a condamnat la trei ani de închisoare pe un bărbat încadrat în grad de dizabilitate severă, care are jumătate de corp afectat de paralizie și suferă pe deasupra de epilepsie și diabet zaharat. Acesta a fost tras la răspundere pentru violență în familie, după ce acum doi ani a avut o altercație cu concubina sa, care era asistentă judiciară. Deși poate conduce mașina cu o singură mână, el a fost pedepsit pentru că ar fi bătut-o pe femeie, aflându-se la volan. În timpul urmăririi penale, victima a anunțat de mai multe ori că-și retrage plângerea, adresându-se inclusiv la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Femeia scria că s-a adresat la poliție cu o plângere contra concubinului la solicitarea șefului ei, magistratului Ghenadie Pavliuc, care era la acea vreme vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, iar în prezent este șeful Judecătoriei Ciocana. Fosta asistentă dădea de înțeles că judecătorul o agresa sexual, dorind să întrețină cu ea relații amoroase.
Condamnatul Vitalie Cazacu poveștește că o cunoaște de mai mulți ani pe V.E., căreia i-a cumpărat o mașină, i-a închiriat mai multe apartamente în Chișinău și a angajat-o în calitate de juristă la firma sa. Cu toate acestea, afirmă bărbatul, ei n-au trăit prea mult împreună, având în vedere inclusiv starea sănătății sale. Pe 1 martie 2018, femeia s-a angajat în calitate de asistentă la Judecătoria Chișinău, sectorul Centru, funcție pe care a deținut-o doar cinci luni. După cum scria mai târziu V.E. la CSM, ea a fost nevoită să-și dea demisia de la judecătorie, ca urmare a acțiunilor magistratului Ghenadie Pavliuc.
În plângerea depusă la poliție pe 11 mai, V.E. scria că a fost maltratată de Cazacu în timp ce acesta se afla la volan, chiar dacă partea stângă a corpului bărbatului este paralizată. Femeia a fost declarată parte vătămată de către procurorul care a gestionat inițial dosarul - Veaceslav Cernalev, finul lui Ghenadie Pavliuc, în prezent magistrat și el la Judecătoria Ciocana. Vitalie Cazacu a fost reținut în aceeași zi și, din spusele sale, ar fi fost bătut și umilit de către polițiști. „M-au dus într-o pădure și îmi spuneau că sunt un deșeu al societății și că locul meu e numai la pușcărie”, subliniază condamnatul. Tot pe 11 mai 2018, se arată într-un extras de la Spitalul de Urgență, Cazacu și-a pierdut cunoștința în fața anchetatorului în cadrul procesului de judecată, când se punea în discuție arestarea sa preventivă, și a fost internat în spital. Peste câteva ore, când și-a revenit, a fost preluat de poliție, însă iarăși și-a pierdut cunoștința și a fost adus la spital, se menționează în același document.
Pe 19 mai, după ce a fost externat, avocații lui Cazacu au solicitat instanței să nu-l priveze de libertate, motivând că acest fapt i-ar putea pune în pericol viața. Însă judecătorii l-au pus sub arest preventiv pentru 30 de zile - perioadă pe care Vitalie Cazacu a petrecut-o în pușcărie. Ciudat e și faptul că, în încheierea magistratului Vitalie Budeci de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, data indicată a reținerii inculpatului nu este 11 mai, ci 19 mai…
A doua zi, mai scrie femeia, Ghenadie Pavliuc ar fi chemat-o în biroul său, promițându-i că „va organiza totul pentru ca Vitalie Cazacu să nu mă mai deranjeze niciodată și să nu-mi mai controleze timpul liber”. Judecătorul i-ar fi cerut să depună o plângere, precum că Vitalie o obijduiește și o bate, și ar fi sunat pe cineva de la comisariatul de poliție Buiucani, pe care l-ar fi anunțat că va veni o doamnă, pe care să o asculte și să „facă ce trebuie”. Ea afirmă că s-a supus, îndeplinind indicațiile șefului și crezând că în privința lui Cazacu va fi pornit doar un proces contravențional.
V.E. susține că această stare de lucruri a și făcut-o să-și dea demisia pe 2 august 2018. Femeia atrage atenția la faptul că i-ar fi explicat procurorului că informația din plângerea sa depusă la poliție a fost denaturată, ea fiind constrânsă psihic și moral de către Pavliuc să dea declarații contra lui Cazacu. „I-am comunicat procurorului că sunt de acord oricând să dau declarații veridice pe marginea acestui caz, dar procurorul nu a dorit să mă asculte”, subliniază ea.
Plângerea femeii a fost respinsă și de CSM. Astfel, pe 19 august 2020, Vitalie Cazacu a fost condamnat la trei ani de închisoare de către judecătoarea Maria Tertea de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, instanță condusă în prezent de Ghenadie Pavliuc. Cazacu mărturisește că, în afară de bătăile pe care le-a primit de la polițiști, procurorul Cernalev l-ar fi înjosit pe toată durata urmăririi penale. Atât el, cât și avocatul său Iurie Spânu, susțin că procurorii au refuzat să-l interogheze după ce l-au pus sub învinuire, scriind în procesele verbale de audiere că el ar fi refuzat să depună mărturii. „Chiar și examinarea cauzei la Judecătoria Ciocana trezește multiple semne de întrebare, pentru că judecătoarea Tetrea este subordonata lui Pavliuc”, susține avocatul Spânu.
„Cum să dau explicații vizavi de niște circumstanțe care nu au avut loc? Eu nici n-o cunosc la față. Avea un concubin, care venea în fiece seară și o maltrata în cadrul instanței, până când problema a fost discutată la o ședință în cadrul instanței judecătorești… Li s-a interzis, pentru ca violența pe care o făceau în cadrul instanței să fie evitată și să o aplice în altă parte. El e din lumea interlopă și o ținea prin subsoluri. Eu am văzut-o de două ori. Numai când a fost târâtă de păr și a venit plină de sânge și cu o coastă ruptă… Atunci, în prezența altor angajați, i s-a recomandat să depună o plângere la poliție. A doua oară am văzut-o când a depus cererea de demisie. Și a fost o cauză penală împotriva concubinului, care se examina la un procuror, care era finul meu. Și așa o legătură au vrut să facă, ca și cum ea a fost impusă, ca să fi legătura între Pavliuc și Cernalev”, a menționat judecătorul.
Ghenadie Pavliuc a devenit cunoscut opiniei publice după ce i-a aplicat lui Ilan Şor un mandat de arestare la domiciliu, iar apoi l-a eliberat și pe această măsură preventivă. Tot el l-a trimis după gratii pe Vlad Filat și l-a salvat de puşcărie pe fostul deputat Valeriu Guma, condamnat în România la patru ani de închisoare. O hotărâre a unui complet de judecată din care a făcut parte și Pavliuc, în dosarul Ceaicovschi vs R. Moldova, a fost obiect de examinare la CtEDO. În consecință, statul nostru a fost obligat să achite prejudicii de 14 mii de euro. În acest an, magistratul s-a înscris de două ori în concursul pentru suplinirea funcției de judecător la Curtea Supremă de Justiție, dar și-a retras candidatura din ultimul concurs. Potrivit portalului anticorupție.md, Ghenadie Pavliuc locuiește într-o zonă de lux a Chișinăului.
|
Facultatea Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative a USM, a anunșat cu profundă durere că s-a stins din viață doamna Angela Zubco, doctor, conferențiar universitar în cadrul Departamentului Științe Politice și Administrative, FRIȘPA.
( ) Citeşte tot articolulLiderul regimului de la Tiraspol minte în legătură cu cele 1800 de doze de vaccinuri pe care Chişinăul urmează să le trimită regiunii transnistrene. Cele 1800 de doze fac parte din lotul pe care Republica Moldova le-a primit drept donaţie din partea României, însă...
( ) Citeşte tot articolulSfantul Gherasim de la Iordan a trait in secolul al VII-lea. Dupa ce s-a calugarit, s-a retras in pustiul Tebaidei unde a intemeiat un asezamant monahal, prezent si in zilele noastre. Atat de mult s-a impartasit de viata dumnezeiasca, incat si fiarele salbatice i se supuneau. Din scrierea vietii...
( ) Citeşte tot articolulComisia pentru etică și disciplină din cadrul Uniunii Avocaților din Moldova a suspendat executarea propriei decizii din data de 7 decembrie 2020 privind retragerea licenței de avocat a lui Igor Popa.
( ) Citeşte tot articolulFiecare al doilea fumător care încearcă să renunțe la țigări se întoarce la vechiul obicei după o săptămână sau chiar mai puțin. Cel mai des fumătorii susțin că nu pot renunța la acest viciu din cauza lipsei de voință. Potrivit The Sun, 52 procente susțin că...
( ) Citeşte tot articolulAtacul a avut loc într-o localitate din sudul țării. Până la acest moment se știe doar că atacatorul a acționat singur, are aproximativ 20 de ani și i-a înjunghiat pe oameni pe stradă.
( ) Citeşte tot articolulZiua mondială a obezităţii este marcată anual, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), la 4 martie, cu scopul de a atrage atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă obezitatea şi pentru a creşte gradul de conştientizare asupra importanţei prevenirii acestei...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulPe 4 martie se împlinesc 44 de ani de la cutremurul din 1977, cel mai devastator seism din istoria recenta a României care a lăsat in urma peste 1.500 de morți, 11.000 de râniți si zeci de mii de clădiri prăbușite sau avariate.
( ) Citeşte tot articolulÎn Parlament a fost înregistrat oficial proiectul hotărârii privind constituirea Comisiei speciale pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului. Potrivit surselor din Parlament, aceasta comisie ar urma sa-l aleaga in funcția de Avocat al Poporului...
( ) Citeşte tot articolulOul este un produs deosebit de valoros pentru alimentaţia omului din cele mai vechi timpuri, datorită bogăţiei în factori nutritivi indispensabili organismului cât şi gradului ridicat de asimilare a nutrienţilor din compoziţia sa. Reţeta cu ouă fierte: Ouă umplute ...
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulDe la înființarea sa Operatorul Portului Liber Internațional Giurgiulești este un client al BERD. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) intenționează să lupte împotriva deciziei de instituire a administrării silite a activelor Danube...
( ) Citeşte tot articolul