Comentariu

Cum este exportată democraţia originală a Moscovei

Dar asta nu înseamnă că Moscova a renunţat la ambiţiile sale imperialiste. Acum există o democraţie originală la Moscova, care acoperă orice fel de acţiuni.

Să luăm, de exemplu, partidul premierului Vladimir Putin – „Rusia Unită”. Propriu-zis, nu este vorba de un partid politic în sens clasic, care să propună o viziune asupra societăţii şi să câştige sprijinul cetăţenilor pentru această viziune. „Rusia Unită” este un fel de gardă pretoriană a lui Vladimir Putin, un partid care are ca scop declarat sprijinirea unui om – Vladimir Putin. Sovieticii nici nu puteau visa la aşa ceva sau, mai bine zis, nu îndrăzneau să spună aşa ceva.

Chestiunea protestelor de la Moscova a fost lămurită rapid de Nikolai Patruşev, preşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse. Actualele proteste din Rusia sunt incitate şi finanţate din exterior, de duşmanii Moscovei. Aşa a spus Nikolai Patruşev. El a fost sprijinit în această declaraţie de Iuri Ceaika, procurorul general al Rusiei. Chestiunea s-a lămurit: nu au fost trucate alegerile parlamentare, ci străinii vor să se amestece în problemele interne ale Rusiei. Din acest moment, protestatarii ruşi au devenit duşmani, nu mai sunt cetăţeni care au dreptul să îşi spună părerea. În paralel, Vladimir Putin a anunţat că nu va participa la dezbaterile televizate din campania electorală pentru alegerile prezidenţiale. Căţeii nu au decât să se latre între ei la televizor, Putin o să câştige. La aceasta mai trebuie adăugaţi câţiva jurnalişti şi procurori ucişi şi aveţi imaginea unei democraţii originale.

Acelaşi Nikolai Patruşev acuză Statele Unite şi Turcia că pregătesc o intervenţie militară în Siria. Guvernul sirian îşi ucide cetăţenii în mod sistematic de mai bine de un an. Protestele din Siria au ajuns un adevărat război civil. Nikolai Patruşev însă trebuie să fie consecvent: bineînţeles, şi protestele din Siria sunt tot urmarea unor intervenţii externe. Nu ai cum să pregăteşti zdrobirea cu bastoanele poliţiei manifestaţiile de la Moscova şi să lauzi protestatarii din alte ţări. Între timp, navele marinei militare ruse se îndreaptă către porturile Siriei – şi putem fi siguri că nu în sprijinul opoziţiei. Navele militare ruse exportă democraţie originală în Siria.

Aceeaşi democraţie originală a fost exportată de militarii ruşi pe oriunde au reuşit să ajungă. După al Doilea Război Mondial, militarii Moscovei exportau democraţie sovietică şi democraţie populară. Acum exportă democraţie originală. Am văzut în Republica Moldova cum se face acest export de democraţie originală. Am văzut şi în Georgia, şi în Cecenia. Democraţie originală de intensităţi diferite şi succese mai mult sau mai puţin sângeroase. Ideal ar fi pentru Moscova ca peste tot să fie adoptat modelul democraţiei originale: un lider atotputernic pe plan local, care să asculte de marele lider de la Kremlin. Ar fi simplu, ar fi ordine şi disciplină. Din păcate sau din fericire, lipseşte farmecul unei ideologii care să promită raiul pe pământ. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *