Ultima oră

CIFRELE DEZASTRULUI regimului DODON / 27% din toate persoanele infectate din R. Moldova sunt CADRE MEDICALE

Număr alarmant de cadre medicale infectate cu noul coronavirus – 317 din totalul de 1174 de persoane depistate pozitiv până acum, ceea ce reprezintă 27 la sută. Ministerul Sănătății a anunțat joi alte 27 de cazuri noi de infectare în rândul angajaților sistemului de sănătate, înregistrate în ultimele 24 de ore. Printre cei noi depistați pozitiv sunt 5 medici, 9 asistente medicale, 3 – farmaciști și 9 – cadre din personalul auxiliar din instituțiile sanitare. Mai mulți medici, îngrijorați că în realitate numărul celor infectați ar fi mult mai mare, cer autorităților să testeze tot personalul medical.

Cele mai multe cadre medicale infectate sunt în Soroca, Glodeni, Ștefan Vodă și la Chișinău, la Spitalul Clinic Republican și la Centrul de Asistență Medicală Urgentă. În spitalele raionale din Soroca și Glodeni, după cum spun medicii de acolo, ar fi infectați 90 la sută din tot personalul medical.

Până acum trei medici au murit din cauza infectiei cu COVID-19.

O parte din medicii din Soroca depistați cu COVID-19 nu aveau simptome în momentul în care le-au fost prelevate probele, iar în anumite cazuri acestea lipsesc și astăzi. Deși numărul celor infectați este foarte mare, până acum nu tot personalul medical a fost testat, chiar dacă unii medici solicită asta, a dezvăluit medicul de la Soroca Mihai Mîțu, într-o emisiune televizată.

O parte din colegi solicită și vreau să vă spun că atunci când au fost efectuate la 45 de colaboratori medicali, 28 au fost depistați pozitiv. Intuiesc că în caz dacă s-ar mai face astfel de testări, am avea rezultate grave. Avem o parte din colegi care au fost depistați pozitiv, deși nu prezintă nici acum simptome clinice”, a declarat Mihai Mîțu, citat de Cotidianul.md.

Medicul a mai spus că au fost două decese în perioada 20 martie, la persoane cu simptome de COVID-19, dar care nu au fost testate și se bănuiește că focarul ar fi izbucnit de acolo.

Anterior și medicul epidemiolog de la Spitalul raional Glodeni Tudor Lupașcu a declarat că instituția care acum o săptămână nu înregistra niciun caz de infectare cu noul coronavirus, de luni este practic închis, după ce s-a constatat că aproape toate cadrele medicale fie sunt confirmate pozitiv la COVID-19, fie sunt în carantină, după ce au contactat cu pacienți sau colegi infectați. Numărul mare de infectați printre lucrătorii medicali s-a confirmat după ce medicii au făcut testele cu plată la laboratoare private. Aceasta, pentru că autoritățile testează doar persoanele care prezintă simptome clare de infectare cu coronavirus.

Și o asistentă medicală de la Institutul Oncologic spunea, sub protecția anonimatului, pentru portalul Anticoruptie.md că majoritatea personalului medical din secția în care lucrează ar fi fost sau ar fi și în prezent infectat cu coronavirusul de tip nou, dar continuă să lucreze. „Noi, toți, am trecut sau trecem prin asta. Unii ne-am îmbolnăvit încă de prin februarie, când am avut pacienți care au venit din Italia. Am cerut să fim testați, dar superiorii nu îndrăznesc să intervină mai sus pentru asta. Cred că se tem că nu vor avea cu cine să lucreze sau li se interzice să facă asta”, preciza asistenta medicală.

Amintim că fostul director al Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, a declarat încă la 27 martie că numărul angajaților din sistemul medico-sanitar infectați ar putea fi mult mai mare. Ciubotaru a fost demis din funcție pentru că a fost primul manager care a decis testarea a șase medici la o clinică privată.

Autoritățile, deși au declarat în mai multe rânduri că vor testa tot personalul medical, încă nu au luat decizia să facă acest lucru și la modul practic. „Până acum au fost testați 872 de medici și lucrători medicali, dintre aceștia au fost depistați pozitiv 240 persoane. Sunt testați toți acei medici care au simptome”, a spus joi președintele Igor Dodon. Șeful statului spune că ceilalți angajați din sistemul medical vor fi testați când vor ajunge următoarele loturi de teste din China.

Între timp focarele izbucnesc în mai multe spitale, iar acolo unde sunt mai multe cazuri tot personalul este nevoit să se izoleze în carantină. Aceasta face să crească riscul, pe de o parte, de extindere a focarelor de infecție, iar pe de altă parte – a situației tot mai deplorabile din spitale, care nu vom mai putea face față numărul mare de pacienți în stare gravă.

Cornelia Cozonac
https://anticoruptie.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *