Culinar.md

Cele mai utile întrebuinţări culinare ale vinetelor

Vinetele sunt folosite, de obicei, ca partener pentru alimente mai solide sau considerate principale (cum ar fi carnea sau orezul).

Probabil ați observat că vinetele absorb mult ulei. Dacă doriți să scăpați de acest lucru, presărați înainte sare pe vinetele tăiate și lăsați-le timp de 30 de minute să respire. După aceea puteți folosi uleiul cu încredere (cel mai indicat fiind cel de măsline).

Salata de vinete este probabil cea mai folosită întrebuințare a vinetelor în bucătăria românească, după ce vinetele au fost în prealabil coapte (probabil că ținerea vinetelor pe ochiul de la aragaz, așa-zisa metodă românească, vă este foarte cunoscută). Dacă alegeți această variantă a salatei, încercați să nu folosiți maioneză, chiar dacă este de casă, iar ceapa să o tăiați mărunt de tot. Tot în bucătăria româneasca vinetele sunt ingrediente de bază în două preparate importante: musacaua și zacusca.

Vinetele la cuptor sunt însă o delicatesă mai sănătoasă decât exemplele de până acum: fie le puteți coace întregi, însă trebuie să le dați găuri cu vârfurile furculiței, pentru ca aburul din interior să poată circula până la suprafață, fie le tăiați felii orizontale și le coaceți alături de puțin ulei de măsline, pătrunjel tocat mărunt și usturoi mărunțit. Puteți presăra și bucăți mici de brânză proaspătă sau feta.

În fine, feliile late de vinete făcute la grătar reprezintă o excelentă garnitură pentru carne.

Un mic sfat: folosiți mereu un cuțit de otel atunci când tăiați vinetele, fiindcă alte materiale vor intra în acțiune cu fitonutrienții, înnegrind vânăta.

Deși pe plan mondial există trei tipuri mari de vinete, cele clasice (cunoscute de români), albe, mici și lunguiețe, prima variantă este cea mai folosită în bucătărie.

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *