Moldova

Atacatorii şi instigatorii de la Bălţi trebuie să fie pedepsiţi

Iar în RM unii au chiar mai multe viziuni despre cine sunt, istoria cărui popor vor să o studieze, cine le sunt prieteni sau duşmani sau ce limbă vorbesc. Suntem obişnuiţi cu asta şi ştim şi care sunt cauzele, precum îi cunoaştem şi pe artizanii realităţii noastre imediate.

Ceea ce s-a întâmplat însă duminică la Bălţi nu mai ţine de aceste treburi oarecum intime şi caracteristice nouă, românilor moldoveni. Ceea ce s-a întâmplat la Bălţi ţine de încălcarea flagrantă a unor legi dintr-un stat care vrea să fie democrat şi care mâine-poimâine va avea pretenţii de a primi statutul de candidat la Uniunea Europeană. Nu mă aştept de la nişte primate cu chipuri de om care se călcau pe picioare pentru o sticlă de bere aruncată de un şovin ipocrit să fie impresionate de regresarea RM pe calea democratizării. Dar mă aştept de la autorităţile noastre să reacţioneze în spiritul democraţiei şi a statului de drept. Cu alte cuvinte, mă aştept ca sălbaticii care au aruncat cu pietre în manifestanţii paşnici şi autorizaţi (inclusiv în copii şi bătrâni) să fie identificaţi, aduşi în secţiile de poliţie, treziţi din beţie, anchetaţi şi izolaţi de societatea civilizată pe care o intoxică. Sunt sigur că au şi ei o şansă de recuperare, iar acea şansă le poate fi oferită doar prin privaţiune de la libertate şi celelalte mecanisme democratice aferente. Desigur, ar trebui să fim şi noi martorii proceselor, care ar trebui să fie, evident, publice. Atunci să vedem şi noi, şi aşa-zişii statalişti, realitatea cu ochii noştri. Să le vedem argumentele, pretextele şi viziunile lor asupra a ceea ce au făcut şi a ceea ce înseamnă RM şi populaţia majoritară românească pentru ei. Sigur, vor fi şi moldoveni printre ei, care de asemenea vor trebui să fie pedepsiţi pentru ceea ce au făcut, conform prevederilor legale.

Aşadar, nu mai este vorba despre unionişti, statalişti, patrioţi sau trădători. Este vorba despre subminarea statului de drept şi a unor norme democratice elementare. Iar pentru apărarea acestora avem instituţii plătite din banii fiecăruia dintre noi. Ştim bine că atât SIS, cât şi MAI cunosc infractorii, precum îi cunosc pe organizatorii agresiunilor, respectiv Dodon, Şelin, Tkaciuk, LTR, Garbuz, PCRM, Formuzal şi alţi asemenea indivizi. Prin urmare, ştim că aceştia au toate instrumentele pentru a-şi face nici mai mult, nici mai puţin decât meseria şi datoria. Rămâne să mai vedem dacă îşi doresc să o facă.

Şi să nu ne imaginăm că, dacă vom arunca gunoiul sub preş, acesta va dispărea. Nu, acesta doar se va aduna, aşa cum vor continua să se adune atacurile de felul celui asupra jurnalistei V. Ocară de la Jurnal TV.

Aici puteţi semna şi o petiţie, dacă nu mai vreţi ca nişte alcoolizaţi să arunce pe stradă cu pietre în voi.

Tudor Cojocariu
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *