Cultură

Andrei Donos -un adevarat Artist al Poporului

Recent, dupa 25 de ani de activitate daruiti scenei, distinsul cantaret de opera Andrei Donos a obtinut titlul onorific de Artist al Poporului. Il felicit cu acest prilej si vreau sa-mi impartasesc gandurile si simpatia deosebita fata de acest adevarat Artist al Poporului. Am evoluat cu Domnia Sa mai bine de doua decenii pe scena Operei Nationale, dar si pe diferite scene ale lumii – din Franta, Belgia, Olanda, Germania, Italia, Anglia, Irlanda, Elvetia, Romania si din toata fosta Uniune Sovietica. Inzestrat cu un mare har muzical, Andrei Donos a fost intotdeauna un etalon al jocului in scena.

A avut norocul sa lucreze alaturi de mari dirijori, cum ar fi Leonid Hudolei, Isai Alterman, Albert Mocealov, Lev Gavrilov, Mihail Secichin, in epoca de aur a teatrului nostru liric. Impreuna cu corepetitoarea sa, legendara Olga Ioncu, acestia au stiut cum sa-l modeleze inca din primii ani de activitate, ajutandu-l sa obtina cele mai mari performante. Astfel, el a reusit sa interpreteze cele mai frumoase roluri de bariton liric si dramatic.

S-a nascut la 21 octombrie 1956, in satul ?antareni, raionul Telenesti, intr-o familie cu opt copii. De mic a fost educat in spiritul dragostei de munca, iar aceasta calitate l-a ajutat intotdeauna in viata. In 1977-1978 a studiat canto la Colegiul de muzica „Stefan Neaga”, iar in 1978-1985 – la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chisinau, unde i-a avut in calitate de profesori pe Vladimir Dragos si Boris Miliutin. In 1984 este angajat solist la Opera Nationala. In 1994 a fost distins cu titlul de Maestru in Arta, iar anul curent, dupa 25 de ani daruiti scenei – i s-a conferit titlul de Artist al Poporului.

Acesta este bravul nostru bariton Andrei Donos! In anii de glorie ai teatrului a realizat un sir de roluri de o frumusete rara: Rigoletto din opera cu acelasi nume de Verdi, contele Di Luna din opera „Trubadur”, Renato din „Bal mascat”, Jermont din „Traviata”, Melitone din „Forta destinului”, Figaro din „Barbierul din Sevilia” de P. Rossini, Ponia din „Paiate” de Leoncovalo, Silvio din aceeasi opera, Sharples din „Madame Butterfly” de Puccini si multe alte roluri de valoare. Are mai multe calitati frumoase, printre care si… cei sapte ani de acasa. Este un mare gospodar, un sot bun si tata a doi copii. Dar este si un om de incredere – nu se vinde si nu-si vinde prietenii.

Si inca ceva: Andrei Donos face parte din asa-zisul grup de „incomozi” (din care fac parte si eu!), grup ce se pronunta prompt, obiectiv si cu tot sufletul pentru salvarea frumoaselor traditii din „epoca de aur”. De fiecare data, a stiut sa deosebeasca albul de negru. Poate ca si asta m-a facut sa scriu, cu drag si bucurie, despre bunul meu prieten, cu aceasta fericita ocazie. Ma mandresc ca i s-a conferit acest titlu, pentru ca este, repet, un adevarat Artist al Poporului. Frate Andrei! Felicitari si urari de bine si sanatate, fericire in familie, prosperare in toate, sa-ti sune vocea la fel de bine pana la 99 de ani. Ramai asa cum esti, deoarece ca altii sunt foarte multi!

Cu deosebit respect, bucurie si admiratie,

Ion Paulencu,
Artist al Poporului

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *