Astăzi 14 Iulie 2020, Marţi - Ultima actualizare la 13 Iulie 2020
Abonamente

Politică 9 Mai 2020, ora 01:19

Alexandru Tănase: Dacă Guvernul nu este capabil să plătească pensiile si salariile, nu are decât să demisioneze

Marime Font

 

Igor Dodon șantajează magistrații Curții Constituționale prin faptul că în cazul în care ei vor da curs sesizării opoziției privind neconstituționalitatea mai multor prevederi din acordul de credit cu Rusia, atunci, începând cu 1 mai, nu se vor achita pensiile și salariile. Totodată, mai mulți deputați socialiști au început o campanie amplă de defaimare a judecătorilor Înaltei Curți, acuzându-i că ar face jocul unor „grupări criminale”. Reporterii Deschide.MD au apelat la ajutorul fostului președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, pentru a înțelege mai bine situația în care se află astăzi Înalta Curte, dar și cum ar trebui să acționeze în contextul ultimelor evenimente.

- Domnule Tănase, în cadrul unui briefing de presă, Igor Dodon a declarat că în cazul în care Curtea Constituțională nu va respinge sesizarea opoziției cu privire la acordul de credit din partea Rusiei, atunci începând cu 1 mai nu se vor achita pensiile și salariile. Ar fi aceste declarații un șantaj din partea șefului statului?

Alexandru Tănase: Declarațiile Președintelui Dodon sunt la fel de hazardate ca și declarațiile premierului Ion Chicu care acuza deputații din opoziție ca au contestat la CCM decizia de angajare a răspunderii pentru o serie de legi ce vizează țigările, magazinele duty free și taxele pentru resurse naturale.

Loading...


Prin asemenea declarații, președintele Dodon încearcă să exercite presiunii pe judecătorii CCM, culpabilizându-i din oficiu, pentru lucruri pentru care ei nu au nici o responsabilitate. Într-un stat de drept fiecare instituție trebuie să-și facă datoria așa cum e scris in Constituție. Parlamentul a învestit un Guvern care este obligat să plătească pensii și salarii, iar Curtea constituțională are obligația să verifice daca actele juridice adoptate de acest guvern, sunt în conformitate cu Constituția. Astfel:

- Guvernul este cel responsabil pentru plata pensiilor si salariilor si nu Judecători Curții Constituționale.

- Guvernul este obligat să negocieze acordurile internaționale dar sa nu semneze fără discernământ tot ce li se pune pe masă.

- Guvernul era obligat să aibă o expertiză a acestui acord înainte ca ambasadorul Neguță sa-l semneze și nu după ce a fost supus procedurii de ratificare.

- Guvernul era obligat să discute cu opoziția parlamentară condițiile acestui împrumut, deoarece el va fi restituit de către toți contribuabilii țării nu doar de către membrii PSRM.

- Există zeci de acorduri semnate, care așa și nu am mai ajuns ă fie ratificate, prin urmare tot Guvernul este responsabil de decizia de a supune ratificării în parlament un acord cu multe semne de întrebare.

În consecință, Guvernului și nu Curții Constituționale îi va reveni integral responsabilitatea pentru eventuala neconstituționalitate a acestui acord.

Ideea că un judecător constituțional, în loc să se ghideze de normele constituționale ar trebui să țină cont de capacitatea guvernului de a-și face datoria, este contrară principiilor statului de drept

- Curtea Constituțională este o instituție independentă care se supune doar Constituției. Este obligată Curtea Constituțională să țină cont de capacitatea de plată a Guvernului?

Alexandru Tănase: Însăși ideea că un judecător constituțional, în loc să se ghideze de normele constituționale ar trebui să țină cont de capacitatea guvernului de a-și face datoria, este contrară principiilor statului de drept. Curtea are obligația constituțională de a verifica dacă actele adoptate de Președinte, Guvern, Parlament sunt în conformitate cu Constituția. În cazul în care unul din aceste acte este contrar constituției, judecători constituționali au obligația să-l înlăture de la aplicare. Acesta obligație izvorăște din Constituție și nu este subordonată voinței politice a Guvernului, sau condiționată de capacitatea acestuia de a-și facă datoria.

Orice încercare de a pune pe seama CCM propria incapacitate de negocia un împrumut, reprezintă pe de o parte o manipulare a opiniei publice, iar pe de altă parte o modalitate de exercitare a presiunilor asupra judecătorilor constituționali.

Judecători constituționali sunt obligați să ia decizii doar din perspectiva corespunderii sau nu a acestui acord cu normele din constituției, nu și din perspectiva capacității guvernului de a-și îndeplini atribuțiile. Daca Guvernul nu este capabil să plătească pensiile si salariile, nu are de cât să demisioneze, iar Parlamentul să învestească un guvern capabil să-și facă datoria.

- Cum ar trebui să procedeze Curtea Constituțională în cazul dat, fiind presată și umilită de actorii politici de la guvernare? Inclusiv observăm această campanie de defăimare începută de PSRM, precum că în spatele magistraților CCM ar sta „grupări criminale” etc.

Alexandru Tănase: De fiecare dată când Curtea Constituțională pronunță decizii care nu sunt pe placul puterii, puterea „descoperă” în spatele CCM „grupări criminale”. Vreau să atrag atenția că, componența CCM este neschimbată. Avem la Curte exact aceeași judecători pe care i-am avut și cu trei zile în urmă. Aceste „grupări criminale” din spatele CCM au fost inventate pentru a-și justifica propria incapacitate de a negocia profesionist un acord internațional.

Curtea are competența constituțională să verifice dacă Guvernul prin acțiunile sale a încălcat Constituția sau nu. În cazul în care judecătorii constituționali vor decide că acest acord contravine Constituției, ei vor fi obligați să-l declare neconstituțional.

Citește și Silviu Tănase: Soarta politică a lui Igor Dodon este în mâinile Curții Constituționale

https://deschide.md/ 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 13 Iulie 2020, ora: 19:55

VIDEO / UN PRIMAR SOCIALIST SE DECLARĂ ROMÂN

VIDEO / UN PRIMAR SOCIALIST SE DECLARĂ ROMÂN Din editia print

Primar „socialist”: Suntem un grai, o națiune, suntem români!

( ) Citeşte tot articolul

Politică 13 Iulie 2020, ora: 19:40

VIDEO Igor Dodon a trădat interesele Republicii Moldova - colaborează cu separatiștii și Rusia

Igor Dodon a trădat interesele Republicii Moldova - colaborează cu separatiștii și Rusia

Igor Dodon trădează interesele R. Moldova în interese personale.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Iulie 2020, ora: 13:42

ULTIMA ORĂ / Elevii revin la ore din 1 septembrie. Ministerul propune șapte soluții

ULTIMA ORĂ / Elevii revin la ore din 1 septembrie. Ministerul propune șapte soluții Foto: simbol

Conform ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, de la 1 septembrie, elevii vor reveni în clase, iar ministerul face tot posibilul pentru ca procesul educațional să fie reluat fără a expune elevii riscului de a fi infectați cu COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 13 Iulie 2020, ora: 12:55

Nepotul lui Elvis Presley a murit. Prima ipoteză: sinucidere

Nepotul lui Elvis Presley a murit. Prima ipoteză: sinucidere

 Nepotul lui Elvis Presley, Benjamin Keough, a murit în Calabasas, California în ceea ce aparant pare a fi o sinucidere. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 13 Iulie 2020, ora: 11:49

Frontierele române și Marile Puteri. „România avea nevoie de calea ferată pentru a fi capabilă să participe la acțiunile anti-bolșevice”

Frontierele române și Marile Puteri. „România avea nevoie de calea ferată pentru a fi capabilă să participe la acțiunile anti-bolșevice”

 Când s-a reunit pentru prima dată Comisia pentru Studiul Chestiunilor Teritoriale Referitoare la România, Marile Puteri aveau făcute din timp planuri în ceea ce privea trasarea unor noi frontiere în Europa, bineînțeles și pentru România.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 13 Iulie 2020, ora: 11:43

Accident ȘOCANT la Sîngerei. Un adolescent a lovit cu motocicleta o fetiță de 6 ani

Accident ȘOCANT la Sîngerei. Un adolescent a lovit cu motocicleta o fetiță de 6 ani

O fetiță a ajuns la sptial, după ce a fost lovită de motocicletă condusă de un adolescent. Accidentul a avut loc în seara zilei de duminică, 12 iulie, în jurul orei 20:40, în localitatea Răzăleni, din raionul Sîngerei.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Iulie 2020, ora: 11:39

Vrăjitoarele, cum erau pedepsite în timpul Inchiziției Spaniole

Vrăjitoarele, cum erau pedepsite în timpul Inchiziției Spaniole

„Deși magia și vrăjitoria au facut obiectul unor magistrale studii referitoare la societățile arhaice, cele de ieri din Europa medievală, cele de astăzi mai ales din Africa neagră, nu credeam totuși că ele ar putea interesa pe obervatorul societăților occidentale din zilele...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 13 Iulie 2020, ora: 09:16

DE CE va demisiona Putin în 2024. Un comentator important de la Moscova explică ce e cu ultimele arestări și care e paradoxul trăit de ruși

DE CE va demisiona Putin în 2024. Un comentator important de la Moscova explică ce e cu ultimele arestări și care e paradoxul trăit de ruși

 Jacob Heilbrunn, editorul publicației The National Interest, l-a intervievat pe Konstantin Remchukov, proprietarul și redactorul-șef al Nezavisimaya Gazeta, în contextul referendumului constituțional care a consfințit rămânerea la putere a lui Vladimir Putin și după...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Iulie 2020, ora: 09:13 de George Mărzencu

ISTORIE /// Lupta de lângă Micleușeni şi eliberarea Chişinăului

ISTORIE /// Lupta de lângă Micleușeni şi eliberarea Chişinăului Din editia print

Pe parcursul unei lungi perioade, pe alocuri continuând și astăzi, propaganda ruso-sovietică a falsificat adevărul istoric, vorbind despre „începutul războiului pentru apărarea patriei, la 22 iunie 1941”, fără a lega această dată de 28 iunie 1940. Însă cel...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 13 Iulie 2020, ora: 08:36

Dieta pacienților cardiaci în perioada verii. Atenție mare la aceste alimente!

Dieta pacienților cardiaci în perioada verii. Atenție mare la aceste alimente!

 Bolile cardiovasculare ocupa primul loc in topul deceselor inregistrate la nivel mondial. Recunoasterea timpurie a simptomelor, consultatiile periodice la medicul specialist cardiolog, cat si tratarea imediata a afectiunilor cardiovasculare reprezinta unii dintre cei mai importanti pasi pe...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 13 Iulie 2020, ora: 08:29

VIDEO / Fenomen extrem în România. Tornadă de nisip filmată în Tulcea

VIDEO / Fenomen extrem în România. Tornadă de nisip filmată în Tulcea

 Fenomen meteo extrem în România în urmă cu scurt timp. O tornadă de nisip a fost surprinsă în județul Tulcea, duminică după-amiază.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 13 Iulie 2020, ora: 08:28

Premier Energy (ex-Union Fenosa) anunță că a obținut un PROFIT de 100 de milioane de euro în anul 2019

Premier Energy (ex-Union Fenosa) anunță că a obținut un PROFIT de 100 de milioane de euro în anul 2019

EMMA Alpha Holding, principala companie holding a EMMA Capital Group din Cehia (care deține Premier Energy din Moldova), a finalizat anul 2019 cu un profit de 630 milioane euro, din care aproape 100 milioane euro în Moldova, potrivit rezultatelor sale auditate.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 13 Iulie 2020, ora: 08:23

(OPINIE) Victoria Nuland: Descifrându-l pe Putin. Cum ar trebui o Americă încrezătoare să abordeze Rusia

(OPINIE) Victoria Nuland: Descifrându-l pe Putin. Cum ar trebui o Americă încrezătoare să abordeze Rusia

Puține națiuni provoacă un astfel de fatalism printre factorii de decizie și analiștii americani, precum Rusia lui Vladimir Putin. Pentru unii, țara este un stat paria iremediabil, care reacționează doar la pedepse aspre și izolare. Alții văd o mare putere nedreptățită și...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 13 Iulie 2020, ora: 08:03

BĂTAIE DE JOC! „Drumuri bune”, dar nu pentru toți: Dodon și-a asfaltat drumul până la... VILA PREZIDENȚIALĂ de la Condrița

BĂTAIE DE JOC! „Drumuri bune”, dar nu pentru toți: Dodon și-a asfaltat drumul până la... VILA PREZIDENȚIALĂ de la Condrița

Președintele Igor Dodon și-a asfaltat drumul fix până la poarta Reședinței de Stat de la Condrița. Imaginile video au fost postate pe Facebook de către fostul primar al capitalei, Ruslan Codreanu.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Iulie 2020, ora: 01:10

Rusia este succesoarea directă a imperiului TĂTĂRO-MONGOL (Hoarda de Aur) - NOI DOVEZI găsite de istoricii ruși

Rusia este succesoarea directă a imperiului TĂTĂRO-MONGOL (Hoarda de Aur) - NOI DOVEZI găsite de istoricii ruși

Comunitatea de pe rețelele de socializare din Moscova a fost pusă pe jar de o carte recent publicată a istoricului Ghenadie Tiundeșev, originar din Hakasia, o republică din sudul Siberiei centrale. 

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 13 Iulie 2020, ora: 00:51

40 000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

40 000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

Zeci de mii de oameni au strigat "Putin, demisia" în timpul unui protest față de arestarea unui guvernator local dintr-un oraș aflat la granița cu China și aproape de oceanul Pacific, scrie Digi24.ro

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)