Astăzi 13 Iulie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 13:56
Abonamente

Ultima oră 13 Mai 2020, ora 04:18

15 mai: România intră în Starea de Haos. Cum vom trece la modelul suedez fără să vrem

Marime Font

Klaus Iohannis a anunţat că România va intra în stare de alertă din 15 mai, însă decizia finală aparţine CCR. În cazul unui verdict negativ, Guvernul nu va putea impune nicio măsură obligatorie în primele zile de libertate. Începând de vineri, pandemia ne va găsi într-un deşert legislativ: nu va exista lege, ordonanţă de urgenţă sau ordonanţă militară. Fiecare cetăţean se va autoguverna. Un soi de model suedez, dar implementat româneşte.

România va face vineri primul pas spre libertate: va schimba starea de urgenţă cu starea de alertă. Însă primul pas spre normalitate vine pe un teren al vidului legislativ. Starea de alertă e reglementată printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvernul Năstase în 2004. Părinţii ordonanţei au fost Ion Rus (ministrul de Interne), Gabriel Oprea (ministrul Administraţiei) şi Dan Ioan Popescu (ministrul Economiei). Ordonanţa de urgenţă din vremea lui Adrian Năstase (OUG 21/2004) a fost contestată la Curtea Constituţională abia zilele trecute de Avocatul Poporului, Renate Weber, fost europarlamentar ALDE. Aşadar, după 16 ani, aflăm dacă ordonanţa e constituţională sau nu.

Potrivit unor surse de la Palatul Victoria, Guvernul Orban se aşteaptă ca ordonanţa să fie respinsă de CCR. Aşteptările sunt întemeiate. Săptămâna trecută, Curtea a decis că amenzile date în timpul stării de urgenţă au fost neconstituţionale. Majorarea amenzilor pentru cetăţenii care nu respectă izolarea fusese impusă tot printr-o ordonanţă de urgenţă la începutul lunii aprilie. Însă Curtea a statuat că drepturile cetăţenilor (libera circulaţie, spre exemplu) nu pot fi îngrădite prin ordonanţă de urgenţă, ci printr-o lege organică adoptată de Parlament. Legea organică e adoptată cu majoritate absolută: 50% + 1 din numărul total al parlamentarilor. ”Din moment ce Curtea a respins OUG pe libertatea de mişcare, probabil va respinge şi OUG din 2004 privind starea de alertă, pentru că e vorba tot de drepturi îngrădite printr-o ordonanţă de urgenţă, nu printr-o lege”, susţin surse liberale pentru Adevărul.

Loading...


CCR va dezbate miercuri sesizarea Avocatului Poporului. Dacă OUG 21/2004 e respinsă, aşa cum se aşteaptă întreaga clasă politică, Guvernul Orban rămâne fără bază legală pentru a impune starea de alertă. Aşadar, joi-noapte starea de urgenţă expiră, iar de vineri e gol legislativ. Practic, România revine la normalitate profitând de lipsa unei legi. În disperare de cauză, Executivul a trimis luni la Parlament un proiect legislativ care detaliază măsurile stării de alertă. Altfel spus, Guvernul a transformat în lege ordonanţa de urgenţă din 2004, cu unele adăugiri. 

Tocmeală în loc de lege

Numai că, din punct de vedere juridic, e imposibil ca iniţiativa Guvernului să devină lege până joi-noapte, când expiră decretul prezidenţial privind starea de urgenţă. Hăcuit de PSD, proiectul a trecut marţi de Senat, iar miercuri va fi adoptat rapid de Camera Deputaţilor, forul decizional. Însă orice proiect de lege, după adoptare, trebuie să mai stea două zile în Parlament, timp în care un partid politic poate să sesizeze CCR. Legea privind starea de urgenţă nu va fi cu siguranţă contestată la Curte, însă termenul de două zile trebuie respectat. Nu există excepţii.

Aşadar, legea adoptată miercuri va fi trimisă vineri la Cotroceni pentru promulgare. Exact în prima zi de „libertate condiţionată”. Preşedintele va semna imediat decretul şi legea va ajunge la Monitorul Oficial. Însă şi aici intervine o barieră temporală. Potrivit Constituţiei, orice lege intră în vigoare la trei zile după publicarea în Monitorul Oficial. Nu există excepţii. Prin urmare, legea privind starea de urgenţă va intra în vigoare cel mai devreme lunea viitoare. Ce se întâmplă de vineri până luni? „Va fi haos. Dacă OUG din 2004 pică la CCR, vineri nu va exista stare de alertă din punct de vedere legal. Ar fi trebuit ca legea adoptată de Parlament să apară în Monitorul Oficial cel târziu luni-noapte. Deci termenul e deja depăşit”, explică avocatul Elenina Nicuţ.

De vineri până luni România va traversa un deşert legislativ. Nu vor exista sancţiuni pentru încălcarea regulilor de combatere a pandemiei. Fiecare cetăţean va alege dacă poartă sau nu mască, dacă respectă distanţa socială, fără să fie atins de braţul coercitiv al statului. În concluzie, fiecare cetăţean se va autoguverna de vineri până luni. În lipsa unei legi, România va implementa pentru un weekend modelul suedez, bazat pe libertate şi responsabilitate individuală.

În cazul - puţin probabil - în care OUG 14/2004 va trece de filtrul Curţii, Guvernul Orban va putea impune decizii în baza actului normativ din urmă cu 16 ani. Între timp, va intra în vigoare şi legea iniţiată luni de Executiv.

Iohannis s-ar putea răzgândi

Există o singură variantă ca statul să impună restricţii începând de vineri. „Preşedintele Klaus Iohannis poate să prelungească starea de urgenţă cu câteva zile, astfel încât legea privind starea de alertă să intre în vigoare. Să existe această suprapunere juridică. Dar, politic vorbind, ar însemna să se contrazică. Preşedintele a anunţat deja că nu va prelungi decretul privind starea de urgenţă, deci a creat anumite aşteptări în rândul populaţiei”, susţine Elenina Nicuţ.

https://m.adevarul.ro/

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 13 Iulie 2020, ora: 13:42

ULTIMA ORĂ / Elevii revin la ore din 1 septembrie. Ministerul propune șapte soluții

ULTIMA ORĂ / Elevii revin la ore din 1 septembrie. Ministerul propune șapte soluții Foto: simbol

Conform ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, de la 1 septembrie, elevii vor reveni în clase, iar ministerul face tot posibilul pentru ca procesul educațional să fie reluat fără a expune elevii riscului de a fi infectați cu COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 13 Iulie 2020, ora: 12:55

Nepotul lui Elvis Presley a murit. Prima ipoteză: sinucidere

Nepotul lui Elvis Presley a murit. Prima ipoteză: sinucidere

 Nepotul lui Elvis Presley, Benjamin Keough, a murit în Calabasas, California în ceea ce aparant pare a fi o sinucidere. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 13 Iulie 2020, ora: 11:49

Frontierele române și Marile Puteri. „România avea nevoie de calea ferată pentru a fi capabilă să participe la acțiunile anti-bolșevice”

Frontierele române și Marile Puteri. „România avea nevoie de calea ferată pentru a fi capabilă să participe la acțiunile anti-bolșevice”

 Când s-a reunit pentru prima dată Comisia pentru Studiul Chestiunilor Teritoriale Referitoare la România, Marile Puteri aveau făcute din timp planuri în ceea ce privea trasarea unor noi frontiere în Europa, bineînțeles și pentru România.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 13 Iulie 2020, ora: 11:43

Accident ȘOCANT la Sîngerei. Un adolescent a lovit cu motocicleta o fetiță de 6 ani

Accident ȘOCANT la Sîngerei. Un adolescent a lovit cu motocicleta o fetiță de 6 ani

O fetiță a ajuns la sptial, după ce a fost lovită de motocicletă condusă de un adolescent. Accidentul a avut loc în seara zilei de duminică, 12 iulie, în jurul orei 20:40, în localitatea Răzăleni, din raionul Sîngerei.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Iulie 2020, ora: 11:39

Vrăjitoarele, cum erau pedepsite în timpul Inchiziției Spaniole

Vrăjitoarele, cum erau pedepsite în timpul Inchiziției Spaniole

„Deși magia și vrăjitoria au facut obiectul unor magistrale studii referitoare la societățile arhaice, cele de ieri din Europa medievală, cele de astăzi mai ales din Africa neagră, nu credeam totuși că ele ar putea interesa pe obervatorul societăților occidentale din zilele...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 13 Iulie 2020, ora: 09:16

DE CE va demisiona Putin în 2024. Un comentator important de la Moscova explică ce e cu ultimele arestări și care e paradoxul trăit de ruși

DE CE va demisiona Putin în 2024. Un comentator important de la Moscova explică ce e cu ultimele arestări și care e paradoxul trăit de ruși

 Jacob Heilbrunn, editorul publicației The National Interest, l-a intervievat pe Konstantin Remchukov, proprietarul și redactorul-șef al Nezavisimaya Gazeta, în contextul referendumului constituțional care a consfințit rămânerea la putere a lui Vladimir Putin și după...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Iulie 2020, ora: 09:13 de George Mărzencu

ISTORIE /// Lupta de lângă Micleușeni şi eliberarea Chişinăului

ISTORIE /// Lupta de lângă Micleușeni şi eliberarea Chişinăului Din editia print

Pe parcursul unei lungi perioade, pe alocuri continuând și astăzi, propaganda ruso-sovietică a falsificat adevărul istoric, vorbind despre „începutul războiului pentru apărarea patriei, la 22 iunie 1941”, fără a lega această dată de 28 iunie 1940. Însă cel...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 13 Iulie 2020, ora: 08:36

Dieta pacienților cardiaci în perioada verii. Atenție mare la aceste alimente!

Dieta pacienților cardiaci în perioada verii. Atenție mare la aceste alimente!

 Bolile cardiovasculare ocupa primul loc in topul deceselor inregistrate la nivel mondial. Recunoasterea timpurie a simptomelor, consultatiile periodice la medicul specialist cardiolog, cat si tratarea imediata a afectiunilor cardiovasculare reprezinta unii dintre cei mai importanti pasi pe...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 13 Iulie 2020, ora: 08:29

VIDEO / Fenomen extrem în România. Tornadă de nisip filmată în Tulcea

VIDEO / Fenomen extrem în România. Tornadă de nisip filmată în Tulcea

 Fenomen meteo extrem în România în urmă cu scurt timp. O tornadă de nisip a fost surprinsă în județul Tulcea, duminică după-amiază.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 13 Iulie 2020, ora: 08:28

Premier Energy (ex-Union Fenosa) anunță că a obținut un PROFIT de 100 de milioane de euro în anul 2019

Premier Energy (ex-Union Fenosa) anunță că a obținut un PROFIT de 100 de milioane de euro în anul 2019

EMMA Alpha Holding, principala companie holding a EMMA Capital Group din Cehia (care deține Premier Energy din Moldova), a finalizat anul 2019 cu un profit de 630 milioane euro, din care aproape 100 milioane euro în Moldova, potrivit rezultatelor sale auditate.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 13 Iulie 2020, ora: 08:23

(OPINIE) Victoria Nuland: Descifrându-l pe Putin. Cum ar trebui o Americă încrezătoare să abordeze Rusia

(OPINIE) Victoria Nuland: Descifrându-l pe Putin. Cum ar trebui o Americă încrezătoare să abordeze Rusia

Puține națiuni provoacă un astfel de fatalism printre factorii de decizie și analiștii americani, precum Rusia lui Vladimir Putin. Pentru unii, țara este un stat paria iremediabil, care reacționează doar la pedepse aspre și izolare. Alții văd o mare putere nedreptățită și...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 13 Iulie 2020, ora: 08:03

BĂTAIE DE JOC! „Drumuri bune”, dar nu pentru toți: Dodon și-a asfaltat drumul până la... VILA PREZIDENȚIALĂ de la Condrița

BĂTAIE DE JOC! „Drumuri bune”, dar nu pentru toți: Dodon și-a asfaltat drumul până la... VILA PREZIDENȚIALĂ de la Condrița

Președintele Igor Dodon și-a asfaltat drumul fix până la poarta Reședinței de Stat de la Condrița. Imaginile video au fost postate pe Facebook de către fostul primar al capitalei, Ruslan Codreanu.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Iulie 2020, ora: 01:10

Rusia este succesoarea directă a imperiului TĂTĂRO-MONGOL (Hoarda de Aur) - NOI DOVEZI găsite de istoricii ruși

Rusia este succesoarea directă a imperiului TĂTĂRO-MONGOL (Hoarda de Aur) - NOI DOVEZI găsite de istoricii ruși

Comunitatea de pe rețelele de socializare din Moscova a fost pusă pe jar de o carte recent publicată a istoricului Ghenadie Tiundeșev, originar din Hakasia, o republică din sudul Siberiei centrale. 

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 13 Iulie 2020, ora: 00:51

40 000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

40 000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

Zeci de mii de oameni au strigat "Putin, demisia" în timpul unui protest față de arestarea unui guvernator local dintr-un oraș aflat la granița cu China și aproape de oceanul Pacific, scrie Digi24.ro

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Iulie 2020, ora: 00:20

Horoscopul zilei de azi, LUNI 13 IULIE 2020. Vești excepționale!

Horoscopul zilei de azi, LUNI 13 IULIE 2020. Vești excepționale!

Mercur si-a inceput, in sfarsit, miscarea directa si simti incantarea in aer. Dintr-o data vrei de toate. Visezi la toate lucrurile pe care nu le-ai putut face pana acum din diverse motive. Daca esti din zodia Gemeni sau Fecioara, lumea ta renaste. Comunici usor cu toata lumea. Luna este in...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 13 Iulie 2020, ora: 00:17

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

Un bărbat din Ceadîr-Lunga este cercetat penal de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de corupere activă. Acesta ar fi propus unui ofițer de investigații din cadrul Direcției regionale Sud a Poliției de frontieră 100 de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)