Istorie

Ziua în care sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru Regele Mihai / FOTO

Regele Mihai a participat la slujba de Înviere oficiată la mânăstirea Putna şi merge în Bucureşti la Biserica Sfântu Gheorghe şi în Piaţa Universităţii. Discusul public îl rosteşte de la balconul hotelului Continental.

Regele Mihai era însoţit de Regina Ana şi de Principesa Margareta. De la balconul hotelului, Regele Mihai l-a prezentat pe nepotul său, Princepele Nicolae, gest considerat atunci de unii dintre monarhişti ca fiind unul explicit în ceea ce priveşte succesiunea, având în vedere că fostul suveran avea patru fete.

În timpul acestei vizite sute de mii de oameni au ieşit în stradă, întâmpinându-l cu simpatie. Regele Mihai se mai întâlneşte cu liderii opoziţiei.

Unii ţărănişti i-au propus să meargă în balconul fostul Comitet Central al PCR, de unde luase cuvântul pentru ultima oară Nicolae Ceauşescu în 21 decembrie 1989, având în vedere şi că în Piaţa Revoluţiei ar fi putut asista mult mai mulţi oameni, însă Regele Mihai a refuzat, spunând că îşi respectă cuvântul dat pentru programul pe care l-a convenit cu autorităţile.

Delegaţia Permanentă a PNL, prin preşedintele partidului, Radu Câmpeanu, l-a propus pe Regele Mihai drept candidat al liberalilor la preşedinţia României, propunerea fiind respinsă de fostul rege. Următoarea sa vizită a avut loc după cinci ani, în 1997.

Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii ale zilei de 26 aprilie

1798 – S-a născut pictorul francez Ferdinand Victor Eugene Delacroix, cunoscut pentru picturile "Dante şi Vergiliu în Infern", "Măcelul din Chios", "Libertatea conducând poporul", "Femei din Alger", "Lupta lui Iacob cu Îngerul" (m. 13 august 1863).

1877 – După bombardarea de către turci a oraşelor româneşti de la Dunăre, armata română deschide focul asupra Vidinului.

1915 – A fost încheiat Tratatul de alianţă dintre Italia şi Puterile Antantei, în urma căruia guvernul italian a declarat război monarhiei austro-ungare. În ciuda acordurilor existente între Bucureşti şi Roma, guvernul italian nu a informat guvernul român asupra semnării acestui tratat.

1920 – S-a înfiinţat, la Cluj-Napoca, primului Institut speologic din lume.

1938 – A murit filosoful Edmund Husserl, fondatorul fenomenologiei (n. 8 aprilie 1859).

1986 – vacarmul mărunt al planetei amuţea în faţa celei mai mari catastrofe nucleare produse vreodată de un obiectiv civil. Centrala nucleară de la Cernobîl din Ucraina, amplasata pe un afluent al fluviului Nipru la doar 110 km de capitala Kiev, exploda în urma unei întregi serii de disfuncţionalităţi. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *