Sănătate

Ceapa, beneficii pentru sănătate: ideală pentru reducerea colesterolului

Ceapa este bogată în antioxidanţi
Poate că nu conţine numeroase minerale şi vitamine, dar o ceapă de dimensiuni medii conţine undeva la 44 de calorii, oferă 20% din necesarul zilnic de vitamina C şi între 5% şi 10% din necesarul zilnic de vitamina B6, acid folic, potasiu şi mangan. Totodată, ceapa este bogată în antioxidanţi, printre care reamintim quercetina, un compus anti-inflamator.

Ar putea proteja împotriva cancerului
Într-un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriţie Clinică, cercetătorii au observat că locuitorii din Italia şi Elveţia consumă deseori alimente ca ceapa şi usturoiul. De asemenea, au observat în rândul populaţiei studiate, o legătură inversă între frecvenţa consumului acestor legume şi riscul de apariţie a celor mai comune forme de cancer. Mai exact, cu cât oamenii consumau mai multă ceapă şi usturoi, cu atât rata de apariţie a cancerului scădea.

Îmbunătăţeşte densitatea osoasă
Un studiu în care au fost ţinute sub observaţie femeile caucaziene aflate la premenopauză şi postmenopauză, cu vârste de 50 de ani şi mai în vârstă, arată o legătură între consumul de ceapă şi sănătatea oaselor, dar şi o scădere a riscului de fractură de şold.

Susţine sănătatea digestivă
Pentru că are un conţinut bogat de insulină, adică un tip de fibră care acţionează ca un prebiotic, ceapa ajută la prevenirea constipaţiei, îmbunătăţeşte reglarea glicemiei, accelerează absorbţia de nutrienţi şi sprijină o densitate osoasă sănătoasă. Totodată, este ideală în procesul de slăbire, prin ameliorarea apetitului.

Ajută la scăderea colesterolului
În urma unui studiu care a avut sub observaţie femeile care se confruntau cu kilogramele în plus, obeze sau care sufereau de sindromul ovarelor polichistice, s-a cerut ca acestea să urme fie o dietă care să conţină un consum mare de ceapă, fie o dietă cu un consum mic de ceapă. După opt săptămâni, cercetătorii au descoperit o scădere a nivelului de colesterol în cazul ambelor grupe însă, rezultate semnificative puteau fi observate în special în rândul femeilor care au urmat o dietă cu un conţinut mare de ceapă, mai ales în cazul colesterolului rău LDL. Un alt studiu la care au luat parte 24 de femei s-a descoperit că cele care au băut în fiecare zi suc de ceapă, timp de opt săptămâni, au avut colesterolul total redus, colesterolul LDL şi dimensiunea taliei, comparativ celor cărora li s-a oferit un tratament placebo. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *