Lumea

Bacteria care ar putea salva planeta: cât de repede ”mănâncă” plastic

Învățând din greșelile altora și investind o cantitate foarte mare de timp, o companie franceză intitulată Carbios a descoperit o soluție revoluționară pentru reciclarea plasticului. Prin utilizarea unei enzime mutant dezvoltate în laborator, Carbios poate ”sparge” plasticul în particule. Astfel, după doar câteva ore, îl poți refolosi în realizarea unui nou produs.

Înainte să detaliez ce face această nouă bacterie, merită să ai în vedere gravitatea situație cu care ne confruntă. Nu mai puțin de 50% din tot plasticul produs vreodată a fost realizat în ultimii 15 ani, asta înseamnă că problema se acutizează. Între 1950 și 2018 aproximativ 6,3 miliarde de tone de plastic s-au produs global. Din acea cantitate, doar 9% a fost reciclat, în timp 12% a fost incinerat. Nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu restul de 79%. Cel mai probabil, îl găsești în ocean sau în câmpuri.

Conform estimărilor, producția de plastic se va dubla până în 2050, iar anual, 8 milioane de tone de deșeuri plastice ajung în oceanele planetei. În consecință, aproximativ 90% dintre păsările care zboară deasupra apelor au îngurgitat plastic.

playtech.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *