Actualitate

Ziua de 28 iunie 1940 este zi a ocupaţiei sovietice

 Raportul comisiei, formate pe 28 iunie a.c. în frunte cu acad. Andrei Eşanu, din care au făcut parte istorici şi jurişti, a fost prezentat de către membrul corespondent al AŞM Demir Dragnev. În urma audierii materialelor comisiei, cel mai înalt for al Academiei a constatat că actul din 28 iunie 1940 este o consecinţă directă a înţelegerilor secrete sovieto-germane din 23 august 1939 privind partajul „sferelor de interese” în Estul Europei, „consfinţit” de pactul Molotov-Ribbentrop. Acesta a fost condamnat prin Hotărârea Congresului II al deputaţilor poporului din URSS, din 24 decembrie 1989, Hotărârea Sovietului Suprem al RSSM „Cu privire la Avizul comisiei Sovietului Suprem al RSSM pentru aprecierea politico-juridică a „Tratatului sovieto-german de neagresiune” şi a „Protocolului adiţional secret din 23 august 1939, precum şi a consecinţelor lor pentru Basarabia şi Bucovina de Nord” (nr. 149-XII din 23 iunie 1990). Potrivit savanţilor, aceste aprecieri au fost reconfirmate în Declaraţia de Independenţă a R. Moldova din 27 august 1991.

„Documentele de arhivă, cercetările istoricilor din R. Moldova şi de peste hotare demonstrează că anexarea Basarabiei, a Nordului Bucovinei şi a Ţinutului Herţa la URSS, la 28 iunie 1940, a fost concepută şi realizată de comandamentul politic şi militar stalinist ca o operaţiune militară de ocupare a acestor teritorii. Acesta este adevărul istoric, adevăr care trebuie asumat fără ură şi părtinire, ca bază pentru o reconciliere civică profundă şi durabilă”, se spune în hotărârea CSŞDT al AŞM.

Solicitat de TIMPUL, acad. Andrei Eşanu ne-a declarat că nu era necesar de demonstrat o dată în plus că la acea dată a început ocupaţia sovietică. „A fost un act de cotropire, nu de eliberare”, a mai afirmat preşedintele comisiei. El a spus că la baza avizului au stat cercetările efectuate de către savanţii noştri, dar şi ale celor din Polonia, România, SUA, Rusia şi alte ţări. Din comisie au făcut parte dr. hab., prof. univ. Anatol Petrencu, dr. în drept Mihai Taşcă, doctorii în istorie Gheorghe Cojocaru, Ion Jarcuţchi ş.a. Amintim că, la 24 iunie, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a decretat ziua de 28 iunie 1940 drept Zi a ocupaţiei sovietice, fapt ce a stârnit nemulţumirea unor politicieni din R. Moldova, dar şi a Rusiei oficiale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *