Carte

Zilele acestea, poetul Gheorghe Ciocoi a împlinit 70 de ani

„Gheorghe Ciocoi  (foto) este un poet deosebit, începând de la prima sa carte „Constelaţia dragostei”. A scris în vers liber, abordând în creaţia sa mai multe teme, pe potriva timpului pe care l-a trăit”, a constatat scriitorul Vlad Zbârciog.

În continuare a luat cuvântul acad. Mihai Dolgan. El a remarcat faptul că poetul a dedicat o carte întreagă de versuri celui mai mare poet român al tuturor timpurilor – „Steaua Eminescu”. „Poezia sa a avut întotdeauna contururi moderne, cântând triunghiul Ocniţei, neamul şi valorile eterne”, a subliniat vorbitorul.

Pe marginea creaţiei omagiatului s-au mai pronunţat criticul Ion Ciocanu, profesorul universitar Ion Melniciuc, poeţii Nicolae Popa, Ion Vieru ş.a.

„… Când vedem mai mulţi arbori, chiar şi arborii îndrăgostiţi ai poetului nostru Gheorghe Ciocoi (una din cărţile sale aşa se și numeşte – „Arborii îndrăgostiţi”), vom consemna că el scrie cu precădere despre dragoste sub trei aspecte: dragostea de pământ, dragostea de femeie (iubită), precum şi dragostea faţă de valorile noastre clasice, în special dragostea de Mihai Eminescu, Alexei Mateevici, George Bacovia, Constantin Stamati, acesta din urmă trăind cândva pe locurile lui de baştină. Aşadar, dragostea sub diverse forme de manifestare, o dragoste accentuată triunghiular, sub trei viziuni metaforice, îl preocupă permanent pe acest poet neoromantic, aş zice eu, un poet mereu tânăr şi mereu cu speranţa în victoria binelui şi frumosului”, constata, într-un eseu, acad. Mihai Cimpoi.

Gheorghe Ciocoi s-a născut pe 4 august 1942, în satul Cepeleuţi, judeţul Hotin. A semnat volumele de versuri „Constelaţia dragostei”, „Amforă”, „Razele pâinii”, „Arborii îndrăgostiţi”, „Suită bulgară”, „Cerul de la Cepeleuţi”, „Izvoarele lui august”, „Peisaje în suflet”, „Steaua lui Eminescu” ş.a. A tradus din creaţia poeţilor A. Ahmatova, E. Mejelaitis, Iu. Marţinchiavicius, P. Neruda, P. Alberti, G. Mistral, A. Voznesenski, L. Stefanova. Este maestru emerit în artă. În 1999 a fost distins cu Medalia „Mihai Eminescu”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *