Ultima oră

Zbigniew Brzezinski: Occidentul are datoria să joace un rol constructiv împotriva unor conflicte regionale

Zbigniew Brzezinski crede ca presedintele Ianukovici, care a condus Ucraina pina la recenta revolta populara, s-a dovedit a fi „un laș si un hot”. Expertul american este de parere ca presedintele Rusiei, Vladimir Putin ar comite o eroare majora sa-l sustina pe Ianukovici. Dar Rusia – spune Zbigniew Brzezinski – poate inca sa impinga Ucraina catre un razboi civil, care sa distruga tara si sa reprezinte o primejdie internationala.

Fostul consilier prezidential pentru securitate nationala in timpul administratiei Carter arata ca Rusia poate provoca incercari de secesiune in Crimea si portiuni industrializate, din estul tarii. Putin – continua expertul american – poate ignora faptul ca a o astfel de agresiune ar amplifica sentimentele anti-rusesti, impartasite de o mare parte a populatiei Ucrainei. Un astfel de gest ar face ca ambitia lui Putin de a conduce o Uniunea Euro-Asiatica sa fie perceputa ca un obiectiv bazat pe intimidari si presiuni.

Zbigniew Brzezinski spune ca situatia Ucrainei este de-acum de natura sa influenteze alte republici fost sovietice, in special Kazahstan si Uzbekistan, si genera o reactie impotriva incercarilor Moscovei de a le diminua suveranitatea. Asta pentru ca – spune analistul – elitele economice din aceste tari, din ce in ce mai nationaliste, nu-si doresc sa fie subordonate Moscovei in cadrul Uniunii.

Zbigniew Brzezinski spune ca Occidentul are datoria sa joace un rol constructiv impotriva unor conflicte regionale, incepind cu Ucraina. Specialistul in relatii internationale adauga ca Statele Unite trebuie sa ii spuna lui Vladimir Putin ca sprijina o Ucraina independenta si unita, care sa aiba fata de Rusia politici similare cu cele ale Finlandei: vecini care se comporta cu respect reciproc, care au relatii economice ample cu Rusia si Uniunea Europeana, care nu participa in aliante militare percepute in Rusia ca o amenintare.

Zbigniew Brzezinski crede ca modelul finlandez este ideal pentru Ucraina. Dar pentru ca acesta sa obtina credibilitate in fata Kremlinului, Statele Unite trebuie sa comunice că Rusia va plati un pret economic serios daca incearca sa creeze un conflict in Ucraina, sau sa dezbine tara sau sa intervina in vreun fel in politica interna ucrainiana.

Intre optiunile la indemina Washingtonului se numara sanctiuni impotriva unor persoane sau statului sau chiar reviziurea statutului Rusiei in Organizatia Comerciala Mondiala, Banca Mondiala si Grupul G8. Uniunea Europeana trebuie sa fie un aliat solid al Americii, in aceasta pozitie, pentru ca e partenerul comercial principal al Moscovei.

In acealasi timp Zbigniew Brzezinski spune ca este chiar mai urgent ca Uniunea Europeana sa ajute Ucraina economic. El mai spune ca primii zece oligarhi ucrainieni, care au beneficiat de pe urma coruptiei, trebuie „convinsi” sa faca donatii substantiale pentru stabilizarea economiei tarii.

Zbigniew Brzezinski este de parere ca Statele Unite si Uniunea Europeana trebuie sa ceara opozitiei din Ucraina sa aiba o atitudine constructiva, moderata si nificatoare si sa evite razbunari. „Ceea ce este firesc – spune analistul – pentru ca marea majoritate a noilor lideri din Ucraina sint moderati”. „Am convingerea – spune Zbigniew Brzezinski – că, mai curind mai devreme decit mai tirziu, Ucraina se va integra in Europa democratica si ceva mai tirziu si Rusia o va urma daca nu decide sa ramina o relicva imperialista”.
 
Sursa: europalibera.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *