Social

Vrem drepturi si oportunitati egale

UNFPA, Fondul ONU Pentru Populatie a organizat, recent, o masa rotunda a mediatorilor socio-sanitari in mai multe comunitati rome din RM. La discutii a participat Liliana Palihovici, presedinta Comisiei parlamentare pentru protectie sociala, sanatate si familie.

Dificultatile de comunicare intre populatia roma si cea majoritara, accesul redus la serviciile publice de sanatate, la educatie se manifesta atat din cauza atitudinii discriminatorii, cat si a barierelor lingvistice si culturale existente. In acest sens, a fost accentuata necesitatea institutionalizarii mediatorilor socio-sanitari – persoane instruite din localitatile rome, care reprezinta veriga de legatura intre romi si serviciile existente, asigurandu-le un acces sporit la serviciile de baza.

„De multe ori, femeile rome, din lipsa de informare si educatie pentru sanatate, precum si din cauza increderii scazute in medici – uneori, si din cauza necunoasterii limbii romane – nu se adreseaza la medic, chiar daca este vorba de cazuri urgente, cum ar fi nasterea. Apar pericole reale pentru viata mamei si a copilului. Mediatorii socio-sanitari sunt alaturi de locuitorii romi si ii ajuta sa depaseasca aceste bariere”, a explicat Elena Caldararu, mediator socio-sanitar din satul Mingir, r-l Hancesti.

Nicolae Radita, presedintele Centrului National al Romilor din Moldova, a specificat ca, in prezent, mediatorii socio-sanitari activeaza in baza de voluntariat, dar este necesara recunoasterea oficiala a acestora. „Am putea prelua exemplul altor tari, ca cel al Romaniei, unde mediatorii au fost institutionalizati si exista mecanisme de remunerare a acestora”. Liliana Palihovici a mentionat: „De ajutor social ar trebui sa beneficieze familiile care au cinci copii si mai mult. Majoritatea familiilor se afla intr-o situatie dificila, tocmai de aceea este necesar sa le acordam sprijin si sa le asiguram conditii pentru o viata decenta”.

Evenimentul a facut parte din proiectul „Promovarea accesului la serviciile de baza, securitatea umana si incluziunea sociala a grupurilor vulnerabile din Moldova”, desfasurat cu suportul financiar al Guvernului Romaniei si realizat de catre UNFPA Moldova. Recensamantul populatiei din anul 2004 a constatat ca in RM exista peste 12.000 de persoane de etnie roma, sau 0,4% din populatia totala. Datele neoficiale indica, insa, o cifra de pana la 150.000 de romi.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *