Atitudini

Votul diasporei poate aduce schimbarea

Dacă e să ne referim la ,,Moldovă din străinătate”, adică la diasporă, cu multitudinea de probleme identitare şi existenţiale, am putea spune că aici, în sfârşit, lucrurile s-au urnit din loc. Pentru prima dată, guvernarea de la Chişinău a conştientizat situaţia şi a deschis mai multe secţii de votare – ceea ce a constituit un pas înainte, deoarece comunităţilor moldave din străinătate li s-a cerut coeziune şi implicare în procesele democratice.

Nu putem stabili exact procentul de participare la referendum a tuturor emigranţilor, deoarece nu se cunoaşte numărul cetăţenilor noştri în Italia. Orice estimare ar fi una aproximativă, dacă nu chiar speculativă. Mai mult decât atât, cetăţenii noştri nu pot vota în foarte multe cazuri din cauză că posedă acte de identitate ale altor ţări, dar nu a celei de origine. Se ştie însă că la secţiile de votare din Italia, la 5 septembrie, afluenţa a sporit cu 300% în comparaţie cu alegerile din 2009, ceea ce este un fapt excepţional. Aceasta înseamnă că cetăţenii vor schimbare şi semnalul este pozitiv. A fost justificat, deci, aportul Ministerului de Externe de a deschide 18 secţii de votare suplimentare în localităţile cu o prezenţă mai numeroasă a cetăţenilor noştri.

În sfârşit, comunităţile moldave locale au o şansă de a se activiza, luând în considerare atitudinea binevoitoare a autorităţilor centrale ale Italiei şi autorităţilor locale, care au dat un substanţial ajutor logistic şi material – au oferit gratis spaţii şi inventar pentru secţiile de votare, garantând o activitate nestingherită a secţiilor de votare în ziua referendumului.

Comunităţile de cetăţeni care vor să participe la votare, dar nu au în apropiere secţii de votare, ar trebui să adreseze petiţii cu cerere de plasare a unor asemenea secţii la CEC şi Ministerul de Externe, iar secţiile care, conform statisticilor electorale, vor releva o prezenţă scăzută, ar trebui să fie desfiinţate. Diaspora moldovenească este o forţă care, dacă se va implica plenar, poate influenţa pozitiv procesele de democratizare şi integrare a Moldovei în sistemul european de valori.

Eduard Gherciu,
Asociaţia Internaţională ,,Moldova nel Mondo” din oraşul Roma
e-mail: info@moldovanelmondo.it

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *