Actualitate

Voronin, traficant de arme?

„Ex-presedintele RM a incercat sa vanda armament gherilelor din Cecenia. V. Voronin nu a dorit niciodata rezolvarea conflictului transnistrean, desi au existat toate premisele favorabile. Presa, organismele internationale si Anatoli Ciubais au contribuit la evitarea lichidarii fizice a lui Valeriu Pasat in inchisoare”. Acestea sunt doar cateva dintre declaratiile-bomba facute ieri, intr-o conferinta de presa, de catre fostul ministru al Apararii (1997-1999) si fostul director al Serviciului de Informatii si Securitate (2000-2001), Valeriu Pasat. Tot ieri, Procuratura Generala a decis scoaterea de sub urmarire penala a lui Valeriu Pasat, retinut pe Aeroportul Chisinau la 11 martie 2005 si banuit de contrabanda cu arme de foc si munitii.

Fostul director al SIS a numit, ieri, trei cauze principale ale retinerii lui. „Prima: odata cu venirea lui V. Voronin la guvernare, am refuzat sa adun compromaturi, o sa fiti poate mirati, impotriva celor din PCRM, celor care l-au adus la putere pe Voronin – Dmitri Todoroglo, Vadim Misin, Vladimir ?urcan, Ala Popescu s.a. Ei trebuiau sa fie santajati pe parcursul acestor opt ani de zile… Inteleg ca astazi acestia sunt santajati cu „probele” care, cred, le-au acumulat altii. Noi, colegii de la SIS, am refuzat sa facem acest lucru.

A doua: cel care venise la putere in 2001 cu lozinci pro-rusesti, cu nostalgie fata de URSS, incepand cu iulie 2001, a incercat nelegitim sa vanda, din arsenalul Armatei Nationale, un lot de armament pentru doborarea aparatelor de zbor care, ulterior, trebuia sa ajunga la gherilele din Cecenia. Cand ne-am clarificat, ne-am inspaimantat. A treia: Hidrocentrala Cuciurgan. Eu aveam de ales din doua variante – sau aceasta sa fie privatizata in folosul unei companii recunoscuta de toata lumea, „RAO EES Rossii”, pe care am avut onoarea s-o reprezint si sa aduca venit RM, sau privatizarea sa se faca in numele tatalui, al fiului si al unui sfant duh de la Odesa, pe nume Eduard Voldenberg. Am ales prima varianta, pe care nu o regret”, a declarat Valeriu Pasat.

In ceea ce priveste conflictul transnistrean, fostul ministru al Apararii sustine ca V. Voronin niciodata nu si-a dorit rezolvarea acestuia. Mai mult, Pasat considera ca „nici in timpul lui Snegur, nici al lui Lucinschi n-au existat premise de rezolvare. Ele s-au creat catre anul 2001”. Jurnalistilor le-a fost prezentat si un „document strict secret” semnat, in martie 2006, de fostul viceprim-ministru, ministrul de Externe, Andrei Stratan. Potrivit actului, Stratan ar fi dat indicatii ca sefii misiunilor diplomatice personal sa comunice conducatorilor tarilor unde sunt acreditati despre faptul ca autoritatile de la Chisinau sunt corecte in „Dosarul Valeriu Pasat”.

Valeriu Pasat a tinut sa precizeze ca va face tot posibilul sa nu permita fostei guvernari sa revina la putere si ca, in scurt timp, va da publicitatii dosarele ce i-au fost fabricate si va insista ca cei care le-au comandat sa raspunda in fata legii, mentionandu-i pe V. Voronin, Gh. Papuc, V. Balaban, I. Ursu. Despre intentiile lui de viitor, fostul ministru al Apararii a spus ca nu va intra in niciun partid politic, dar ca va crea o Fundatie pentru promovarea culturii si istoriei RM.

Precizam ca procurorul general, Valeriu Zubco, a dispus formarea unui nou grup de urmarire penala abilitat sa analizeze materialul probator cu privire la infractiunile pentru care a fost initiata urmarirea penala in privinta lui Pasat.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *