Finanţe

Vom avea sau nu medicamente mai ieftine?

Contactată de TIMPUL, prim-vicedirectorul Agenţiei Medicamentului, Maria Cojocaru-Toma, a declarat că modalitatea de formare a preţurilor la medicamente este stipulată prin Hotărârea de Guvern nr. 603 din 2 iulie 1997: „La comercializarea medicamentelor se admite aplicarea unui adaos comercial de până la 40 la sută, din care: până la 15% pentru agenţii economici care importă medicamente, iar până la 25% – pentru farmacii”.

„Bunurile din lista produselor social importante au un adaos comercial de 20 la sută. Iar adaosul la preţul medicamentelor este deja reglementat de hotărârea de Guvern menţionată mai sus. Erau contradicţii legislative între aceste două hotărâri de Guvern”, a declarat ea. „De ce într-o farmacie medicamentul „Doctor Mom” costă 20 de lei, iar în alta – 30? Se întâlnesc astfel de probleme şi devieri de preţuri pentru că, bunăoară, unele farmacii pot să aplice mai puţin de 20 % adaos la preţ, precum şi unele depozite – mai puţin de 15%. Astfel se explică diferenţa de preţuri la medicamente”, a mai spus Maria Cojocaru-Toma.

„Adaosul de maximum 40% despre care am vorbit mai sus este alăturat preţului de la momentul intrării medicamentului în vamă. Până la consumator sunt foarte rar întâlnite încălcări la modul de formare a preţurilor. Segmentul netransparent pentru R. Moldova era cel de la producător până în vamă. Prin Hotărârea de Guvern nr. 525 din 22 iunie 2010 este aprobat regulamentul de înregistrare a preţurilor de la producător. De la 1 septembrie până la 30 octombrie a fost completat, cu informaţie de la producător, Catalogul naţional de preţuri. Acum avem Nomenclatorul de stat al medicamentului – vreo 6.600 de produse, care sunt înregistrate în R.M. cu regulamentul respectiv de aplicare a adaosului comercial”, a adăugat Cojocaru-Toma.

„Deocamdată, nu avem noţiunea de catalog naţional de preţuri în lege, dar există hotărârea de Guvern. Avem înregistrate în republică 6.600 de produse medicamentoase şi urmează să vedem câte din ele se vor regăsi în acest catalog. Dacă vom completa lista medicamentelor esenţiale cu a celor care se regăsesc în standardele de tratament, urmează să fie luată o decizie politică, adică o lege în acest sens”.

Întrebată de ce unele medicamente costă mai scump, după ce au fost scoase din lista produselor social importante, Maria Cojocaru-Toma a spus că sunt cazuri unice de creştere a preţurilor. În medie, se observă o stabilizare, cu mici diminuări din luna iunie-iulie. „În farmacii şi la depozite este un stoc cu rezerve de medicamente, în unele cazuri – pentru o lună-două, în altele – pentru un an. O parte din medicamentele care vor fi importate din ianuarie vor avea un preţ mai mic, altele se vor vinde cu acelaşi preţ, ca şi azi. Consumatorul urmează să meargă în mai multe farmacii şi să întrebe preţul”, a conchis prim-vicedirectorul Agenţiei Medicamentului.

Directorul CCCEC, Viorel Chetraru, a menţionat la şedinţa Guvernului că, în conformitate cu noile reguli de înregistrare a medicamentelor, Serviciul de avizare şi înregistrare a preţului medicamentelor de la de producător, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii, a înregistrat circa 4000 de poziţii de medicamente la un preţ de importare cu până la 50% mai mic decât a fost până la aplicarea normelor noi, ceea ce va permite descreşterea considerabilă a preţurilor la medicamente, începând cu ianuarie 2011. Potrivit lui Viorel Chetraru, actualele majorări de preţuri la produsele farmaceutice sunt cauzate de aplicarea, uneori abuzivă, a regulilor vechi de înregistrate în vamă a preţurilor de la producător.

Acum, rămâne de văzut cât de mare este stocul medicamentelor în depozite şi dacă aceste rezerve vor influenţa preţul sănătăţii populaţiei în 2011…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *