Opinii și Editoriale

Vladimir Voronin – un moşneag mincinos incurabil

Motoul de mai sus a fost intens vehiculat în presa de la acea vreme. Voronin făcuse declaraţia tocmai după ce fusese ales pentru primul termen la preşedinţie, iar anterior făcuse declaraţii belicoase la adresa donatorilor externi ai Moldovei. Într-adevăr, după astfel de declaraţii, Fondul Monetar Internaţional a îngheţat relaţiile cu Moldova, aşteptând să vadă la ce se poate aştepta de la un mincinos ca Voronin. Peste trei ani, FMI a înţeles că moldovenii simpli nu trebuie să sufere din cauza preşedintelui comunist şi a început să revigoreze treptat raporturile cu guvernul comunist de atunci, iar acelaşi Voronin declara deja că banii sunt buni indiferent de la cine vin.

Întreaga activitate a acestui politician şi, prin extensiune, a partidului său s-a bazat pe minciună şi pe „straşilci” (sperietori) comuniste aberante. La referendumul din septembrie 2010, comuniştii au împânzit satele, chemând lumea să nu iasă la referendum şi să nu voteze … „unirea cu România”. Din martie anul curent, de când comuniştii au părăsit parlamentul, minciuna vehiculată de ei a fost că liderii Alianţei pentru Integrare Europeană nu ar vrea să dizolve parlamentul, aşa cum prevede Constituţia. Se cuvine de remarcat că aceste sperietori sunt abandonate imediat atunci când nu se adeveresc, iar comuniştii nu obosesc să născocească altele.

Ultima mostră de minciună comunistă este enormitatea că autorităţile moldovene ar fi permis inundarea satelor din Hânceşti, vara trecută, pentru a feri de apă oraşul românesc Galaţi. Acest oraş se află la 18 kilometri în amonte pe Dunăre de la punctul de deversare a râului Prut, ceea ce înseamnă cu nu poate micul Prut să forţeze un fluviu ca Dunărea, dar pentru Voronin acest detaliu e prea neimportant pentru a nu folosi aberaţia în denigrările electorale la care se dedă. Mare făţarnic! După ce a ordonat agenţiei sale de presă să înjghebeze filmul – care de altfel e sub orice nivel de profesionalism jurnalistic şi etic – Voronin crede în făcătura ceea şi la fel se prefac că cred şi oameni mai cu scaun la cap din tabăra PCRM, cum ar fi Igor Dodon.

Contrabanda cu ţigări este o altă „straşilkă” pe care Voronin şi presa comunistă încearcă s-o ataşeze de liderii AIE, deşi fără succes. Voronin poate ştie şi poate îşi mai aduce aminte cum a dispărut pentru totdeauna prietenul său Piotr Dimitrov, cu care a pus bazele PCRM, şi care era dealer al Combinatului de Tutun din Chişinău. În 2002, Vladimir Voronin a luat sub controlul său personal combinatul, eliminând reţeaua de dealeri. Peste trei zile după ce i-a cerut lui Voronin „să nu-i ia bucăţica de pâine”, Dimitrov a dispărut pentru totdeauna. Alţi doi mari dealeri ai Combinatului de Tutun – colonelul MAI Piotr Şoşev şi generalul MAI Vadim Mişin, care au fost prietenii lui Dimitrov, imediat după dispariţia acestuia au renunţat la afacerile lor cu ţigări în favoarea lui Oleg Voronin, fiul preşedintelui.

În februarie 2003, Oleg Voronin l-a numit pe prietenul său Gheorghe Naforniţă în funcţia de director general al „Tutun-CTC”. Tot atunci, contrabanda cu ţigări în România, care până la acel moment a avut proporţii relativ mici, a căpătat amploare, crescând anual şi atingând valoarea de zeci de milioane dolari pe an.

În 2006, partenerul de afaceri al lui Oleg Voronin, Vsevolod Ilcenko, a înregistrat marca comercială de ţigări „Jin Ling”. De atunci întreg spaţiul est-european a fost împânzit de ţigări „Jin Ling” aduse prin contrabandă şi fabricate la „Tutun-CTC”.

Recenta reţinere a contrabandei în România a fost legată de faptul că PCRM şi familia Voronin trebuiau să dea vina pentru acest caz pe noua conducere a ţării. Ţigările reţinute în România, în valoare de 700 mii euro, au fost „jertfite” pentru a discredita noua putere, oricum această sumă pentru familia Voronin este ”de râsul găinilor”. Se vede deci că există un partid şi o familie care spun minciuni cu nemiluita pentru că tare vor să nu fie bănuite de contrabandă cu ţigări. Acest partid este PCRM şi această familie este Voronin.

Să revenim însă la „straşilcile” lui Voronin din actuala electorală. La o adunare cu alegătorii într-un sat din Ştefan-Vodă, Voronin le-a spus că Ghimpu s-ar fi înţeles cu preşedintele român Băsescu ca după alegeri să pună câte doi jandarmi români în fiecare sat din Moldova. „De mult trebuia!” s-au auzit voci din sală…
Întrebarea rămâne totuşi: acest moşneag mincinos, Voronin, cât va mai aburi el minţile alegătorilor cu invenţiile sale deşucheate?!

Mihai Constantin

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *