Actualitate

Vlad Filat: Nu vom fi o guvernare de sacrificiu

– Dle Filat, unele mass-media au anuntat ca Lupu va fi seful statului, dvs. – presedinte al parlamentului, iar Urecheanu – premier. E adevarat?
– Cineva, probabil, a vrut sa se faca o anumita scurgere de informatie, pentru a provoca discutii. Pe alocuri, poate ca a reusit, dar va spun cu toata certitudinea ca decizia in acest sens inca n-a fost luata. Consider ca nu e corect sa privim separat cele trei functii principale in stat. Doar in ansamblu ele ar putea sa asigure functionalitatea guvernarii.

– Dupa alegeri, ati declarat ca nu va veti supune in niciun caz santajului. E adevarat, totusi, ca prima conditie a lui Marian Lupu a fost ca el sa fie presedinte?
– La inceputul negocierilor, simteam ca s-ar putea invoca anumite alternative in activitatea Aliantei si am atentionat opinia publica si partenerii de dialog. Acum insa va asigur ca, desi PLDM are cele mai multe mandate in Alianta pentru Integrarea Europeana (AIE) si dreptul moral pentru prima optiune, niciunul dintre liderii Aliantei nu conditioneaza.

– Zilele astea, Ion Sturza, despre care anterior spuneati ca ar fi un bun presedinte, si-a dat demisia de la „Rompetrol”. AIE a pus macar in discutie candidatura sa pentru una din principalele functii in stat?
– Imi reiterez pozitia ca Ion Sturza are calitati necesare pentru a fi un bun presedinte si un bun prim-ministru, dar in cadrul AIE n-am discutat nimic despre aceasta. Partidele din Alianta au oamenii lor, care au un angajament enorm fata de cetateni si care vor detine, in mare parte, functiile in urmatoarea guvernare. Cei care vin din afara si n-au fost implicati in procesul politic nu sunt motivati pentru posturile-cheie.

– Inainte de alegeri ati declarat presei din Romania ca nu aveti incredere in Lupu. Acum aveti incredere deplina in el?
– Acea afirmatie am facut-o la un moment anume si am adus argumente in sprijinul ei. Spuneam ca, dincolo de declaratiile PDM, sunt necesare si fapte. Dar, la etapa actuala, vedeti ca am semnat cu totii actul de constituire a Aliantei, care sper ca nu va fi distrusa din rea-vointa sau interese inguste. Doar impreuna putem sa depasim situatia foarte critica din economie, sfera sociala si din celelalte domenii. Nu primim o mostenire stabila, precum se lauda Voronin, ci una foarte grea, care urmeaza sa fie administrata cu pricepere, intr-o solidaritate totala. Sa lasam ca dl Lupu sa infirme sau sa confirme prin actiuni, nu prin declaratii, tot ceea ce se vorbeste despre el.

– Citez din ultimul unterviu pe care l-ati acordat pentru „Europa Libera”: „Urmeaza sa fim foarte atenti la sugestiile pe care ni le dau sincerii nostri parteneri externi, dar sa ne gandim la interesele cetatenilor”. La ce parteneri si la ce sugestii v-ati referit?
– E vorba de partenerii nostri occidentali, care au fost permanent alaturi de noi si au avut o deschidere sincera fata de cetatenii RM. Dincolo de declaratiile Chisinaului oficial, comunistii n-au avut capacitatea sa administreze aceasta situatie in interesul cetatenilor, sa asigure un stat de drept, presa libera, justitie si economie de piata functionale, drepturile si libertatile cetatenesti. Noi urmeaza sa asiguram aceste valori pentru a avea o deschidere si mai larga in Occident si pentru a asigura interesele cetatenilor: libera circulatie, asigurari si protectie pentru cei care muncesc in strainatate si accesarea fondurilor externe pentru a ajusta infrastructura RM la standardele europene si pentru a depasi consecintele crizei si ale guvernarii comuniste. Totodata, sa fie clar: atentie la sugestiile primite, vom actiona numai in interesul national al RM, asa cum am facut-o si dupa 5 aprilie. A fost greu, insa am oferit RM posibilitatea de a pasi pe un fagas firesc, de a deveni un stat care ofera cetatenilor sai libertate si prosperitate.

– Liderii AIE se declara convinsi ca cele opt voturi ale comunistilor, necesare pentru alegerea presedintelui, se vor gasi. Nu credeti ca s-ar putea repeta, in varianta inversa, scenariul de data trecuta, cand Tkaciuk afirma ca vor gasi cu siguranta mai multe voturi ale Opozitiei?
– Sa nu facem comparatii de genul asta. Eu nu-s Voronin si colegii mei nu sunt Tkaciuk. La 5 aprilie am avut o frauda electorala clara, urmata de evenimentele dramatice din 7 aprilie. Sa fi discutat atunci cu Voronin, ar fi insemnat ca negociem cu cei care au venit la guvernare prin fals si au omorat oameni. Acum situatia e alta – vom dialoga, dar fara a accepta conditionari, si vom asigura votarea presedintelui nu prin santaj, presiune sau corupere. E imposibil ca ei sa nu voteze, caci lor le apartine responsabilitatea directa fata de situatia social-economica din RM, ca sa nu vorbim de alte aspecte. Comunistii inteleg prea bine ca, provocand iarasi anticipate, vor deveni un partid cu cel mult 20 de mandate. Si conjunctura pe care o avem, inclusiv cea internationala, ii va face sa-si dea voturile, fara sa tensioneze si mai mult societatea. De aceea vom avea presedinte, dar si guvern.

– Garantati ca nu veti accepta nicio conditie pusa de PCRM?
– Eu nu stiu ce vor ei, dar nu va fi decizia mea, ci una comuna, a AIE. Pana acum, am decis categoric sa nu le dam niciun post in executiv si nici in stat, cu exceptia functiilor din parlament, care, in mod normal, revin Opozitiei.

– Inainte de alegeri, spuneati ca il veti deferi pe Voronin justitiei, dar acum presa scrie ca i-ati dat unele garantii. Ce sa intelegem?
– Jurnalistii interpreteaza eronat unele declaratii. Eu nu pot sa-i dau garantii lui Voronin, iar imunitatea nu este oferita de catre o persoana, ci de lege si in anumite conditii. Fireste, in procesul de dialog putem da anumite garantii, dar nu personale, ci la nivel de partid sau de implementare a anumitelor procedee legislative, tehnice. Dar sa fie clar pentru toata lumea ca nu vom renunta la dezideratul promovat de la crearea PLDM, precum ca toti cei care au incalcat legea in RM vor fi trasi la raspundere. Daca Voronin a incalcat legea, si acest lucru va fi probat in modul stabilit de lege, va raspunde si el.

– Mai sus afirmati ca guvernarea comunista a ucis oameni. Deci nu va indoiti ca Voronin va face puscarie?
– Putem sa ne asteptam si la aceasta, dar sa nu luam ca baza declaratiile politice. Eu am facut mai multe declaratii pe care mi le-am asumat si pe care pot sa le reiterez: ca Voronin a uzurpat puterea in stat si ca el se face responsabil aproape de tot ce s-a intamplat in RM in acesti ani. Insa urmeaza ca acestea toate sa fie instrumentate sub aspectul normei legale si sa fie calificate de instantele abilitate.

– Pentru o ancheta corecta, e necesara si o reforma capitala a Procuraturii si a structurilor de forta. Avand in aceste institutii si colaboratori inculti, corupti, agresivi, ar putea sa apara piedici in acest proces…
– Noi cunoastem foarte bine cum trebuie sa functioneze institutiile abilitate cu apararea drepturilor si libertatilor omului, folosite in ultimii ani ca instrumente pentru a satisface poftele celor care au guvernat. Noi vom asigura o reforma care sa aduca eficienta in respectivele structuri. In plus, trebuie sa separam aceste institutii si fiecare sa-si aiba atributiile sale, caci altfel se formeaza o interdependenta totala si nu are cine pe cine sanctiona. In aceste institutii sunt si oameni constinciosi. Pe altii sistemul i-a impus sa se comporte intr-un anume fel, dar in momentul in care schimbarile vor fi pe masura, toti isi vor face serviciul asa cum prevede legea.

– Se vehiculeaza si ideea ca organizatorii evenimentelor din 7 aprilie ar putea fi nu Voronin si comunistii, dar Lupu, Tkaciuk si persoane din exterior, interesate in afacerile din RM. Puteti asigura cetatenii ca toti cei vinovati vor fi pedepsiti?
– Pot sa reiterez ca toate acele actiuni au decurs intr-o asemenea maniera, incat, la prima etapa, numai PCRM a tras foloase electorale. Sunt multe elemente care si pentru mine ridica mari semne de intrebare, dar n-am sa ma dedau speculatiilor. Sunt puternic motivat ca adevarul sa iasa la iveala, altminteri nu vom putea trai linistit, vom reveni la acele evenimente cu speculatii si insinuari. De aceea vom institui o comisie de ancheta parlamentara, cu participarea expertilor externi, iar apoi vom iesi cu un raport amplu in fata societatii, in care vom arata exact modul in care au decurs evenimentele, cine au fost scenaristii si executantii. Atunci, sigur, autorii dezmatului vor fi sanctionati.

– Veti porni o investigatie si referitor la metodele de acaparare a afacerilor de catre Oleg Voronin?
– Lucrul asta nu trebuie sa-l faca politicienii, el va fi dictat de normele legale, in cadrul unor procese judiciare. Si atunci cand oamenii vor avea posibilitatea sa-si recapete inapoi proprietatile, afacerile acaparate, o vor face.

– Dle Filat, avand in vedere criza financiara si situatia economica a RM, guvernarea AIE va fi una de sacrificiu. Presa e unanima vizavi de faptul ca cea mai buna echipa este a PLDM. Dvs. ati dat de inteles ca va doriti functia de sef al parlamentului, de ce nu va asumati cel mai riscant post – cel de prim-ministru?
– Nu va fi o guvernare de sacrificiu, ci una complicata, dar cu sanse foarte mari de a depasi criza, avand in vedere si sprijinul international care ni s-a asigurat. Cat priveste functiile, guvernul va fi unul de coalitie, iar guvernarea nu va fi la executiv, nici la parlament, nici la presedintie, ci in toate aceste institutii. Din cabinet vor face parte si reprezentantii PLDM, care isi vor asuma responsabilitatea in actul de guvernare. Dar cea mai mare responsabilitate si-o va asuma cel care va conduce parlamentul. Oricat de capabil ar fi executivul, fara o majoritate parlamentara functionala, nu va avea valoare.

– Cat de constructiva va fi conlucrarea in cadrul AIE, in conditiile in care PDM isi propune un parteneriat strategic cu Rusia si ramanerea in CSI, iar PLDM si PL au optat pentru aderarea RM la NATO? Oricum, o parte din alegatorii care au votat aceste partide vor ramane dezamagiti.
– Si da, si nu. Prezenta noastra in CSI este una formala, aceasta institutie este una moarta in esenta si ofera doar posibilitatea unor intalniri, pentru degustari de vinuri intr-o tara sau in alta. Este un angajament asumat de PDM, care la etapa actuala nu reprezinta pentru noi un impediment. In privinta NATO, Constitutia prevede ca suntem un stat neutru, iar schimbarea acestui statut poate fi realizata numai printr-un referendum national. Nu ne va opri nimeni sa realizam acest lucru, pe care l-am discutat si in cadrul AIE. Pana atunci, insa, avem nevoie si de sprijinul mass-media, pentru a informa cetatenii despre ceea ce inseamna NATO si de unde porneste ostilitatea fata de aceasta institutie. Indiferent de vointa noastra, pot sa va spun ca, in doi-trei ani, vom decide vizavi de optiunea populatiei asupra statutului RM. Alegerea nu ne apartine noua, dar cetatenilor, care trebuie informati si despre NATO, si despre UE. Anume informarea cetatenilior este determinanta in acest proces.

– Pe de alta parte, Rusia ar putea sa mentina la nesfarsit conflictul transnistrean inghetat. Cum va mai fi posibila, in acest caz, reglementarea acestuia?
– Rusia are interese nu numai in Transnistria, ci, in general, in RM, pentru a-si mentine platforma de influenta in aceasta regiune foarte vulnerabila pentru ea, daca observam evenimentele de ultima ora din Ucraina. Daca vorbim de parteneriatul strategic cu Rusia, nu inseamna ca vom avea cu ei relatii in dezinteresul national. Vom purta o politica bazata pe norme de drept international, pe angajamentele deja asumate de Rusia si pe drepturile noastre, ca stat independent, suveran si unitar. Vom face acest lucru, stand in pozitie de drepti si ne vom administra relatiile cu demnitate. In consecinta, urmeaza sa reglementam si acest conflict, prin implementarea deciziilor adoptate intre parti pana in prezent si prin lansarea altora.

– Ati mai aflat care au fost conditiile pentru creditul de 500 mii dolari pe care Rusia s-a obligat sa ni-l ofere?
– Cu ambasadorul rus am vorbit, dar nu am ajuns la detalii. Urmeaza sa aflam conditiile creditului si, numai daca merita, vom negocia.

– Unii experti in economie au declarat ca in septembrie ar putea sa nu mai existe bani pentru achitarea salariilor si a pensiilor. Va rog sa numiti concret pasii pe care ii veti intreprinde pentru relansarea economiei si iesirea din ciza.
– Da, avem un deficit bugetar de 2,5 mlrd. lei, care pana la sfarsit de an poate sa ajunga la 6 mlrd., adica jumatate de miliard de dolari. Acesta nu poate fi depasit decat prin suportul din afara. Am avut intalniri in aceasta privinta cu reprezentantii Bancii Mondiale, ai FMI si ai Consiliului Europei in RM si ei s-au aratat disponibili de a acorda sprijinul financiar necesar RM pentru urmatorul un an si jumatate. Numai de la aceste trei institutii vom primi circa 1,5 mlrd. dolari, cu care vom acoperi deficitul bugetar si vom lansa investitii de infrastructura mari. Vom beneficia si de circa 500 mln. dolari in cadrul proiectului american „Provocarile Mileniului”, pentru drumuri si infrastructura aditionala. In plan intern, e necesara o reforma rapida, prin demonopolizarea proceselor economice in RM, prin atragerea circuitului legal sub aspect fiscal a tuturor activitatilor si prin intarirea unei discipline fiscale in RM. Vom avea discutii sincere cu mediul de afaceri, pentru ca salarile sa nu fie platite in plic, dar oficial. Astfel va fi suplinit Fondul Social necesar pentru achitarea pensiilor, iar lefurile bugetarilor vor fi asigurate din bugetul de stat, prin micsorarea deficitului, dar cu perspectiva de crestere.

– Adica pensiile si salariile se vor plati oricum?
– Eu sunt sigur ca avem capacitatea de a asigura oamenii cu salarii, pensii si, in general, cu asistenta sociala, pe care o vor avea in premiera. Este meritul cetatenilor pentru munca lor, nu al guvernarii sau al unei singure persoane, precum s-a insistat pana in prezent.

– As vrea sa-mi raspundeti DA sau NU. Va semna RM tratatele de baza si de frontiera cu Romania?
– Nu vreau sa discut despre denumirea acestor documente, dar, pana la urma, acestea sunt actele necesare pentru a scapa odata si pentru totdeauna de speculatile romanofobe comuniste si pentru a debloca o relatie de perspectiva intre RM si Romania. In baza comunitatii noastre de cultura, traditie si limba, urmeaza sa avem o relatie speciala cu Romania, care ne va servi ca locomotiva pentru aderarea la UE.

– Dle Filat, exista o moda in politica de la noi. Cand sunt in opozitie, politicienii sustin presa care critica Puterea, iar cand vin la putere, ii baga pumnul in gura. Cum veti proceda dvs. cu jurnalistii care pana astazi v-au sustinut, iar maine va vor critica?
– In activitatea mea politica, am avut parte de o atentie deosebita din partea presei. Am fost si criticat, si sustinut. Cu unii am avut aceleasi idei si am urmarit acelasi scop. Sunt de accord ca actul de guvernare trebuie sa aiba parte de o monitorizare foarte stricta si, atunci cand cel care guverneaza greseste, urmeaza sa fie atentionat si criticat. Un sistem functional exista numai cu o presa libera, care spune lucrurilor pe nume, obiectiv, si ii mobilizeaza pe guvernanti. Indiferent daca am fost sau nu intr-o actiune comuna in demontarea regimului comunist, e necesar ca presa sa fie in continuare la fel de atenta la actul de guvernare.

– Constantin Staris, bunaoara, a sustinut toti presedintii RM, dar numai atata timp cat se aflau la putere. Daca va incerca sa conlucreze si cu dvs., veti accepta?
– Staris n-a fost niciodata cu cineva, pe el l-au avut permanent cei de la putere. Staris nu e decat un killer, care indeplineste anumite sarcini. Numai unul ca el, probabil, poate sa accepte un asemenea rol. Va asigur ca eu n-am nevoie de killer, nici de paza de corp. Eu am capacitatea sa-mi transmit singur mesajele si am deplina incredere in calitatile jurnalistilor din RM. Unii pot sa fie critici fata de mine, altii pot sa inteleaga ceea ce promovez. Asta si este concurenta, iar oamenii aleg ce e mai bun.

– Va fi pedepsit Staris pentru filmul „Atac asupra Moldovei”?
– Tot legea va stabili, dar cu certitudine vom cere si noi in instanta sanctionarea celor care au distorsionat evenimentele din 7 aprilie, aducand acuze grave si un prejudiciu moral enorm cetatenilor.

– Care va fi soarta posturilor municipale „Euro TV” si „Antena C”, privatizate in mod ilegal de catre PPCD si, respectiv, PCRM?
– Prin judecata, urmeaza sa le intoarcem minicipialitatii, fiindca de acolo au fost luate. Ulterior, municipalitatea va decide, desi eu nu cred ca aceasta trebuie sa aiba posturi de radio si televiziune. Mai degraba, printr-un proces public, ele ar trebui tranformate in posturi publice sau privatizate in mod legal.

– Ati spus ca n-aveti nevoie de garda de corp. Veti renunta la bodyguarzi, daca veti ajunge spicher?
– N-am nevoie. Crede-ma, n-am ajuns sa ma gandesc la asemenea lucruri. Prea mult am avut de indurat si de luptat in toata perioada asta, dar nu m-am plans niciodata. Mi-am asumat aceasta activitate, am mers si voi mege in continuare cu capul sus si nu voi permite numanui sa ma ingenuncheze. Eu nu am de ce sa ma tem. Am avut marele noroc ca, de foarte tanar, sa am multa putere, dupa care brusc am pierdut-o. Asa am inteles ca functiile sunt trecatoare si ca din urma ta ramane numai ceea ce faci.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *