Editorial

Vin în Europa

Internetul s-a umplut cu fotografii din toată lumea. Omul şi vinul (moldovenesc). România şi-a anunţat susţinerea şi s-au luat câteva măsuri – un exemplu e primarul din Târgu-Mureş care a anunţat că va oferi spaţii pentru comercializarea vinului moldovenesc în oraşul său. Uniunea Europeană a răspuns pe măsură, avertizând Rusia cu un eventual embargo pe vodca rusească. Dacă va fi aşa, dacă vom avea o susţinere atât de amplă precum se anunţă, nu avem de ce să ne facem griji. Oricum într-un timp foarte scurt s-a observat o atitudine reală, atât pe plan individual, cât şi colectiv. Şi asta e foarte bine. Asta ne face cinste.

Însă în timp ce oamenii încearcă să pună umărul ba cumpărând un vin moldovenesc, ba lăudându-l pe unde pot, alţii – cum s-ar spune – dorm în funcţie.

Zilele trecute criticam pe internet atitudinea anti-Chirtoacă manifestată în ultima vreme. Şi spuneam: ce veţi face nemulţumiţilor (cei ce îl critică pe primar) dacă va veni Dodon? Şi mi se părea că am pus punctul pe i. Apoi a venit discuţia asta cu vinul, lumea s-a agitat, mai mult sau mai puţin, cam ca la venirea lui Rogozin, cam ca la vizita ierarhului rus, însă, cel mai important, de data asta chiar se caută soluţii.

Însă, colac peste pupăză, de unde nu prea l-am mai văzut în topul ştirilor pe edilul capitalei, agitat de evenimentele de mare amploare din România, cele împotriva exploatării de la Roşia Montană pe de o parte, şi cele pro sau contra câinilor maidanezi pe de altă parte, iacă iese şi dumnealui la rampă cu o propunere: haideţi să eutanasiem şi noi maidanezii!

Sunt foarte dezamăgită! Nici acum nu cred că Dodon e soluţia. O să mor, dar nu o să cred asta. Însă cum poate Dorin Chirtoacă, pe un fond atât de tensionat, să dea cu mucii în fasole în aşa hal! Fiindcă nici măcar nu avem problema maidanezilor care există în România. Iar după ce site-urile internaţionale au vuit cu injurii la adresa României, acuzând-o ba de primitivism, ba de crimă împotriva animalelor (am citit inclusiv bloggeri europeni care spun că nu merită o ţară care îşi ucide câinii să facă parte din UE), iată ce acţiune nouă vrea primarul, taman acum când toţi sunt cu ochii pe noi.

Să nu mă înţelegeţi greşit. Am văzut spre deosebire de alţii multe lucruri bune făcute de primărie, pe lângă mult vehiculatele troleibuze. Am văzut cum parcurile se schimbă frumos la faţă, de exemplu. Şi încă mai cred că Dorin Chirtoacă merită votul nostru. Dar în problema maidanezilor a făcut un joc prost şi a fost – cred – doar un joc pentru a intra în atenţia oamenilor. Şi mai e şi un joc ipocrit pe deasupra. Am văzut cu toţii în ultimii ani, când nu s-a pus public problema eutanasierii câinilor maidanezi, cum străzile capitalei, din loc în loc, şi din timp în timp, s-au împânzit cu câini otrăviţi.

Problema maidanezilor trebuie rezolvată civilizat. Există fonduri europene ce pot fi accesate pentru crearea unor aşezăminte speciale, pentru sterilizarea câinilor.

Dar, deocamdată, prioritare în capitală şi în ţară sunt alte probleme. Economia Moldovei e la răscruce, iar primarul se teme că în timp ce caravana cu vinuri va porni spre Europa, câinii maidanezi s-ar putea să latre.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *